單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我會理智唔會情感。

理智係個一刻痛苦。
但情感就長久後悔。

自己就試過揀情感,有冇後悔。話冇就假。
但揀理智,相信依家唔會咁多煩惱。只係醉心工作

lo94602611    發表於 19-3-24 18:53

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

單親路一點都不易行、問我一定吾會生、太多現實問題、自己單拖點都得、生孩子出來、要承擔系一生一世問題

煙中飛鶴    發表於 19-4-9 00:06
煙中飛鶴    發表於 19-4-9 00:05

翡翠宮

你有無經濟support?
無既話, 答案好明顯.

大宅

除了辛苦、經濟是一個考慮因素外,會不會後悔也是重要因素,決定在妳手,生命去留這重大決定别人是不敢插手的

子爵府

回覆 kittycat88 的帖子

生命係好可貴,你自己考慮清楚,因為你先係要承受所有後果的人。

剛巧隔離有個未婚媽媽post,你可以諗吓你自己面對時又會點

洋房

回覆 Valais 的帖子

謝謝回覆,所以我需要理智分析將來既路點行,我自己辛苦唔緊要,只怕小朋友將來既成長發展問題

洋房

maymay220hk 發表於 19-2-10 15:23
單親路一點都不易行、問我一定吾會生、太多現實問題、自己單拖點都得、生孩子出來、要承擔系一生一世問題
...

感謝回覆
所以我想考慮清楚,唔想衝動

洋房

回覆 mini1204 的帖子

有小小積蓄,相信可以維持到小朋友上小學

洋房

HOPEFORBB 發表於 19-2-11 10:23
回覆 kittycat88 的帖子

生命係好可貴,你自己考慮清楚,因為你先係要承受所有後果的人。

我明白生命好保貴,所以真係唔舍得,而且bb得來不易,我是個高齡產婦~

洋房

回覆 Liangbobo 的帖子

所以想聽聽你們過來人心聲~

男爵府

kittycat88 發表於 19-2-10 12:08
現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

如果我自己有屋,有學識又高人工,經濟唔係問題,請工人湊同家人支持幫下手照顧小朋友,咁我會考慮生個小朋友出來。
如果唔係咁生個小朋友出來只係令佢痛苦,你決定生要確保會比到正常既生活佢

洋房

回覆 kaman0617 的帖子

我沒有屋只是回娘家,同小小積蓄,我之前是做幼兒工作,照顧應該不是問題,只怕身心發展好大影響,到時小朋友真係好唔開心,我都會好難過,其實我bb真是得來不易,調理左身體好耐先有,但無奈係要同男朋友分開~我真係唔想小朋友係唔完整的家庭成長,但又唔舍得唔要,如果無得簡一定會盡能力做好,所以現是單親媽媽一定要加油,路真的不容易我都好支持你地.現在我12週有得簡所以想諗清楚~

大宅

現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

你男朋友知唔知,佢會唔會考慮為咗個小朋友同你喺返埋一齊?屋企人會唔會support你?
自己一個真係能力有限,將來對你或對小朋友都係唔好受,你可能因為有小朋友,再搵另一半的機會細左,而小朋友就不能在父或母的完整關係下長大!
你呢一刻會話唔怕辛苦,肉體上捱到,心靈上都要考慮,閒言閒語,人言可畏!
總知,最後的決定唔好覺得自己後悔,內疚!
而家四十幾歲都大把人生仔,唔好比高齡個字嚇親!

洋房

Cat8888 發表於 19-2-12 02:21
你男朋友知唔知,佢會唔會考慮為咗個小朋友同你喺返埋一齊?屋企人會唔會support你?
自己一個真係能力有限 ...

好感謝你回覆
就是因為有左bb佢既態度所以我地分開,最先講好要小朋友先唔避,最後有左佢就逃避,我第10週時入左醫院一星期,佢都漠不關心,所以心淡分手,但現在最重要決定要唔要bb,我知道生出來捱是可以忍受,但單親對小朋友成長會好大影響,bb無得選擇來唔來,而我為了鍾意想生喜歡唔舍得一堆理由帶左佢黎,對bb好唔公平~所以真係好難決定好難受

別墅

回覆樓主

pm你分享

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

kittycat88 發表於 19-2-11 13:58
我明白生命好保貴,所以真係唔舍得,而且bb得來不易,我是個高齡產婦~

吓?……你一早諗著借種架?
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

洋房

catfitfit 發表於 19-2-13 16:14
吓?……你一早諗著借種架?

我無話借種啊,何解你有呢個感覺呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

咪玩............好偉大呢套,帶著BB真係好難行[當然有],經濟非常重要,真係搵個親人相談一下

洋房

回覆 20150618bb 的帖子

我明白

首頁

尾頁

跳至