單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kittycat88 發表於 19-2-12 11:19
好感謝你回覆
就是因為有左bb佢既態度所以我地分開,最先講好要小朋友先唔避,最後有左佢就逃避,我第10週時 ...

路過搭訕,倒轉咁講,你唔要bb佢都無得選擇,而你為左各樣原因而唔俾佢來呢個世界,對佢都好唔公平。
單親小朋友都有機會生活得開心,但生命無左就係無左。請諗清楚,搵親人/朋人/社工傾下啦,睇下有無咩可以support你。

洋房

yinyi85 發表於 19-2-13 20:31

路過搭訕,倒轉咁講,你唔要bb佢都無得選擇,而你為左各樣 ...

謝謝回覆
身邊沒有任何人幫到手,所以先好驚

民房

如果係我一定堅持生 我都係好鐘意小朋友 講真 辛苦就一定嫁啦 但係佢係一條生命黎嫁 既然佢選擇你做佢媽咪 就有你地嘅緣份 自己一個咪自己一個囉 辛苦咪辛苦囉 當你累嘅時候反到屋企見到佢笑聽到佢叫媽咪 所以苦都唔係苦

禁止訪問

洋房

Kimmy0621 發表於 19-2-16 15:58
如果係我一定堅持生 我都係好鐘意小朋友 講真 辛苦就一定嫁啦 但係佢係一條生命黎嫁 既然佢選擇你做佢媽咪 ...
回家可以見到自己既小朋友真係好開心

洋房

kittycat88 發表於 19-2-10 12:08
現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

我有個朋友好勇敢生左bb出黎,做左未婚媽媽,佢真係好偉大既媽媽,但係未人人做到?往後既生活小朋友靠曬你!自問情緒同經濟支援好未?
呢個決定會影響你一生!你究竟想要咩生活?
請好好諗下生同唔生既後果!再好好決定吧!

伯爵府

BK Milk勳章

就是住,經濟解決到,成長路上,爸爸角色缺失都好大影響,三思啊

大宅

美好大世界2017勳章

答案無人話你知, 今日決定係你往後命運. 人人答案不同, 困難不同,人人命運不同.
要左:-要負上好大責任.....你得嗎, 唔係容易, 情緒好大影響, except你屋企人有$$$?
唔要:-你內心負上好大內疚....., 但要多提自己不要再出現多一次, 不要再害人.

洋房

appledai 發表於 19-2-22 10:22
就是住,經濟解決到,成長路上,爸爸角色缺失都好大影響,三思啊
感謝回覆
這正是我考慮既最大問題

伯爵府

BK Milk勳章

kittycat88 發表於 19-2-22 22:31
感謝回覆
這正是我考慮既最大問題

這裡好多JM覺得經濟解決了就生,一個生命來著。但是有沒有想過,那個生命想不想來到這個世界。看下吳桌林,簡直是恐怖。我要是她媽腸子都悔青了

洋房

回覆樓主:

我陀到佢5個月時就同男朋友分開,本身都搞好哂結婚啲嘢,但最後佢都逃避。我係全職自己揍再接freelance喺屋企做嚟維生,係好辛苦,但冇後悔,而家bb九個月大,我覺得對生命負責,唔係話你冇能力就落咗佢,而係盡你最大努力去比最好嘅嘢佢,照顧佢陪伴佢。決定咗要佢,就要負責到底。
雖然生活好難過好困身,冇哂自由,但我唔後悔。本身我個人比較負面,但為咗bb我發現自己正面咗好多,想佢喺開心快樂成長,希望比到啲正能量你喇!

洋房

我係單親爸爸..
單親後已經再無時間唸自己感情問題
日日返工湊女陪玩訓教.. 完

洋房

回覆 appledai 的帖子

所以好難選擇~

洋房

回覆 fung_babe 的帖子

加油!!!

複式洋房

畀面勳章

現12週同男友分手了要唔要bb好,我本來人好鍾意小朋友,而家面對單身無曬注意,求得過來人意見~路該怎樣行 ...

直接講句,好難行,忍痛放棄啦⋯⋯⋯

曾經我有左6星期既bb,不理任個親戚朋友反對,力勸我會搞唔掂個細,個男人比唔到幸福,條路好難行,卒之生左喇⋯⋯但換黎男人出左去偷食等各樣,之後就係我自己一個養個女,但中間個過程,真係好乜痛苦,樣樣都講錢,仲要無人幫⋯⋯
所以有得揀就唔好生好過生,起碼你仲有機會可以搵個更好

複式洋房

suiping 發表於 19-2-24 16:43
我陀到佢5個月時就同男朋友分開,本身都搞好哂結婚啲嘢,但最後佢都逃避。我係全職自己揍再接freelance喺屋 ...

你好叻,好欣賞你

你講得好好,
<唔係話你冇能力就落咗佢, 而係盡你最大努力去比最好嘅嘢佢,照顧佢陪伴佢>

BB已有心跳的了,是生命!!!

結咗婚一樣有機會離婚,離婚時已有小朋友,離婚後沒有能力養,是否又唔要呢?送去保良局?

單親一定可憐?唔快樂?你錯了!
單親一定會比較辛苦些,但一樣可以開心快樂生活,只在於你願唔願意付出,努力去做一個好媽媽。

錢...何謂夠用?每個人要求的生活也唔同!

怕帶住小朋友影響自己的未來,找不到老公?這叫自私!你記住,這 BB 是你#做#出來的!

請再想清楚, 這是一個生命!

複式洋房

要左佢啦, 字裡行間, 睇得出你好愛個bb, 只係怕自己一個唔夠能力比最好嘅野佢, 你落左佢, 會傷心一世, 你會後悔, 辦法比困難多, 慢慢諗, 呢度咁多過來人, 一定幫到你, 祝福你同bb.

複式洋房

加油!

http://www.readdoo.com/post879231/5141

洋房

cohesion 發表於 19-3-9 11:48
加油!

http://www.readdoo.com/post879231/5141

好叻❤

別墅

過來人。我會話唔要好啲。除非諗住唔會結婚

首頁

尾頁

跳至