宮頸短蓬合手術

多多168
|
14週時宮頸短得1.7cm得住加左托,一路都keep住有2cm到,到8号覆診24週,陰超照得1.3cm私家叫我入院,頭先政府建議我做蓬合手術,想問有冇人做完呢個手術會捱到足月生嗎
aryan412
|
第一胎嗎?如何發現宮頸短?
多多168
|
aryan412 發表於 19-2-10 12:31
第一胎嗎?如何發現宮頸短?

第二胎,12週時大岀血照陰超發現
ayako
|
我20週做,做完瞓床,捱到37週生左
aryan412
|
多多168 發表於 19-2-10 13:12
第二胎,12週時大岀血照陰超發現

咁第一胎有無咁既情況?
多多168
|
ayako 發表於 19-2-10 14:11
我20週做,做完瞓床,捱到37週生左

請問你喺邊間做做蓬合手術,做果時有幾長,做完之後長番幾多,如果可以去到37週,真係都好好
多多168
|
aryan412 發表於 19-2-10 15:31
咁第一胎有無咁既情況?

第一胎完全冇呢啲事.
ayako
|
多多168 發表於 19-2-10 16:07
請問你喺邊間做做蓬合手術,做果時有幾長,做完之後長番幾多,如果可以去到37週,真係都好好
...

我做果時有3.幾,因為宮頸閂唔埋所以要做手術,去到26週時都仲有3,但係去到32週左右就得返2mm。除左瞓床我仲要塞黃體酮藥塞到生
多多168
|
ayako 發表於 19-2-10 17:32
我做果時有3.幾,因為宮頸閂唔埋所以要做手術,去到26週時都仲有3,但係去到32週左右就得返2mm。除左瞓床 ...

哇,2mm好夸張,你喺邊間醫院做,得番2mm時你係咪喺醫院訓到生
AngelaSucrose
|
多多168 發表於 19-2-10 12:10
14週時宮頸短得1.7cm得住加左托,一路都keep住有2cm到,到8号覆診24週,陰超照得1.3cm私家叫我入院,頭先政 ...

捱中,現在29w5d,加油
多多168
|
AngelaSucrose 發表於 19-2-10 17:54
捱中,現在29w5d,加油

你好Angela,你幾週做蓬合手術,而家宮頸幾長呀,其實我係擔心做完會容易爆
ayako
|
多多168 發表於 19-2-10 17:46
哇,2mm好夸張,你喺邊間醫院做,得番2mm時你係咪喺醫院訓到生

我嚮屋企瞓床咋。唔係條線頂住阿b 晨早就出左黎,所以我除左沖涼去廁所同覆診都唔敢落床
我要做媽媽
|
如果你自己都唔確定嘅話,不如你試吓問多個醫生嘅意見啦
多多168
|
ayako 發表於 19-2-10 18:37
我嚮屋企瞓床咋。唔係條線頂住阿b 晨早就出左黎,所以我除左沖涼去廁所同覆診都唔敢落床
...

明白,因為我16週加托,都訓到而家,所以我明天做蓬合手術都會聽話訓床,多謝你回覆我
多多168
|
我要做媽媽 發表於 19-2-10 19:05
如果你自己都唔確定嘅話,不如你試吓問多個醫生嘅意見啦

問下私家架啦,係想知多啲做完環扎手術有冇咩野注意,同真正做過既媽媽做完後既感覺同護理啫
|
多多168 發表於 19-2-10 17:56
你好Angela,你幾週做蓬合手術,而家宮頸幾長呀,其實我係擔心做完會容易爆
...

我20w到照結構時check 到短2.4cm(marginal case) 之後一星期再check, 就1.9cm,和醫生討論後,做蓬合手術,有食藥和塞藥,現在2.4-2.2cm,希望過到34w,之後每一個星期再看
不過我在家休養,只和大B玩(2yrs old)
多多168
|
AngelaSucrose 發表於 19-2-10 20:23

我20w到照結構時check 到短2.4cm(marginal case) 之 ...

而家都好好喎,29週入直路啦,加油
|
多多168 發表於 19-2-10 20:25
而家都好好喎,29週入直路啦,加油

不是呀,因為BB大得快,所以32-34週要好小心,我上胎34w6d出世
多多168
|
AngelaSucrose 發表於 19-2-10 20:27
不是呀,因為BB大得快,所以32-34週要好小心,我上胎34w6d出世

哦,我同你一樣大個果都係兩歲,不過喺奶奶家湊,想問你喺邊間醫療做環扎手術架,做完比你每星期覆診睇實都好既,睇密啲安心啲
|
多多168 發表於 19-2-10 20:47
哦,我同你一樣大個果都係兩歲,不過喺奶奶家湊,想問你喺邊間醫療做環扎手術架,做完比你每星期覆診睇實 ...

我在養和做,住3天,大約三至四萬,因為三餐都在養和食,老公在家照顧大B,不過我在聖誕假期做,平日可能平啲,你可以問下