單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是一位未婚媽媽,孩子二歲,出世時身體狀況不佳,keep 住每星期政府醫院覆診,有4個專科跟進緊,我已經二年無工作,現在只是跟孩子一起同我媽住,公屋單位,我媽是戶主,公屋有我名,我B未加名入去,二年了,我的績蓄已經花掉

個男人keep 住有聯絡我地,問下狀況,他自己而家租朋友屋企其中一間房住,他上年生意失敗而家打工還緊錢,不過有無生意失敗都好,二年來無金錢上的支援我們母子,我用了二年時間呢個人身上,但見不到他有照顧我地母子既心,我想為自己同孩子打算

A) 公屋
我想同孩子二人排隊申請一間公屋,目的好想將來佢有個好D環境讀書,我亦可有機會再打工,請姐姐(因為現在的屋企不能請姐姐,婆婆也不能自己湊孩子讓我返工!)現在一起住多了BB,意見分歧較多,即使排幾年也不打緊,起碼有個希望,但我想知道,是否一天未有公屋分比我,我也不用在現有公屋除名?

B) 綜援
婆婆6x歲 (未過65)沒有工作,身體健康不太理想,我也沒有工作,連孩子三個人以一個家庭申請綜援,
但婆婆有十幾萬積蓄超左三人資產,有沒有其他辦法,應該如何做?

另外如果我們申請綜援,是否要發信先要求之BB爸爸付錢?(出世紙有爸爸名)

我的名暫不宜從現有公屋除名,因問過房署,如果除左我名,佢哋有好大機會要我媽遷去一人單位,起碼要她超過65歲才除我名較好,如果她65歲,要她調遷機會會減少

希望有過來人可以分享一下,謝謝

翡翠宮

第一, 你要搵工.
小朋友叫婆婆幫手照顧.
可以搵D返夜既; 你就多D時間睇下個仔.
有份工有固定收入先講其他.

大宅

回覆樓主:

首先如果唔除名,係無辦法再申請公屋嘅。同埋依家嘅公屋,你預咗排8到10年左右啦。身邊有朋友由小朋友出世開始排,排到依家小朋友就嚟9歲。終於今年1月拎咗鎖匙。

第2,請姐姐,開支好多。唔係單單淨係俾四千幾蚊1個月咁簡單。佢病要俾錢佢睇e生。買餸錢,仲有預計唔到嘅開支。除非你話你確保之後搵嘅工係有2萬幾3萬蚊。唔係請姐姐係一個多餘嘅支出。
其實搵份夜晚返工嘅工,小朋友夜晚搵人湊訓覺。先搞掂個經濟先,再諗其他啦。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

你搵屋村裡面應該有平平地託管服務, 互助委員會果d呢。
真是要搵工, 等公屋先搵等到幾時, 搵左託管即搵工, 仲要乜工都要做唔好揀啦。

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

樓主,係可以揾下公屋附近的託管...好平的...因為我朋友有返工,託管2個仔都係幾十元...不過你最好去揾埋社工傾左先,佢地可以寫LETTER你去託管中心的...

之後再找工做,佢地託管8:30-7:00,你可以找文職,9-6時間...

其他再想下點行先...加油

複式洋房

回覆樓主:

多謝曬各位,十分感謝

其實孩子懷疑過度活躍症,但醫生說等排多一次評估,希望不是,如果是也要完成下次評估先正式比醫生信我,而婆婆體力不支獨立湊,每次政府醫院覆診最小3-4小時,一星期最少一次,亦試過一星期三次不同科覆,我自己都覺得累,婆婆的話真係好吃力

我找過住隔離座一位太太湊(她湊大過幾個孫),她湊了二天(只是4小時)已經推了我,因為仔一日無停

社區保母我未試過呀,會開始找

好多因素,所以我才看不到前方

別墅

steven1110 發表於 19-2-11 09:10
首先如果唔除名,係無辦法再申請公屋嘅。同埋依家嘅公屋,你預咗排8到10年左右啦。身邊有朋友由小朋友出世 ...

申請輪候,公屋期間是不需要刪除户簎的!

大宅

Wa0814i 發表於 19-2-13 15:13

但係當年我係要删咗所戶籍先可以再申請的。最終已經拎咗公屋了

大宅

venus102 發表於 19-2-13 01:20
多謝曬各位,十分感謝

其實孩子懷疑過度活躍症,但醫生說等排多一次評估,希望不是,如果是也要完成下次評 ...

我家中表姐的2仲小朋友也有 過度活躍症。 真係湊得好辛苦。 事隔幾年小朋友情況已經改善。

別墅

steven1110 發表於 19-2-13 15:15
但係當年我係要删咗所戶籍先可以再申請的。最終已經拎咗公屋了

完全不是!今天不是,以前也不是

複式洋房

steven1110 發表於 19-2-13 15:17
我家中表姐的2仲小朋友也有 過度活躍症。 真係湊得好辛苦。 事隔幾年小朋友情況已經改善。
...

現在我處於這境況

係知道一定要頂硬上,不過好多時好徬徨無助...

大宅

venus102 發表於 19-2-14 20:16
現在我處於這境況

係丫。我見到我表姐都湊得好辛苦,不過佢哋就喺私家度覆診嘅。所以就會跟進得再快啲。當然啦。錢都會用多咗好多丫。

佢哋小朋友因為係孖仔嚟嘅。所以就真係再難搞好多。見佢哋3歲幾嗰時好百厭。到咗依家8歲啦。真係覺得改善咗好多。不過都仲係要keep住覆診

珍珠宮

venus102 發表於 19-2-14 20:16
現在我處於這境況

要同自己講,你係得的...咩都要頂硬上...
ADD OIL啦...

伯爵府

BK Milk勳章

2歲試下返全日,有些村校容易入的。真是不行,可以日頭不給小朋友睡覺,晚上8,9點睡,你出去上晚班。之前看到有個單親媽媽的新聞,她晚上開夜班的士

大宅

回覆 steven1110 的帖子

册除咗名,因某D原因取消申請,
又點呢?

公屋無名,
申請果段時間住係邊?(渣正來講)

伯爵府

回覆樓主:

不要除名住呀,阿媽要搬就更麻煩。
就同樓上咁講,搵份夜更,
仔訓左去返工,

或有無搵社工或搵住果區既議員,要講得再慘,其實都夠慘,唉。。。搵議員啦

大宅

steven1110 發表於 19-2-11 09:10
首先如果唔除名,係無辦法再申請公屋嘅。同埋依家嘅公屋,你預咗排8到10年左右啦。身邊有朋友由小朋友出世 ...

不用除名,我剛申請,公屋也有我名,不過2017年政策公屋有名再申請要凍結1年,即係1年後排隊

男爵府

Wa0814i 發表於 19-2-13 15:13

無錯,輪候期間唔須要除名

複式洋房

venus102 發表於 19-2-10 15:58
我是一位未婚媽媽,孩子二歲,出世時身體狀況不佳,keep 住每星期政府醫院覆診,有4個專科跟進緊,我已經二 ...

我是先申請公屋,審查資料刪除我的戶籍,可以排隊時保障妳同妳媽媽,因為政府成日改制,如果妳媽媽夠65歲就唔洗搬遷

首頁

尾頁

跳至