夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

gilgil39 發表於 19-2-22 08:15
亞氏保加會沒有同理心嗎?
係呀,亞氏保加其實係高功能自閉症,係欠缺理解其他人感受的能力,亦唔係好識睇人眉頭眼額,所以有時會作出唔適當嘅對話反應咁,上網search有特徵資料參考的

子爵府

Coffeewine 發表於 19-2-22 22:50
我同你一樣,以前啲仔仲細,我將啲精神時間放在仔身上,有咩想做想買都自己一個去。你講嘅相處情況,好多結 ...

明白你嘅難處!有冇試過坐低慢慢傾?

有時候哎少少交也是溝通,互相了解的方法。一方太沉默真的吾知佢諗乜。

珍珠宮

回覆樓主:

依加個社會,好多嘴賤無同理心嘅人,會用心直口快,來合理化自己嘅行為~
我相信有人係真係心直口快嘅,不過唔多囉…
最起碼尼種人,話人開心時,俾人話番唔會嬲先,因為由心而發,唔會諗咁多,所以唔會句句都賤,自然都唔會嬲咁多~
賤心嘅人,就句句都賤~而且唔俾人話得~因為出發點,根本就係想攻擊人地~
就你老公話小三尼件事,錯唔晒,我都覺得有時係兩公婆有問題,先會將另一半推向小三~
其他佢係點,我就唔知啦~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Coffeewine 發表於 19-2-10 16:23
咁多年嚟,有時因為一啲事唔開心同老公傾訴下,最後只會更唔開心,仲會鬧大交。每次我都好後悔自己點解會同 ...
有時[真實]係好難接受,但又有什麼問題呢?每個人有自己性格活到現在又何必為別人生活

複式洋房

做個靚太 發表於 19-2-23 09:30
依加個社會,好多嘴賤無同理心嘅人,會用心直口快,來合理化自己嘅行為~
我相信有人係真係心直口快嘅,不過 ...
其實小三呢件事,我嘅重點唔係佢講嘅''雙方都有責任''呢句話合唔合理,而係當朋友揾佢傾訴時,其實係希望佢安慰下佢,支持下,我覺得佢應該先照顧對方心情,然後先分析件事,如果換轉係我,第一個反應唔係講責任誰屬,我會問下佢瞓唔瞓到,有無食嘢,或者話俾佢聽心情低落時可以揾我,我會陪佢,慢慢先婉轉啲講下會唔會佢有啲表現或相處方式令大家感情唔好(呢啲就係講緊大家都有責任,不過唔係直接講而已),就算再有道理嘅說話,都有一千萬表達方式的,有些雖然係道理,但也會很傷人。

複式洋房

做個靚太 發表於 19-2-23 09:30
我相信有人係真係心直口快嘅,不過 ...
我都好贊同你講嘅好多人用心直口快嚟合理化自己嘅自私行為,心直口快有時其實係言語欺凌

首頁

尾頁

跳至