夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

早年拍拖做朋友真係好傾得埋的,應該係話佢係可以共歡樂,不能共憂愁嘅人,咁做朋友拍拖好輕鬆,梗係快樂啦。後來結左婚,大仔出世,我諗佢好大壓力卦,佢成日話自己唔識做老豆,因為佢自己老豆又真係唔係做得幾好,呢啲都係我結婚後先發生,大仔佢一啲都無理,我發緊燒都要起身揍仔,佢就照瞓覺,佢話佢唔夠瞓唔得喎。唔係因為個仔,我一早走左了。不過,細仔出世佢已經好左啲,會幫手揍,因為大仔同佢好疏離,佢話嗰啲缺失補救唔到,所以近年係好啲嘅。

複式洋房

回覆 moon7632 的帖子

佢爸爸去年都走左,病左好耐,佢照顧左好耐,老嘅後生嘅都辛苦,咁佢終於先明白我講嘅係啱嘅,其實睇見個老人家辛苦,自己個心點會安樂舒服?佢有幾個家姐,偶然聯絡,佢地幾個嘅個性好唔同,又各自有自己家庭,生活,關係唔算好親密。

大宅

呢d咁好既男人都唔要,你唔通想要d表面好識同你溝通,但在出面滾女人的?
他在做男人,丈夫,父親(二仔出世後)原則上是很好的。
你們的問題出現在價值觀,審美觀,以及表達能力上的不同,拍拖沒發現現在已結婚,那麼就花時間花心思去磨合去求同存異,這才是婚姻的真諦,而不是動不動就離婚。
不知道你對真心說話有何看法,忠言很多時候是逆耳的,除非這人從小就久經訓練,如成語故事中的政治家都是活在生死邊緣說故事的,三人成虎,網開一面等故事是練出來的,而你要一個成年人改則很難,環境和心態都沒有很大的誘因令他改。
他明知他的本性如此,你可做的是兩方面,一調節心態,二改變你哋相處方式,從你自己開始改變,你想要支持時不要把你面對的問題說出來,而是直接告訴他你現在要一個擁抱要支持。你想發泄時,告訴他,你們一起閙某某,告訴他兩夫婦想要同一陣線,不用理背後的原因。
教育觀有分岐,你注重成績他注重身心發展,各自表達了,之後你不是要他認同你,你可否先認同他。再慢慢找出你們意見的平衡點。
問題出現時不是一個人有問題,當然如果你係皇帝最有錢最有權你想點就點,但這是一個不願聽忠言的昏君,獨裁的世界。其他人難以改變,我們先要做的是如何改變自己,再而令其他人配合,當這配合久經訓練和認同後才能夠慢慢成為習慣。婚姻要兩人共同學習去提升自己,去求同存異,而不是讓自己成為女皇對方成為奴才的手段。男人很多時候都要做問題解決者,男人間的溝通以直接表達為主,為了更有效率解決問題,而你老公則為這種典型的直男。而你也是典型的港女,自我中心要人寵你。女人需要寵愛無可厚非,而自我中心是可以改變的。想要改善你們關係並不難,一來他要經歷過,二來你要花心思教他你想要他做什麼。

禁止訪問

複式洋房

回覆 bedwinfi 的帖子

多謝你咁詳細嘅分析,有時人係會有盲點,我會再三諗下你講嘅意見

複式洋房

回覆 moon7632 的帖子

多謝你嘅提議,其實咁多年嚟發生左無數無數咁多事,佢有郁手,我有出走,都捱過到今日,當然不會輕言離婚,我都會諗下點做

複式洋房

回覆 bedwinfi 的帖子

經過一夜的思考和反省,你其中一啲意見我很認同,亦啟發左我諗下點睇我老公同埋改善我哋之間嘅關係,不過我唔知現在嘅人點界定「港女」,我只是希望我老公表達意見時不要用對立辯論嘅態度,同埋體諒下向佢傾訴嘅人嘅感受,有時言語可以帶俾人好大傷害,唔係一句直男就點講嘢都得,所以老生常談都勸誡人要「慎言」。在幾年前談分手,我問左我老公一句:「結婚咁多年,你知唔知道我鐘意食乜嘢?」佢係唔識答,由此可見佢係有「寵」我「錫」我,「自我中心」可能送俾佢比較適合。我只能承認我比較硬淨,而呢樣係咁多年嚟同佢一齊嘅經歷磨鍊出來的。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實我老公同老公都好似 係教育同對人方面 都一樣

但我同你唔同 雖然有時會有唔開心 但佢令我對件事有唔同睇法 我會反思一下

佢對所有事都好冷漠包括佢個女(除左我)
佢理智比感情多
認識我之前佢仲冷漠

佢成日都話我太感情用事 太有同情心 所以成日比人傷害 佢最討厭人地整喊我 佢試過因為我媽整喊我而同我媽嘈交

我成日同佢講人地點對我 我控制唔到 但我可以控制自己點對人 如果我連依個心都無埋就真係乜都無了

不過我老公都會聽我講既 我有需要呻時我會同佢講 我只想對你呻 你D意見收埋起佢先

或許你要搵個方式同你老公相處

複式洋房

回覆 小豬澄 的帖子

從你嘅描述,你老公對你好好,冷漠可能係佢唔係咁主動表逹自己,或者比較慢熱而已。我老公其實好唔同,佢以前好大脾氣,佢係去到邊都鬧人,超市排隊鬧收銀,食飯飲茶鬧伙記,有銀行宣傳電話都會喺電話鬧對方半個鐘,我大仔細個好驚佢,佢係會發脾氣扔櫈扔嘢嗰隻,我一路都勸佢,人哋都係打份工揾兩餐,唔好咁樣難為人,又無咩特別值得嬲嘅事,所以佢媽媽過身我安慰佢都俾佢鬧係正常嘅,佢好容易嬲人,嬲左又唔會原諒人,好似佢媽媽喪禮阿某某親戚無嚟佢都會嬲人哋,係近年佢血壓高,先收左啲火,我地生活先叫平靜啲,我又比較敢開聲講下我啲感受,不過有時想佢開解反而變左鬧交真令我好失望,唔知點樣溝通先唔會導致鬧交,好想唔再同佢講嘢就算。上嚟呢度呻,各位包括你都俾左啲建議或者意見我,等我沉澱一下,儲下正能量先再向前行。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Coffeewine 發表於 19-2-12 19:47
回覆 小豬澄 的帖子

從你嘅描述,你老公對你好好,冷漠可能係佢唔係咁主動表逹自己,或者比較慢熱而已。我 ...

我老公都係成日鬧嫁 佢以前有鬧我 不過鬧完我又唔比反應佢鬧到無氣 而家好少鬧我
再唔係我會用眼淚浸佢

佢係對我好好 但對其他人就好麻麻
把口刻薄毒辣

不過我選擇性去聽 同我會等佢心情好先傾下個問題

祝你早日搵到個辦法去解決個問題

我只要求我老公出街盡量唔好講咁多刻薄野 番屋企我話知你

珍珠宮

Coffeewine 發表於 19-2-11 13:01
回覆 858D 的帖子

你真係EQ好高,好佩服你,我真係無辦法做到好似你咁。你係一個大好人,不過真心,女人一 ...

哈哈,我的EQ係磨出來的。
我知道女人一定要留個錢傍身。
我亦考慮過,基於我前夫的軟弱,如果我留個錢,佢會一蹶不振。佢個人心地好,意念正,只是沒有入世的能力,EQ。
我生活要求需要好低,我的工積金應該夠我退休的清間生活使用。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Coffeewine 發表於 19-2-10 16:23
咁多年嚟,有時因為一啲事唔開心同老公傾訴下,最後只會更唔開心,仲會鬧大交。每次我都好後悔自己點解會同 ...

一輩子 真的會很累

伯爵府

Solarflare 發表於 19-2-10 22:26
你老公情商 = 0。
交際技巧 = 0。
請問你係點解會嫁比佢???

亞氏保加

子爵府

Coffeewine 發表於 19-2-10 16:23
咁多年嚟,有時因為一啲事唔開心同老公傾訴下,最後只會更唔開心,仲會鬧大交。每次我都好後悔自己點解會同 ...

樓主我同你差不多!不過我同C6好少變哎交,最多只係我鬧,因為佢係冇反應,冇回應嗰種;所以我地關係都越來越淡!
我生仔、湊仔、挨夜,做手術,佢吾會鄧我辛苦;我比工人激,比仔激,吾開心,擔心,佢都吾會感受到我嘅感覺,有時覚得我C6 吾止冇同理心,直頭係冇感覺嘅人。
以前拍拖時都係玩多,吾擦覚咁多嘢,可能一樣只可以共富貴。
對方鬧下,我都知佢諗乜,冇反應真係
其實即是冇溝通,佢好似唔識表達自己內心咁;平時講嘅都係D無聊嘢;我都有孤單嘅感覺,乜都係自己面對,以後D日子點過

複式洋房

回覆 歌莉亞 的帖子

我最近都有諗過佢可能有少少亞氏保加,因為我懷疑佢爸爸係,我62係無法理解別人的感受和需要的,也是無同理心,以前只覺得他有點怪,但後來對亞氏保加認識比較多後,就覺得有啲似

複式洋房

gilgil39 發表於 19-2-18 21:11
樓主我同你差不多!不過我同C6好少變哎交,最多只係我鬧,因為佢係冇反應,冇回應嗰種;所以我地關係都越 ...
好明白你講嘅嗰種孤獨感覺,到後來我已經習慣了,有時寧可自己一個人,有一段時間確係好似在同一屋簷下各自生活。不過,若果只係你鬧,你老公唔出聲的話,在好耐好耐以前,我老公曾經同我講:"男人唔出聲,其實係喺度讓緊你。"唔知咁樣諗你會唔會個心舒服啲呢?

複式洋房

回覆 Coffeewine 的帖子

事緣我自己屋企都係阿媽鬧阿爸,我媽鬧我爸時我爸爸一向唔出聲,咁我媽就好激氣,話佢無反應,當時我老公就同我講:男人唔出聲其實係讓緊女人。當然不能一概而論,但也提供了一個想法。

子爵府

Coffeewine 發表於 19-2-22 01:33
回覆 歌莉亞 的帖子

我最近都有諗過佢可能有少少亞氏保加,因為我懷疑佢爸爸係,我62係無法理解別人的感受 ...

亞氏保加會沒有同理心嗎?

子爵府

Coffeewine 發表於 19-2-22 01:45
好明白你講嘅嗰種孤獨感覺,到後來我已經習慣了,有時寧可自己一個人,有一段時間確係好似在同一屋簷下各自 ...

我都係由孤獨變做獨立了。有時好enjoy自己一個的時候。

我覺得唔係純因為佢讓我囉!其實同佢平時都冇咩溝通,除咗佢返工有壓力嘅感受,食物好味與否嘅感受,好似其他都冇咩感覺咁。

複式洋房

gilgil39 發表於 19-2-22 08:20
我都係由孤獨變做獨立了。有時好enjoy自己一個的時候。

我覺得唔係純因為佢讓我囉!其實同佢平時都冇咩溝 ...
我同你一樣,以前啲仔仲細,我將啲精神時間放在仔身上,有咩想做想買都自己一個去。你講嘅相處情況,好多結婚多年嘅夫妻都會咁,係平淡,你都仲好,可以鬧你老公佢都唔出聲,我係唔可以唔客氣咁同我老公講野,會鬧交,所以有時想講啲嘢都會吼時機同埋諗下點用詞,好煩。

首頁

尾頁

跳至