懷孕初期, 係米維他命丸+鈣片就夠? 唔洗孕婦奶粉?

dickxabre
|
我老婆有左.見D 人都係話一般飲食+ 食維他命丸 (例如愛XX / MAXXXXXX) , 唔夠鈣就加鈣片.

係米唔洗用孕婦奶粉?

erikaka
|
dickxabre 發表於 19-2-10 22:11
我老婆有左.見D 人都係話一般飲食+ 食維他命丸 (例如愛XX / MAXXXXXX) , 唔夠鈣就加鈣片.

係米唔洗用孕婦 ...

唔洗飲 孕婦奶粉,平時飲食加補充品已經足夠,個d孕婦奶粉 係長肉係媽到唔係長胎到
bchuma
|

係米唔洗用孕婦 ...

我有加孕婦奶粉 維他命➕鈣片➕DHA
yung0415
|

係米唔洗用孕婦 ...

頭12w,葉酸400已經夠
emmmacyk
|
頭3個月補葉酸就得
EstrellaDamm
|

係米唔洗用孕婦 ...

醫生話懷孕初期只需要補充葉酸,其餘係中後期先要食。太早食咁多一來根本未需要,二來可能有副作用如更易作嘔、便秘等。

正常孕婦並唔需要食孕婦奶粉。除非醫生睇過你太太情況話需要啦。唔好信晒廣告。
yukicheung0901
|

係米唔洗用孕婦 ...

頭3個月,淨葉酸就ok
chubama
|

係米唔洗用孕婦 ...

頭三個月食葉酸,
之後食 materna 同鈣片。

孕婦奶粉,除非醫生覺得孕婦唔覺營養,否則就唔好食。我醫生叫我唔好食,易超磅,易肥引起糖尿。
mclau2012
|
媽媽奶大部份都好甜,有d孕婦未必鍾意飲,如果真係想飲嘅話就揀d低脂少甜嘅牌子,或者拎試用裝試試,因懷孕果陣本身有食開M字頭孕婦維他命同藻油,所以我只有飲過1、2次就冇再飲
donutnut
|
頭12w,葉酸400已經夠 x2

9WK 去睇醫生, 佢叫我可以唔洗食MULTI VITAMIN 住, 12W 後先開始食
haha748494
|
通常系夠嘅,除非特殊喇,我有買媽媽奶,返工果陣肚餓就可以頂下肚。
aliceting
|
其實食葉酸 DHA加鈣片已經好足夠,食緊隻J字頭鈣,對小朋友成長有幫助同補充身體流失嘅鈣
smiletkl
|

係米唔洗用孕婦 ...

我六週第一次見醫生,醫生叫我開始食 materna ,三個月後加鈣同DHA