夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來以為有共識下生第二個(等左幾年先生到二仔,大仔已9歲),老公會學識幫手湊,點知原來係我諗多左。
今次仲衰到連去醫院探我都唔記得,我打電話問佢喺邊先知道原來佢唔記得左要尼探我。
上次生大仔又係臨近新年,晚晚自己出街團年,我差啲產後抑鬱,以為佢今次會醒啲,會盡下爸爸責任照顧初生Bb,點知又係咁,我放產假咁耐,佢有一半時間出街,半夜先返。終於佢過份到我返返工,佢問都唔問就決定自己離開香港去探親。佢無諗過一個在職媽媽平時湊仔已經唔叻,隔左咁多年再獨力照顧初生bb有幾大壓力。
bb依家3個月大,我依家好驚自己一個人獨處湊佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

momotang 發表於 19-2-10 23:29
本來以為有共識下生第二個(等左幾年先生到二仔,大仔已9歲),老公會學識幫手湊,點知原來係我諗多左。
今 ...

大宅

crystal媽咪 發表於 19-2-10 23:39
有冇其他屋企人可以幫你分擔一下

可以幫手照顧大仔,但初生細仔得我同工人姐姐湊。 我老公上星期再唔死心咁問我,佢初四可唔可以同朋友過夜團年,話我星期六有工人姐姐幫手,我只係湊一日唧。
總之只要我有幫手,佢就覺得已經好足夠。
我有反映過,點解大家都要返工(我仲要日日ot ),但照顧屋企嘅只係女人嘅責任,男人就只需要協助。

瑪瑙宮

娘家有無人可以過黎幫下你? 屋企有初生 b 都可以離港探親?

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-10 23:50
娘家有無人可以過黎幫下你? 屋企有初生 b 都可以離港探親?

娘家喺附近,不過我媽年紀大,已經幫唔得太多。
探親已經係上個月了,亦已經探左。我同我家人都諗唔明,屋企唔係佢一粒仔,點解係佢去探。

大宅

momotang 發表於 19-2-10 23:54
娘家喺附近,不過我媽年紀大,已經幫唔得太多。
探親已經係上個月了,亦已經探左。我同我家人都諗唔明,屋 ...

算啦!放手比多啲工人湊,自己relax多啲。生得個B出就要湊架啦!有好多男人都避得就避。得閒同老公講下,分多一點佢願意做的工作比佢,個仔是大家的。佢有責任幫手。

伯爵府

momotang 發表於 19-2-10 23:48
可以幫手照顧大仔,但初生細仔得我同工人姐姐湊。 我老公上星期再唔死心咁問我,佢初四可唔可以同 ...

屋企仔細老婆嫩,同朋友團年要過夜?迷玩啦……

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

momotang 發表於 19-2-10 23:48
可以幫手照顧大仔,但初生細仔得我同工人姐姐湊。 我老公上星期再唔死心咁問我,佢初四可唔可以同 ...

唔明白點解可以飛起老婆自己和朋友團年,你老公問得出口,証明你平時應該俾好多自由佢,但jm,男人唔管好易冇,你要慢慢收緊,俾D工作佢,等佢知道自己嘅責任。佢平時都去到半夜?自己一個離開香港去「探親」?你唔好太放鬆。

男爵府

momotang 發表於 19-2-10 23:29
今 ...

點解團年會團到三更半夜

大宅

applepost123 發表於 19-2-11 00:18
算啦!放手比多啲工人湊,自己relax多啲。生得個B出就要湊架啦!有好多男人都避得就避。得閒同老公講下,分 ...

一直以尼就係我負責分配工作,唔知係咪因為咁令到佢覺得佢只需要協助我就得,變樣好似好多嘢都等我安排,有咩事就話我無講清楚。 依家請埋工人姐姐幫手,佢成日話終於可以做少啲。

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-11 01:34
點解團年會團到三更半夜

因為佢班朋友book左酒店,諗住一班朋友過新年。(佢班朋友年紀唔細,但未有小朋友)

大宅

QY08040408 發表於 19-2-11 01:01
屋企仔細老婆嫩,同朋友團年要過夜?迷玩啦……

成班朋友諗住一齊book酒店慶祝新年。。。

男爵府

momotang 發表於 19-2-11 01:41
因為佢班朋友book左酒店,諗住一班朋友過新年。(佢班朋友年紀唔細,但未有小朋友)
...

會唔會玩女人呀?團年會成班麻甩佬團到三更半夜

大宅

soso1227 發表於 19-2-11 01:30
唔明白點解可以飛起老婆自己和朋友團年,你老公問得出口,証明你平時應該俾好多自由佢,但jm,男人唔管好 ...

我好怕管住人,各自財政獨立,佢每個月只要畀足佢果份開支,加上佢一直都有讀書,所以平時我只會過問佢幾時返。
今次真係去探親,親人我都識,只係我覺得係咪應該商量下先?我啱啱先復工,公司已經忙到爆,仲要我顧咁多。

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-11 01:46
會唔會玩女人呀?團年會成班麻甩佬團到三更半夜

朋友中有男有女,只係我唔明點解班朋友可以說服一個有初生bb嘅爸爸掉低屋企,令到我好唔鍾意佢哩班朋友。

男爵府

momotang 發表於 19-2-11 01:55
朋友中有男有女,只係我唔明點解班朋友可以說服一個有初生bb嘅爸爸掉低屋企,令到我好唔鍾意佢哩班朋友。
...

咁你有工人嫁,問佢邊間酒店,你又一齊去團年,睇佢咩反應

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-11 01:57
咁你有工人嫁,問佢邊間酒店,你又一齊去團年,睇佢咩反應

星期日工人姐姐放假,平日我返工時,佢已經幫我一湊二,唔敢連假期都唔畀佢休息。

所以,佢前幾日再問我多一次可唔可以時,續步同我商討,先話自己帶大仔去,再話叫我帶埋細仔一齊去,我唔肯,話佢咁樣即係變樣叫我無啦啦喺無姐姐幫手下一湊二(大仔時有一齊出過去,但佢班朋友唔會幫手湊,佢有佢地玩,我有我自己一個湊 ),我唔肯,叫佢咁想去嘅話,不如一帶二自己去,佢又可以出席,我又可以休息,佢即刻黑面無應我。

子爵府

回覆 momotang 的帖子

咁同班朋友無關係,係你老公有問題
一般朋友約gathering,知道朋友有初生BB or 人哋屋企有事etc.,都可能會問句”你得唔得呀?”,一定係當事人話自己得,先會預佢

子爵府

回覆 momotang 的帖子

咁睇得出佢係極自私嘅人,朋友無義務幫你湊,但佢自己就有責任,亦應該清楚,大仔時已試過咁,唉,你仲上當生細仔,你一定無話返佢係你生大仔時的所作所為

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

momotang 發表於 19-2-11 01:38
一直以尼就係我負責分配工作,唔知係咪因為咁令到佢覺得佢只需要協助我就得,變樣好似好多嘢都等我 ...

已經係成年人,係爸爸,有頭家已經係有責任喺身。點解仲要分配工作,佢唔係嚟打工...個問題係你老公本身....根本無責任感可言。

你不如先自己安排好屋企嘅事,同姐姐一齊搞掂算,佢根本一直都避,仲成日想出左去玩唔番嚟咁

首頁

尾頁

跳至