夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

HOPEFORBB 發表於 19-2-11 04:09
回覆 momotang 的帖子

咁同班朋友無關係,係你老公有問題

我認同。你啱。

正常係會問: 係咪真係ok ? / 你得唔得架?

瑪瑙宮

momotang 發表於 19-2-11 01:51
我好怕管住人,各自財政獨立,佢每個月只要畀足佢果份開支,加上佢一直都有讀書,所以平時我只會過問佢幾時返。 ...

一直有讀書? 真唔真架?

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-2-11 04:09

咁同班朋友無關係,係你老公有問題

之前知道左佢班朋友唔知我地屋企嘢,所以無咁嬲。但過左一陣又畀我知道佢班朋友,喺我同我老公因為出街嘅問題上吵大獲時,仲靜雞雞去搵我老公接佢落機(就係探親返尼),我就覺得哩班朋友就算知道我地嘅事都會死衝埋去「幫兄弟」,我覺得好好笑,風頭火勢仲去搵我老公,最後我搵左屋企人幫手話到佢即刻返屋企,如果唔係應該又食埋宵夜先返。我對班朋友同樣好失望,幫朋友幫到差啲又發生家變。

大宅

Nancy20090615 發表於 19-2-11 10:01
一直有讀書? 真唔真架?

佢學歷唔係咁好,一直pt讀到大學。。。

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-2-11 09:07
已經係成年人,係爸爸,有頭家已經係有責任喺身。點解仲要分配工作,佢唔係嚟打工...個問題係你老公本身.. ...

本來唔覺,經過生細仔,我放產假日日在家,就好覺得。
我本身唔係一個細膩嘅人,朋友話我後知後覺。

子爵府

明白,但俗語有話"牛唔飲水唔咁得牛頭低",始作俑者係你老公,你最好都係同佢講清楚佢應付的責任

大宅

Angelice-BeBe 發表於 19-2-11 09:07
已經係成年人,係爸爸,有頭家已經係有責任喺身。點解仲要分配工作,佢唔係嚟打工...個問題係你老公本身.. ...

我之前嬲到想咁做,但又說服返自己,如果咁做,佢可能更加覺得我有能力一個人撐起成頭家,佢可以更唔需要付出。 我又反問自己,係咪咁想做女強人,要迫到自己工作家庭都樣樣好?

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-2-11 12:06

明白,但俗語有話"牛唔飲水唔咁得牛頭低",始作俑者係你老公,你最好都係同佢講清楚 ...

尋日大聲話佢幾句點較bb沖涼水,佢就鬧返我轉頭,吵左一場,佢話點解我鬧得佢,佢唔鬧得我。
之前明明話佢會做返爸爸嘅果那,我話佢點解平時唔識唔問又唔睇下我同姐姐點做,我哩幾個月真係不停問返人點湊bb,學完返尼仲教埋佢。一個沖涼水問題,佢已經失去耐性,鬧到我喊。 我果一刻問自己,究竟搵返佢做嘢係咪我錯?點解會仲傷心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

momotang 發表於 19-2-11 12:06
我之前嬲到想咁做,但又說服返自己,如果咁做,佢可能更加覺得我有能力一個人撐起成頭家,佢可以更唔需要 ...

仔女係自己,照顧好小孩,佢地係會感覺到,唔好計較付出多少,你要唸你係為兩個小朋友而努力架。個男人已經咁樣,難道你要講公平,同佢5/5定4/6分工呢?佢係無責任感的話,你做咩都無用,不如專注投入晒比小朋友啦。

唔好再玩咩分工,無意思架。到最後只會令自己更勞氣,何必?你要安排佢咁大個人點做點做,倒不如將小孩教好易過改變佢。

別墅

回覆 QY08040408 的帖子

咪就係囉,過夜。。。

大宅

樓主大仔都成9歲,其實都唔使點理㗎啦
點解講到一湊二咁辛苦
咪由佢同大仔一齊出去,你同細仔一齊一對一都得
嘈乜?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

momotang 發表於 19-2-11 11:52

之前知道左佢班朋友唔知我地屋企嘢,所以無咁嬲。但過左一 ...

…………

侯爵府

momotang 發表於 19-2-10 23:29
本來以為有共識下生第二個(等左幾年先生到二仔,大仔已9歲),老公會學識幫手湊,點知原來係我諗多左。
今 ...

算啦 男人真係好衰 我果件 成日去賭, 我大肚 佢都去賭, 成身債 仲要賭 離開佢 有負小朋友 仲成日以粗口閙我 我要賺錢 以保障我將來生活

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

一開始你既期待就錯左,而且已經有工人幫手,其實自我調整下已經可以好輕鬆。已經唔係新手媽媽,只要唔好太緊張去照顧,其實三個月大已經好易湊。加油!
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

別墅

我認同樓主老公係自私
不過其實樓主有工人姐姐, 而且大仔都成9歲
其實真係算唔差
個老公唔付出都唔係今日既事, 咪由佢囉
無謂自己唔開心
調節下心情, 享受下細仔成長既呢個階段啦~
加油

珍珠宮

回覆樓主:

認同樓上jm所講....
過年book酒店玩到唔返屋企
飛去外地探親....
呢兩件事唔合理....唔簡單
仲要成日玩到半夜先返....

樓主睇緊d好......

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-2-11 20:56
認同樓上jm所講....
過年book酒店玩到唔返屋企
飛去外地探親....

絕對是重點,始終家庭多個新成員,問下自己,佢真係咁冇心??定個邊更有心

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-2-11 16:11
唔好下下搵屋企人出手幫。
否則你老公仲忟。
屋企嘅嘢家人都知, 有啲人唔收口會幫你唱通街

同意。揾娘家人話到個老公唔食宵夜番屋企,一則老公對你娘家心生不滿,二則令佢覺得無面。

你既目的如果係離婚,咁你無需要同佢嘈都可以離婚;如果你係想挽救夫妻關係同佢過下半世,鬧佢唔會達到呢個目的。

你仔細思考下。

大宅

momotang 發表於 19-2-10 23:29
本來以為有共識下生第二個(等左幾年先生到二仔,大仔已9歲),老公會學識幫手湊,點知原來係我諗多左。
今 ...

其實共識係傾左, 定係您自已一直以為係..........
好明顯您老公從來無打算幫手...

唔好話幫手, 甚至係唔想留係屋企對住您, 工人同仔仔!

大宅

回覆樓主:

個老公係樓主寵出黎………再同老公傾下吧

首頁

尾頁

跳至