家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mrtingho 發表於 19-2-11 20:09
老婆諗住細b3個月後出返黎做野,但細b要8月先出世

用住儲蓄先,BB 大一點,老婆重出江湖工作~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

多口問一句,有沒有月供保險/基金?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

law_rainbow 發表於 19-2-11 22:41
暫時性姐,,
我上當年都係咁,
老公搵萬七,,對比下(,你卓卓有餘啦)

(emoji)(emoji)好勁喔,你老公搵萬7
你唔做野,仲要供樓都可以?

子爵府

唔知有無so, 要自己計一計,層樓轉按攤長啲還,每月剩多啲,隨時賺埋回贈

男爵府

我女0-2請姐姐我返工, 女2.8大開始返學唔要工人請ee自己做家務.

大宅

Loklok0023 發表於 19-2-13 11:39
(emoji)(emoji)好勁喔,你老公搵萬7
你唔做野,仲要供樓都可以?

萬七,都可以做到,主因我買的係又細又老的細價樓,
當時供都係三千幾,

一兩年後,我就出黎做下PART TIME,

固定開支外,,其實一般生活節約少少.一萬蚊都應該夠。

加上,有左工人,,好少出街食,,

餵人奶(少病),,大仔讀半日幼稚園(全免)宜加好似半日,全日都免.

假日,長老們都會叫我地上去佢度食,,就算係,幫手買餸或早上請飲茶,全日消費,控制$500內。

去旅行,忍到,等細B戒片同可以食固體食物先一家人去當同細B慶祝。

以上生活維持一,兩年姐。環境好D,再洗大D囉

男爵府

law_rainbow 發表於 19-2-13 16:31
萬七,都可以做到,主因我買的係又細又老的細價樓,
當時供都係三千幾,

想問多句,你地有買保險嗎?

水晶宮

mrtingho 發表於 19-2-10 23:52
老婆有左細b後,由於初期唔穩定要佢辭職養胎自己搵三萬左右,有雙糧花紅
供樓萬二左右,工人4310(遲啲4520) ...

你老婆搵3萬, 咁你仲有收入架嘛......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Kittymummy 發表於 19-2-13 17:30
你老婆搵3萬, 咁你仲有收入架嘛......

係樓主搵3萬呀

水晶宮

wy_yen 發表於 19-2-13 17:54
係樓主搵3萬呀

標點符號的重要性

別墅

回覆 vickycheung36 的帖子

8掛一問, 點請EE? 可以接送番學放學?直到家長收工回家?

複式洋房

jlht 發表於 19-2-14 11:49
回覆 vickycheung36 的帖子

8掛一問, 點請EE? 可以接送番學放學?直到家長收工回家?

好像有托管ee 的谷,

複式洋房

離題小小,記得幫BB買醫療保,依家啲菌勁惡,排公立又徙氣,有乜事claim一次抵返晒你俾嘅保費 [利申:我唔係做保險嘅,以上係個人經歷]

別墅

其實我自己都想搵PART TIME, 但時間少又無一技之長, 都唔知可以做D咩
(雖然正職係專業人士, 但無一技之長, 教琴呀之類都唔使諗, 真係應左一句: 百無一用是書生)

大宅

mrtingho 發表於 19-2-21 17:22
其實我自己都想搵PART TIME, 但時間少又無一技之長, 都唔知可以做D咩
(雖然正職係專業人士, 但無一技之長, ...

初中數學記得嗎?私補都百幾蚊個鐘

別墅

回覆 Poor_ka 的帖子

請問易唔易搵, D家長係咪多數鐘意搵UNDER GRAD補多過搵我地呢D中坑?
初中數都放低左好耐, 但睇返應該無問題嘅

別墅

回覆 維仔媽媽 的帖子

儲唔到錢都怪自己結婚前太HEA
未結婚前搵得萬幾, 一個人自己搵自己使都無乜諗過要搵多D或者儲錢
到結左婚有左第一個小朋友先開始迫住識諗, 跟住讀MASTER, 轉行, 4年間由13000人工轉到30000
但淨係夠追到開支, 一路都儲唔到錢, 儲錢都淨係老婆做, 我就負責屋企開支
人工雖然加左唔少, 但開支都一路上升, 供樓, 工人, 已經唔使俾長老家用(我老豆自己有間公司唔使我俾家用)
但一路都抽唔到多餘錢去儲蓄/投資, 咁都唔係辦法, 依家有埋第二件迫住食老本

除非我考到專業牌, 人工先有可能再短期內再上調, 否則以我年資已經升到呢個位嘅接近上限

子爵府

回覆 mrtingho 的帖子

收市時買餸,入全郜奶粉会取奶粉,徵free/二手玩具、衣物鞋,圖書館借書,不用買

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mrtingho 發表於 19-2-22 08:41
回覆 Poor_ka 的帖子

請問易唔易搵, D家長係咪多數鐘意搵UNDER GRAD補多過搵我地呢D中坑?

咁不如教初小,都有百一、二蚊個鐘。星期六/日再揾pt。
又或列出開支,看邊樣可cut d.
上網賣走家中部份無用物品。再想想網上買賣的可行性(不熟做)
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

回覆 crystal媽咪 的帖子

賣野已經開始緊, 將D唔用嘅野放係C字頭個手機APP度賣
自己都度緊幫人做代購美國BB用品, 不過無客源要好長時間去BUILD UP

首頁

尾頁

跳至