點樣分配好···

aguis
|
bb下個月出世,仲諗梗幾時應帶bb返自己家,幾時留在婆婆家
另一半同只放星期三一天,我就放星期二,三
最好的方法是不是星期一晚帶bb回自己家,星期二,三就自己湊,然後星期三晚帶回婆婆家

星期日,四,五,六 我就放工回婆婆家睇完bb返屋企(另一半放好夜,根本無時間去婆婆家睇bb)
咁其實bb爸爸一星期咪只見bb兩晚,會唔會太小咁
Nbs
|
你同婆婆屋企隔幾遠 ?

aguis
|
Nbs 發表於 19-2-11 09:05
你同婆婆屋企隔幾遠 ?

車程加腳程45分鐘,都遠的
HOPEFORBB
|
回覆 aguis 的帖子

你哋係決定每晚都唔帶BB返屋企?
aguis
|
HOPEFORBB 發表於 19-2-11 10:38

你哋係決定每晚都唔帶BB返屋企?

未諗掂呀
HOPEFORBB
|

我有同事好似你咁,一至五都放係婆婆屋企,BB就唔係太跟父母

我自己就每晚都帶BB返屋企,夜晚自己同老公睇,不過開頭會好辛苦
mapamia
|
其實好難比意見,因為唔知你背後考慮既原因。例如如果係因爲唔想影響自己晚上休息時間,所以唔帶阿B番歸過夜,咁都無咩選擇~唯有係擺係婆婆到。點都係少見,無話四晚就唔影響親子關係,但兩晚就會親子關係破裂。

s_for_samantha
|
我都煩緊
我媽媽講明 比佢湊 吾可以過夜 但係我外家講真 好遠 超過一小時 無辦法日日湊來湊去
我奶奶要返工
我本來想放托兒 返工放工湊返屋企 但係C6又吾想
可能FTM係唯一出路

aguis
|
s_for_samantha 發表於 19-2-11 12:54
我都煩緊
我媽媽講明 比佢湊 吾可以過夜 但係我外家講真 好遠 超過一小時 無辦法日日湊來湊去
...

係啦 好鬼煩
moksamuel
|
結果通常都係請姐姐,如果唔過夜大人細佬日日走來走去除非同區,否則好辛苦
我要做媽媽
|
我建議都系請姐姐比較好...
s_for_samantha
|
我想大少少先請姐姐 得姐姐同BB兩個係屋企 真係吾放心
kissapplegirl
|
呢個方法,最大可能係bb唔親爸爸,即係bb係你屋企時你自己湊晒bb,老公會咩都唔識搞唔掂bb
有d BB會2邊屋企都好快習慣,有d BB就可能每次番到媽媽屋企就喊,特別係夜晚一定扭計,夜晚跟開婆婆訓,唔同床褥唔同人佢地知道嫁
haha748494
|
可唔可以請婆婆過黎一齊住。
veshmoon
|
有冇認真考慮過老人家湊初生BB全日仲要過埋夜係咩情況? 咁聽你地應該係第一胎?我只能夠講,如果再生第三個我最唔想面對就係出世頭2個月。
camille_wilson
|
aguis 發表於 19-2-11 02:39
最好 ...

要睇家長的要求,只係照顧婆婆應該沒問題,但大了就要教,一般長者都係竉孫,只要唔喊就咩都就晒個孫,可能無咩規矩。
我老公係星期一去深圳返工,星期五晚先返香港,因為咁我生完第一胎就無做野,老公唔係香港我就返娘家,佢返香港那兩晚就叫佢多啲同仔玩,初初仔係唔要爸爸的,咩事都搵我,但要俾機會父子相處,就會改善。
雖然同婆婆相處時間都多,但生活上都係我一手照顧,所以我仔跟我唔跟婆婆,我亦唔俾婆婆竉我仔,有一段時間我教仔我媽唔認同,結果現在我媽讚我教得好。
孩子跟父母是最好的,沒人可代替,就算只是晚上睡覺,也要有足夠的安全感才會睡得好。
aguis
|
camille_wilson 發表於 19-2-12 21:52
要睇家長的要求,只係照顧婆婆應該沒問題,但大了就要教,一般長者都係竉孫,只要唔喊就咩都就晒個孫,可 ...

明白,謝謝分享
bchuma
|
aguis 發表於 19-2-11 02:39
最好 ...

少 最好日日可以係爸爸媽媽身邊