論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友6歲,一直外婆湊,今年九月上小一,會開始跟返我們住。現在準備請工人,朋友用緊個工人話有cousin 可以介紹比我。我朋友個工人已經做了四年,我們不是常見,不過佢個工人對小朋友吾錯的。佢之前都轉介個菲傭比其他人,評價不錯的!
佢介紹比我果個cousin background 如下:
24 歲,冇海外經驗,係菲律賓做過2年nanny, 現在係工廠做,有小孩子,1個6歲,1個2歲,報稱single.
大家有什麼意見?

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 suslau2004 的帖子

冇海外經驗的話,家務同煮食可能需要多D時間去教。
你可以先約視像interview睇下印象好唔好先再考慮,但同時都可以起出面搵多幾個interview作比較。

不過我個人認為,24歲,個人冇咁成熟(仲要single),而且有個2歲小朋友,驚佢homesick。

男爵府

回覆樓主:

in 左先算。
但學上面jm話齋, 2歲小朋友, 到能會 homesick..小朋友一病, 入院, 喊, 話要番去睇佢, 無心機做野。仲有可能一年話要resign走左去。
但後生好處係體力好, 新來但學野快的話, 全跟你 standard去做。

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 11:00
in 左先算。
但學上面jm話齋, 2歲小朋友, 到能會 homesick..小朋友一病, 入院, 喊, 話要番去睇佢, 無心機做 ...

因為我已經有對方cv, passport copy, 幾個 朋友同事都話佢幾靚,着我小心……
我係咪應該放棄呢個工人?

男爵府

suslau2004 發表於 19-2-14 15:58
因為我已經有對方cv, passport copy, 幾個 朋友同事都話佢幾靚,着我小心……
...

有幾分姿色, 不要請。
尤其靚過太太, 會覺得, 你咩貨色? 我靚過你, 憑咩我係你工人? 我啲朋友, 請過靚既, 全部都唔掂, 番工掛住扮靚, 溝仔, 發夢幾時做太太, 唔使捱。出街見佢扮到好靚, 揹個手袋仔, 好似去 high tea 咁, 太太忙到九彩, 佢係隔離睇住唔幫手。先生見佢靚, 又包庇, 我諗直頭想包埋佢做二奶

大宅

suslau2004 發表於 19-2-14 15:58
...

比我 我會因佢年紀輕兼有几分姿色吾請佢
怕佢來港后會「工餘時間」去灣仔「做part time」
比人搞大個肚你仲煩

不如搵多几間agent, 找些30零歲既,樣子平庸甘。

大宅

suslau2004 發表於 19-2-11 09:14
小朋友6歲,一直外婆湊,今年九月上小一,會開始跟返我們住。現在準備請工人,朋友用緊個工人話有cousin 可 ...

己放棄呢個靚工人
係agent 度,揾到個合眼緣嘅印傭
36歲,佢已婚,有2個小孩,10歲,3歲。
不過,工作經驗只有2004-2008,4年在耶加達做工人。我估可能跟著生仔,現在出返黎揾工……
各位,有什麼意見?

別墅

suslau2004 發表於 19-2-18 21:57
己放棄呢個靚工人
係agent 度,揾到個合眼緣嘅印傭
36歲,佢已婚,有2個小孩,10歲,3歲。

純睇背景,呢個唔錯,我會請呢啲

大宅

Harriethung 發表於 19-2-19 02:09
純睇背景,呢個唔錯,我會請呢啲

昨天用skype 見過面,其實佢英文真係麻麻,會不會溝通唔到……

別墅

suslau2004 發表於 19-2-21 10:31
昨天用skype 見過面,其實佢英文真係麻麻,會不會溝通唔到……

英文唔得我唔會請,溝通唔到好辛苦的
我第二個衰工人英文好差,我已經唔鐘意佢,仲要估佢講緊乜,佢好似黎自火星咁,搞到我超忟

大宅

Harriethung 發表於 19-2-21 20:18
英文唔得我唔會請,溝通唔到好辛苦的
我第二個衰工人英文好差,我已經唔鐘意佢,仲要估佢講緊乜,佢好似黎 ...

我……最後都揀左呢個印印……
純粹係眼緣,希望佢吾好太蠢,頭兩個月我奶奶會黎教佢野

別墅

suslau2004 發表於 19-2-22 23:44
我……最後都揀左呢個印印……
純粹係眼緣,希望佢吾好太蠢,頭兩個月我奶奶會黎教佢野
...

印印識講中文嗎?

大宅

Harriethung 發表於 19-2-23 00:52
印印識講中文嗎?

中文都係麻麻
我奶奶果边同住親戚都有個印印,佢好醒目,可能奶奶帶埋過來我家
不過,我担心暑假期間,工人帶阿仔出去上暑期班,游泳等,全部都不同地點,她會否迷路?

珊瑚宮

亞印如醒目肯學。二三個月都可上手或溝通。
好看個人醒不醒目
玩具萬歲!

珊瑚宮

D亞印知道放假那兒有玩有食。天脚底都識去。那会迷路?
电話入面幾百個各區同鄉 得閒就交流意見。佢仲叻过我地
玩具萬歲!

珊瑚宮

帶小朋友去學野。一定每度你帶佢去熟幾次。不要叫工人打天才波
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-2-23 10:32
亞印如醒目肯學。二三個月都可上手或溝通。
好看個人醒不醒目

我都希望,agent 同我講,呢個印印雖然冇出國經驗,但佢好肯学中文,英文……
希望agent 冇扼我啦

珊瑚宮

suslau2004 發表於 19-2-23 10:39
我都希望,agent 同我講,呢個印印雖然冇出國經驗,但佢好肯学中文,英文……
希望agent 冇扼我啦
...
A準講D野不要相信。只信自己彩數
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-2-25 11:20
A準講D野不要相信。只信自己彩數

上兩個星期左右,口頭應承左agent 要呢個印印,過乜都未簽,只是提供了我.的身份証,住址証明等……
不過,越諗越驚到時大家溝通吾到
博下……還是揾另一個?
如果同agent 講揾另一個,還可以嗎?

大宅

suslau2004 發表於 19-3-3 00:33
上兩個星期左右,口頭應承左agent 要呢個印印,過乜都未簽,只是提供了我.的身份証,住址証明等……
不 ...

其實講彩數

首頁

尾頁

跳至