論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友6歲,一直外婆湊,今年九月上小一,會開始跟返我們住。現在準備請工人,朋友用緊個工人話有cousin 可以介紹比我。我朋友個工人已經做了四年,我們不是常見,不過佢個工人對小朋友吾錯的。佢之前都轉介個菲傭比其他人,評價不錯的!
佢介紹比我果個cousin background 如下:
24 歲,冇海外經驗,係菲律賓做過2年nanny, 現在係工廠做,有小孩子,1個6歲,1個2歲,報稱single.
大家有什麼意見?

大宅

Solarflare 發表於 19-2-11 11:00
in 左先算。
但學上面jm話齋, 2歲小朋友, 到能會 homesick..小朋友一病, 入院, 喊, 話要番去睇佢, 無心機做 ...

因為我已經有對方cv, passport copy, 幾個 朋友同事都話佢幾靚,着我小心……
我係咪應該放棄呢個工人?

大宅

suslau2004 發表於 19-2-11 09:14
小朋友6歲,一直外婆湊,今年九月上小一,會開始跟返我們住。現在準備請工人,朋友用緊個工人話有cousin 可 ...

己放棄呢個靚工人
係agent 度,揾到個合眼緣嘅印傭
36歲,佢已婚,有2個小孩,10歲,3歲。
不過,工作經驗只有2004-2008,4年在耶加達做工人。我估可能跟著生仔,現在出返黎揾工……
各位,有什麼意見?

大宅

Harriethung 發表於 19-2-19 02:09
純睇背景,呢個唔錯,我會請呢啲

昨天用skype 見過面,其實佢英文真係麻麻,會不會溝通唔到……

大宅

Harriethung 發表於 19-2-21 20:18
英文唔得我唔會請,溝通唔到好辛苦的
我第二個衰工人英文好差,我已經唔鐘意佢,仲要估佢講緊乜,佢好似黎 ...

我……最後都揀左呢個印印……
純粹係眼緣,希望佢吾好太蠢,頭兩個月我奶奶會黎教佢野

大宅

Harriethung 發表於 19-2-23 00:52
印印識講中文嗎?

中文都係麻麻
我奶奶果边同住親戚都有個印印,佢好醒目,可能奶奶帶埋過來我家
不過,我担心暑假期間,工人帶阿仔出去上暑期班,游泳等,全部都不同地點,她會否迷路?

大宅

fitfish 發表於 19-2-23 10:32
亞印如醒目肯學。二三個月都可上手或溝通。
好看個人醒不醒目

我都希望,agent 同我講,呢個印印雖然冇出國經驗,但佢好肯学中文,英文……
希望agent 冇扼我啦

大宅

fitfish 發表於 19-2-25 11:20
A準講D野不要相信。只信自己彩數

上兩個星期左右,口頭應承左agent 要呢個印印,過乜都未簽,只是提供了我.的身份証,住址証明等……
不過,越諗越驚到時大家溝通吾到
博下……還是揾另一個?
如果同agent 講揾另一個,還可以嗎?

首頁

尾頁

跳至