婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

平日嘅99係食神上身,乜都話難食,嫌三嫌四。但今次,99遇到競敵
話說新年去男家長輩屋企拜年兼食飯,由99同女主人負責下廚,兩個人煮十幾人飯。個極大男人嘅男主人全程批評99手藝,碟碟餸都踩,99嬲到黑口黑面。個男親戚都一向係口沒遮攔,有佢講冇人講。見到99辛苦煮重要比人話都覺得佢慘。
不過我地d後輩都冇出聲,因為都想99感受下成餐飯係咁被人踩d餸係幾咁討厭。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Littlegrey 發表於 19-2-11 18:31
平日嘅99係食神上身,乜都話難食,嫌三嫌四。但今次,99遇到競敵
話說新年去男家長輩屋企拜年兼食飯,由99 ...

我唔理咁多。無謂多口
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

風水輪流轉

公爵府

旁觀者不得E牙鬆鋼

公爵府

男爵府

心裡暗笑就算了

子爵府

我99 煮野唔好食之餘,仲會問人覺得煮成點叫人點答出街食又嫌人喱樣嗰樣,話人啲蝦唔新鮮,但佢食緊碟頭飯,人地唔通俾虎蝦你咩?再者佢平時自己買嘅只係佳寶啲雪藏蝦仁咋!未見過佢買新鮮蝦,憑乜話人地?

ivory0915    發表於 19-2-15 11:44

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

大人既事,唔輪到細路仔插咀

子爵府

回覆樓主:

嗰位男主人係你奶奶邊位?

珍珠宮

回覆樓主:

心都涼埋啦~

大宅

回覆 little06 的帖子

似啊,似啊!我奶奶煮野極黑暗,仲要自己讚揚自己好味,然後問你好唔好味,點答啊?
中意煲雞湯,落黨參,變成苦澀味,佢仲要大大聲讚美自己的湯,嘩,好清甜!
咩叫清甜啊?
咁濃郁的藥材味叫清甜?

別墅

汽水餅 發表於 19-2-13 18:25
嗰位男主人係你奶奶邊位?

佢叔仔,但老爺已仙遊

複式洋房

我99成日彈呢樣嗰樣,又話姐姐做乜飯還飯餸還餸俾佢個孫仔食。
我話個仔唔鍾意食撈埋一齊的飯,同埋唔喜歡有汁嘢。

有日佢整咗個韓式白汁年糕,佢加啲飯撈埋一齊俾個仔食,一PAT PAT 咁,結果我仔食幾啖就唔食,行動表明。開心死我。

伯爵府

食神又唔代表係廚神喎......識食唔代表識煮.....兩回事嚟

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

michelin888 發表於 19-2-19 11:32
食神又唔代表係廚神喎......識食唔代表識煮.....兩回事嚟

咁佢成人彈人都好應該體會下比人彈嘅滋味

子爵府

little06 發表於 19-2-13 08:19
我99 煮野唔好食之餘,仲會問人覺得煮成點叫人點答出街食又嫌人喱樣嗰樣,話人啲 ...

我99一樣呀,全部千年雪藏食材,仲煞有介事咁話點正點勁,養生,笑唔笑死。

水晶宮

咩啊,我聽過一個仲搞笑的。福x人很省食野的,咁最大的發揮就係盡量零廚餘。聽過有個奶奶,成日煮雜菜粥,但呢,呢種雜菜粥的精髓在於,它用過去幾餐食剩的野,加米加水一起煮,簡直咩味都會浮現。

公爵府

Littlegrey 發表於 19-2-15 17:18
佢叔仔,但老爺已仙遊

你老爺己經仙遊....你99仲同男家人有來往? 這種事肯定不會發生在我身上。

伯爵府

Astra00 發表於 19-2-19 17:05
咩啊,我聽過一個仲搞笑的。福x人很省食野的,咁最大的發揮就係盡量零廚餘。聽過有個奶奶,成日煮雜菜粥, ...

立立雜雜煮埋一餐粥
咪好似餵狗食嗰啲餸頭餸尾
OMG

首頁

尾頁

跳至