孕婦貧血

bambam813
|
其實孕婦懷孕期常頭暈暈冇精神會否影響到個胎呢?老婆經常都頭暈暈唔夠血,買左啲滴雞精比佢補下身
moksamuel
|
頭暈暈又未必貧血,產檢抽血結果講貧血,同埋貧血食埋鐵丸喎
bchuma
|
bambam813 發表於 19-2-11 19:15
其實孕婦懷孕期常頭暈暈冇精神會否影響到個胎呢?老婆經常都頭暈暈唔夠血,買左啲滴雞精比佢補下身
...

我都試過 輕度 醫生話多食紅棗 豬潤
Puddingmman
|
最好同醫生講左先呀,可以先試下食牛肉先,再睇下係咪需要用鐵丸
bambam813
|
bchuma 發表於 19-2-11 23:18
我都試過 輕度 醫生話多食紅棗 豬潤

醫生話最緊要食葉酸,
haha748494
|
我陀第一胎果陣都會出現頭暈,飲食均衡,多D休息就OK喇。
bchuma
|
bambam813 發表於 19-2-12 07:23
醫生話最緊要食葉酸,

我係後期貧血
119ching
|
bambam813 發表於 19-2-12 07:23
醫生話最緊要食,

如果係貧血, 醫生會開埋鐵丸.
我葉酸, 鐵丸都有食
qbookq
|
我本身未懷孕前已經知自己有輕微貧血, 但身體狀況無特別, 所以醫生開左鐡丸我都無食,
不過大肚後, 成日坐完起身果下都暈暈地, 就算係食住D孕婦supplement入面有鐡質都係咁, 自己都知唔對路, 應該係比BB搶哂, 唔夠血供哂兩個人,
然後又知道缺鐡同鈣都會影响BB腦部發展, 自己死死氣食返鐡丸, 至少食返真係唔再暈, 個人行動力都高返D, 所以依家再唔鍾意食(因為會便秘)都逼自己食
GCHK
|
haha748494 發表於 19-2-12 15:53
我陀第一胎果陣都會出現頭暈,飲食均衡,多D休息就OK喇。

我都係,不過休息多D就ok
bonnie714
|
原來就貧血既路過
醫生都開左鐵丸比我食,食左小左便便…但個人冇咁暈同心悸減輕左