婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋D奶奶糸吾糸成日一出嚟見D孫必又朱古力,糖,玩具比你D哋D仔女因為想D孫痴吓佢哋~次次食飯前想攞出黎方洗想呀囡吾食飯甘.攪到呀囡一糸掛住玩或食糖吾要食飯.今晚仲要利是(emoji)放4粒Lindt 朱古力比我個女,我囡未3歲食甘多朱古力方死D牙吾壞甘(emoji)‍♀️

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

藍尾巴 發表於 19-2-12 14:05
拎出黎即收,收得多無癮就唔會拎。我女食飯無人敢引佢玩,因為我真係會抱女走人
...

甘樣做會吾會攪到氣氛好壞?我隻老見襯佢呀媽最多望一望我又吾會出聽

大宅

開心吸收勳章

jjjj0306 發表於 19-2-12 14:11
甘樣做會吾會攪到氣氛好壞?我隻老見襯佢呀媽最多望一望我又吾會出聽

你咪笑笑口咁同佢地解釋點解唔食得。如果佢地都係為囡囡好就會明白。
我好少比阿仔食零食,親友比仔仔既我都一一拒絕,你預左成日都有說話聽。不過我企硬唔比佢地又吹我唔脹。同埋要教小朋友食咩之前都要問左媽咪先。

禁止訪問

男爵府

我對事唔對人,邊個比唔適合阿仔食嘅野佢食,我就直接堅決而簡潔一句:唔食得。氣氛係試過攪到薑左,但係原則我會堅持,教壞或食壞左嗰個係我個仔,旁人唔洗負責嘅就咪多事。

已刪除用户

複式洋房

jjjj0306 發表於 19-2-12 13:21
你哋D奶奶糸吾糸成日一出嚟見D孫必又朱古力,糖,玩具比你D哋D仔女因為想D孫痴吓佢哋~次次食飯前想攞出黎 ...

我奶奶都係玩具由佢買 糖個d我叫佢唔好買 買星星餅 曼頭餅 通粉之類野 比埋樣佢睇(emoji)話亞b最鍾意食依d 糖食唔到 會送比比人食 唔好晒錢 。其實老人家係好鍾意買野比孫 走唔甩唯有直接講要咩啦!可以試試 雖然我屋企現在真係好多通心粉(emoji)

大宅

tataji 發表於 19-3-16 00:10
我奶奶都係玩具由佢買 糖個d我叫佢唔好買 買星星餅 曼頭餅 通粉之類野 比埋樣佢睇(emoji)話亞b最鍾意食依d ...

唉..講過好多次話呀囡食咁多朱古力吾好買其他,不過次次見面又比大大粒Lindt 朱古力或其他朱古力食物呀囡,最慘糸現埸開比呀囡食,所以而家我一見佢攞出嚟我就話吾好比呀囡,次次都同我唱反都吾知佢咩心態

珍珠宮

回覆樓主:

其實係睇你同你老公點樣教!
老人家唔係日日見,間中食飯見粒孫,俾糖俾玩具,都係想同粒孫開開心心,我覺得可以理解!
我99都會咁,我個女嘅乾爺乾媽都會,我同老公本身就一早已教個女,要食左飯先可以食,就算我99或其他人俾乜,我同老公都會收起,等個女食完飯先俾,即使佢地話誇張,我地都不解釋,堅持原則!
試多幾次,佢地都會識得食完飯先,其實係順便俾埋習慣俾大家!
我個女都一樣,習慣左,有時直頭識得,問左爸媽先~佢未夠2歲時,已經識聽架啦!
同你老公傾下,你地先係小朋友父母!

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

我99專登Halloween 留起d免費糖,第二年返嚟先俾我2個小朋友,d糖又溶又來歷不明,我見到即掉,但有時當我發現,我d小朋友已全數食晒落肚

珍珠宮

我都會堅持原則。可惜唔係個個都聽。99會襯我去個廁所或離開現場,就俾我啲小朋友食,不停引佢地。當我返番去現場,佢又會答我無俾過。所以我只可以教自己小朋友,任何人俾你食零食,你都要先問過媽媽,99會夾硬塞落我女個口到,我教女點都吾可以食,同佢嫲講"多謝,我要問過媽媽。"
有啲老人家覺得自己啱,無論你點講點勸都無用。佢唔係你面前做,都會背後做。仲教我小朋友,食咗媽媽唔會知既大話。所以,只可以教自已子女,同堅守自己原則。盡可能如果個99係咁既話,就唔好俾佢單獨同子女一齊。因為食糖其次,最大問題係教孫講大話暪住媽媽。呢個我絕不能容忍。

大宅

藍尾巴 發表於 19-2-12 14:05
拎出黎即收,收得多無癮就唔會拎。我女食飯無人敢引佢玩,因為我真係會抱女走人
...

複式洋房

你哋D奶奶糸吾糸成日一出嚟見D孫必又朱古力,糖,玩具比你D哋D仔女因為想D孫痴吓佢哋~次次食飯前想攞出黎 ...

EXACTLY,喺酒樓叫哂飯喺枱面都拎一盒脆脆俾我個仔食。想佢唔食飯?
我同C6都制止。
好彩佢宜家返下午校,好少見到面,星期六日有我喺度仔唔會痴99,佢勁無癮。

大宅

koalamaggie 發表於 19-3-19 14:57
EXACTLY,喺酒樓叫哂飯喺枱面都拎一盒脆脆俾我個仔食。想佢唔食飯?
我同C6都制止。
好彩佢宜家返下午校, ...

我都糸甘所以我都少見為妙,不過三星期到就約食個快lunch 廢事老人家走上門仲哀因去得我家次次吾願走仲攪到呀囡超夜訓

大宅

俾iPad 玩。一人一部。仲俾糖食。

男爵府

回覆樓主:

我奶奶唔會。佢通常會問我老公得唔得先。因我老公係self-disciplined 好強既人。佢唔會比奶奶太寵孫。佢自己會出聲叫奶奶唔好。

所以老公態度好重要。我奶奶知我老公要求高,所以唔會亂咁嚟。

首頁

尾頁

跳至