自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

禁止訪問

珊瑚宮

StrawberryLove 發表於 19-2-14 09:51
我稔起我查緊隻玫瑰果油cream~ 查完真係又白又滑斑都淡左
...

我都唔用玫瑰果油, 有部份人用完會爆瘡, 我就係。
玫瑰果油呢類咁厚的油我唔用, 堅果油都係。
水份夠, 亦唔需要用咁重油, 我用自己DIY溝的油, 一年四季都係油, cream唔需要了, 好薄, 搽完即吸收, 可鎖水, 面亦好滑溜

禁止訪問

珊瑚宮

StrawberryLove 發表於 19-2-14 14:31
我超乾皮膚,所以我啱用

啱用無問題, 每個人都不同
但超乾皮膚就係油? BK好得意, 一話乾, 就個個人話用油。
口乾飲乜, 係水, 唔係油
皮膚一樣, 乾係補水, 唔係油。
油=\=水

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

細囡小時候都有濕疹, 手腳, 面, 全身都係, 基本上人哋介紹嘅所有藥膏, 潤膚都試過, 類固醇都有用, 不過治標唔治本, 但嚴重時都冇辦法, 嚴重時我搵透氣紗布幫佢包吓, 希望唔好r到損

加上囡本身有多項食物敏感, 所以能夠食嘅都尤得佢, 冇點戒口

後來醫生話囡因為皮膚乾而引致濕疹, 用最平嘅凡士林同佢搽均全身, 一乾就搽, 現在好番9成啦!

濕疹個個case唔同, 希望樓主搵啱自己嘅方法, 舒緩不適

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cbeyond 發表於 19-2-14 14:51
啱用無問題, 每個人都不同
但超乾皮膚就係油? BK好得意, 一話乾, 就個個人話用油。
口乾飲乜, 係水, 唔係 ...

你啱呀! 個個人唔同

細囡皮膚超乾, d手腳好似亞婆, 完全冇水份咁, 但bb油, 豬油膏, 馬油全部唔 work

係要補水, 唔係補油

公爵府

水晶球 發表於 19-2-14 00:28
請問你本身濕疹有幾嚴重的?

當時十分嚴重,蔓延至全身(除左塊面冇),睇西醫中醫全部冇效,痕到訓唔著

飲生薯仔汁後,飲左1次,幾小時內即退左50%濕疹

複式洋房

lingw. 發表於 19-2-14 15:03
當時十分嚴重,蔓延至全身(除左塊面冇),睇西醫中醫全部冇效,痕到訓唔著

飲生薯仔汁後,飲左1次,幾小 ...

麻煩你可否詳細介紹下原理和怎樣整?用邊隻薯仔?份量?加水?

伯爵府

lingw. 發表於 19-2-14 15:03

飲生薯仔汁後,飲左1次,幾小 ...

要去皮嗎?

同埋要隔渣嗎?

謝謝

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我有但唔算嚴重,手/腰耐唔耐都會有幾粒,係痕架,無得斷尾,如果太痕都係食藥和藥膏控制。
近排濕疹去埋肛門,依家有香味廁紙唔用得,柔順劑都唔用。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都濕疹發作中,諗緊做敏感測驗

禁止訪問

珊瑚宮

StrawberryLove 發表於 19-2-14 19:01

哦~ 個隻cream 我有落花水,唔係淨係油~ 講真落油 ...

我100ml花水約用4日,夏天可以用耐小小時間
皮膚夠水, 好多問題都會少

伯爵府

回覆樓主:

我仔嚴重濕疹 :

英國上學,人冇事,不需服藥乜都食得。
回港放假 : 好快復發 !

大宅

Koala_Chu 發表於 19-2-14 15:00
你啱呀! 個個人唔同

細囡皮膚超乾, d手腳好似亞婆, 完全冇水份咁, 但bb油, 豬油膏, 馬油全部唔 work

咁要點補水?

禁止訪問

子爵府

樓主有沒有做過食物敏感測試?我阿囡都有濕疹問題,最近戒麩質,皮膚明顯好返好多。

https://medicalinspire.com/web/posts/26965
小朋友放暑假比平日更忙!

水晶宮

七小口 發表於 19-2-14 19:23
咁要點補水?

我睇過外面醫學節目, 用花仕苓厚搽手腳, 用一d手套腳套封住, 阻止水份流失

而我囡就係搽凡士林, 搽都笠笠哋, 等佢自然乾, 覺得乾就再搽

珊瑚宮

StrawberryLove 發表於 19-2-14 19:26
我夏天都可以爆擦甩皮

唔夠水, 我的朋友以前都係咁, 用油依然乾。
叫佢地注意補水, 今個冬天無叫救命啦。
我就乜都可以用到花水, 內外都用到, 所以用量好大。無人叫學我咁癲, 但佢地都覺用多左花水, 皮膚係好左的。
我本身都係敏感肌, 現在小型敏感, 我自己都ko到, 紅, 痕自己搞啦。
都係個句, 皮膚水份夠, 皮膚穩定, 敏感都會減少。

男爵府

七小口 發表於 19-2-13 00:09
濕疹陪伴我八年
期間一段時間曾康復
坊間好多方法都試過

我有濕疹3年,最終看楊志強好返

首頁
45678...9

尾頁

跳至