自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珊瑚宮

七小口 發表於 19-2-13 17:38
咁係邊度買?就咁搽就可以

天竺葵純露, 你網上search吓 oshadhi呢個牌子, 較靚。
藍蓮花純露多是冬天, 現在天氣應該無了。
我知賣靚品質的店, 一早已斷貨了。
純露你可以濕敷, 或者用完純露後用植物油, 鎖住水份。

水晶宮

2024年龍年勳章

七小口 發表於 19-2-13 17:43
對啊,係咁流啊流

有冇睇醫生?? 黃水應該係有細菌感染了. 範圍有幾大?? 小心如果真係有細菌, 入血就麻煩了.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珊瑚宮

七小口 發表於 19-2-13 17:42
有聽過益生菌同食魚油改善
但市面上咁多款,我應如何挑選?

iherb有好多, 睇吓評論, 是真評論, 唔係淘寶網d假留言。
香港好多賣天然產品店的貨都係iherb產品, 價錢就貴好多。

大宅

Rita 發表於 19-2-13 17:45
有冇睇醫生?? 黃水應該係有細菌感染了. 範圍有幾大?? 小心如果真係有細菌, 入血就麻煩了.
...

出水之後無睇過,因為我每晚澡完涼,用生理鹽水抹一次,之後搽膏再包好

珊瑚宮

七小口 發表於 19-2-13 17:54
出水之後無睇過,因為我每晚澡完涼,用生理鹽水抹一次,之後搽膏再包好

小心細菌感染。
若買iherb, 考慮買支沙棘果油, 沙棘果對傷口愈合, 濕疹效果都唔錯。
有隻牌子sea字頭, 係比起靚的沙棘油。

水晶宮

2024年龍年勳章

七小口 發表於 19-2-13 17:54

點解反而出水就唔睇醫生? 首要處理出水問題, 要想辦法令患處停止出水, 皮膚係身體最大器官, 有咁大個缺口, 好多細菌有機可乘入侵身體.

大宅

Rita 發表於 19-2-13 18:02
點解反而出水就唔睇醫生? 首要處理出水問題, 要想辦法令患處停止出水, 皮膚係身體最大器官, 有咁大個缺口 ...

信錯我媽媽
聽完你地講會去睇
另外想問問有人話有濕疹吾好涼咁多冷氣
但我開左冷氣先叫舒服啲,無咁痕
咁應吾應該開?

水晶宮

2024年龍年勳章

七小口 發表於 19-2-13 18:21
信錯我媽媽
聽完你地講會去睇

開 !!!

我仔濕疹人一個, 唔開冷氣佢仲R得犀利, 開咗冷氣, 舒服D, 個人冇咁忟憎.

水晶宮

2024年龍年勳章

信錯我媽媽
聽完你地講會去睇

仲有, 營養補充品, 唔係一食就見效. 仲有, 百貨應百客, A用得好食得好唔代表B有用. 我自己而家比益生菌阿仔食, 因因為話腸道健康對皮膚都好D. 已經食咗兩個月, 暫未見效.

侯爵府

七小口 發表於 19-2-13 17:18
請問你所講既以上用品可以在哪買?

我買的是台灣「羅那」純露,經一名在香港住的台灣人買,她在FB有專頁。如果你想試,我pm你那FB, 你上去自己看。
未必有現貨,她每隔一段時間會安排一次團購

大宅

七小口 發表於 19-2-13 00:09
濕疹陪伴我八年
期間一段時間曾康復
坊間好多方法都試過

我明,老公濕疹十幾年,人好沮喪,只好默默支持

大宅

信錯我媽媽
聽完你地講會去睇

聽過,因開冷氣會令你地更dry, 要恆常保濕

侯爵府

cbeyond 發表於 19-2-13 17:58
小心細菌感染。
若買iherb, 考慮買支沙棘果油, 沙棘果對傷口愈合, 濕疹效果都唔錯。
有隻牌子sea字頭, 係 ...

呢隻我長期有一支10ml 在家看門口,有傷口便搽它,對我及幾個同事都有效。
但對我撻濕疹無效。

珊瑚宮

sunshine0613 發表於 19-2-13 18:50
我買的是台灣「羅那」純露,經一名在香港住的台灣人買,她在FB有專頁。如果你想試,我pm你那FB, 你上去自 ...

呢隻純露有幾間店都有買賣, 唔只得一間。
知JM講邊間店, 唔少是非, 品質, 人品

珊瑚宮

sunshine0613 發表於 19-2-13 19:01
呢隻我長期有一支10ml 在家看門口,有傷口便搽它,對我及幾個同事都有效。
但對我撻濕疹無效。
...

品質有影響, 當然都要夾人, 人啱未必自己都啱。
沙棘油我長期有, 我唔係iherb買。

男爵府

Rita 發表於 19-2-13 17:32
如果你傷口冇感染, 可以沖完涼, 厚搽潤膚膏, 再用一塊扭乾咗的紗布覆蓋, 最後用彈性繃帶包裹. 可以著返睡 ...

咁咪好凍囉?

水晶宮

2024年龍年勳章

topyy 發表於 19-2-13 20:26
咁咪好凍囉?

係會唔多舒服,但一朝訓醒,皮膚會軟化好多

男爵府

Rita 發表於 19-2-13 20:40
係會唔多舒服,但一朝訓醒,皮膚會軟化好多

請問啲壓力帶係邊度買到呀?

大宅