濕疹同行

Rita
|
七小口 發表於 19-2-13 21:53
係啊,有軟化,但啲水都keep住流

盡快睇醫生,可能要食抗生素,搽消毒藥膏。問清楚醫生,藥膏係未類固醇
StrawberryLove
|
七小口 發表於 19-2-13 17:11
本身都有用手工皂澡涼,但好似仲差了

係呀? 會唔會係舊皂個成份太乾/ 太潤。 我有朋友嚴重濕疹都係,所有有油既野都唔查得。
七小口
|
StrawberryLove 發表於 19-2-13 23:41
係呀? 會唔會係舊皂個成份太乾/ 太潤。 我有朋友嚴重濕疹都係,所有有油既野都唔查得。
...

燕麥皂,但吾係應該搽油保濕嗎?
我隻膏用個時都幾油
堅媽
|
cbeyond 發表於 19-2-13 09:14

傳銷囉

請問在iherb應該search什麼產品是似沛原菁華這類呢?謝謝
|
七小口 發表於 19-2-13 23:45
燕麥皂,但吾係應該搽油保濕嗎?
我隻膏用個時都幾油

如果你有嚴重濕疹,手工皂可以舒緩到,但唔可以根治,根治要睇醫生。只係手工皂不含化學成份,無致敏成份(如果你對天然野敏感另計),所以舒緩到。朋友個舊皂有金盞花又青黛粉有天然既消炎殺菌效果。如果你含濃流血流水,基本上只能用消水沖涼,再好好消毒傷口,等佢好番再查D 咩紫草膏,手工皂等等。

我朋友個隻濕疹,情緒有好大關係。至於咩原因有油既都唔查得會發,佢自己都唔知點解。
|
By the way, 有另一朋友戒麩質,佢就無再番發,有睇fb 見佢講。
七小口
|
StrawberryLove 發表於 19-2-14 00:17
By the way, 有另一朋友戒麩質,佢就無再番發,有睇fb 見佢講。

聽過,但好似有啲困難
cbeyond
|
堅媽 發表於 19-2-13 23:53
請問在iherb應該search什麼產品是似沛原菁華這類呢?謝謝

用成分搵咪搵到
cbeyond
|
七小口 發表於 19-2-14 00:18
聽過,但好似有啲困難

iherb大把呢類食物, 我屋企人都有敏感, 長期係iherb買, 平&多選擇
水晶球
|
lingw. 發表於 19-2-13 07:52
我飲生薯仔汁好返,你上網search下

請問你本身濕疹有幾嚴重的?
水晶球
|
annaannawaifan 發表於 19-2-13 08:02
我大仔出生到今到有濕疹,睇咩醫生都沒有好。
值至三年前中醫針灸醫療,《不過是痕才針灸醫》。針完果晚, ...

在那裡針灸?
cbeyond
|
StrawberryLove 發表於 19-2-14 00:16
如果你有嚴重濕疹,手工皂可以舒緩到,但唔可以根治,根治要睇醫生。只係手工皂不含化學成份,無致敏成份 ...

手工皂唔係一定唔會致敏, 天然物質一樣可致敏, 點解手工皂唔敏感呢?
另外, 皂時間有影響, 濕疹最好唔好用新皂。
紫草膏唔適宜長用, 成份紫草有機會影響甲狀腺及生育。
annaannawaifan
|
水晶球 發表於 19-2-14 00:29
在那裡針灸?

上門針灸
topyy
|
cbeyond 發表於 19-2-13 17:58
小心細菌感染。
若買iherb, 考慮買支沙棘果油, 沙棘果對傷口愈合, 濕疹效果都唔錯。
有隻牌子sea字頭, 係 ...

請問是這個嗎?已出水兩星期,好難收水

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cbeyond
|
topyy 發表於 19-2-14 08:19
請問是這個嗎?已出水兩星期,好難收水

呢隻係籽油, 買果油(berry)。
其實有無諗過睇醫生, 先搞好目前情況先。
濕疹面積大嗎? 若果多位置有, 考慮直接用植物油沖涼, 代替其他野, 包括手工皂。
|
cbeyond 發表於 19-2-14 00:32
手工皂唔係一定唔會致敏, 天然物質一樣可致敏, 點解手工皂唔敏感呢?
另外, 皂時間有影響, 濕疹最好唔好用 ...

係呀~ 所以咪話如果對天然野敏感就另計。睇埋括住個句!濕疹唔好用新皂係驚佢未掠完皂,鹼度未降得晒,但普遍掠完2個月既皂都可以用架啦。
唔用紫草,咪用到手香膏或金盞花膏lor 。
但其實work 唔work 好個人。就好似樓主要查潤既野,我fd 一D 油都唔掂得咁。
|
七小口 發表於 19-2-14 00:18
聽過,但好似有啲困難

又想好,又怕難,咁好難幫到你架喎。
cbeyond
|
StrawberryLove 發表於 19-2-14 09:22
係呀~ 所以咪話如果對天然野敏感就另計。睇埋括住個句!濕疹唔好用新皂係驚佢未掠完皂,鹼度未降得 ...

油都有分等級, 唔夠靚, 油只停留表面, 未必個個得。
油分子細, 就可吸收, 做到鎖水效果。
我唔講, 朋友都以後所有油都一樣, 佢地試完, 咪知大分別囉
|
cbeyond 發表於 19-2-14 09:27
油都有分等級, 唔夠靚, 油只停留表面, 未必個個得。
油分子細, 就可吸收, 做到鎖水效果。
我唔講, 朋友都 ...

咁當然啦~ 靚油做到靚皂
cbeyond
|
StrawberryLove 發表於 19-2-14 09:37
咁當然啦~ 靚油做到靚皂。

我就唔會用靚油做皂了, 皂的作用係清潔, 講到幾天花龍鳳, 都係清潔, 停留在身體時間都係幾分鐘。
用靚油做皂, 晒左隻油, 直接用來搽好過。
品質靚的油, 分子細, 根本唔會油苙苙。