孕婦supplements (新手媽媽) 請教jm

cymc1987
|
剛check到bingo,就上網睇資料,即刻買左樽葉酸食。

1. 藻油DHA而家食定3個月先食?

2. 綜合維他命 / 鐵水而家係咪都要食?
ma1229ma
|
回覆 cymc1987 的帖子

Congratulations !我係計劃懷孕,所以懷孕前幾個月已經補充葉酸,
知道懷孕後就開始飲孕婦維他命。
其實都係睇身體狀況,有啲醫生/媽媽會建議懷孕3個月後先補充維他命。
但懷孕免疫力會下降,所以我會一開始就補充。
Pink_girl
|
頭3個月淨葉酸就夠,3個月先食孕婦維他命同DHA
我要做媽媽
|
鐵水同鈣片我係到中期先開始食既,醫生開既
hiro2018
|
cymc1987 發表於 19-2-13 11:09

鐵水唔建議咁早食!會好易便秘生蒼
redbus
|
鐵水係一支支?在檢查的診所買?
EstrellaDamm
|

我醫生建議頭三個月只需補充葉酸。之後可以食孕婦綜合維他命,及有需要時食鈣片。

鐵水嗰啲係補充鐵?自己唔好亂補,醫生建議先啦。營養補充劑唔係越多越好,食太多可能有副作用㗎。

cymc1987
|
redbus 發表於 19-2-13 17:52
鐵水係一支支?在檢查的診所買?

我同事之前有左, 有飲鐵水,係萬0買 SPATONE。
Skaiden
|

我頭三個月繼續只食葉酸,三個月後先開始食materna同DHA, 鐵水點解要?我覺得除非醫生話要先好食
puiyeelove
|
醫生開左: DHA + Materna + Calcium
由驗到食到餵完人奶
cheungnk99
|
除左食醫院開嘅葉酸之外,我仲有食Jamieson隻鈣,你都可以試下
mclau2012
|
你食孕婦維他命可以睇下成份,應該都有鐵,我自己就冇額外飲鐵水(我食M字頭果隻孕婦維他命)
JacJacMaMa
|

你去健康院問姑娘,我果時健康院開materna同葉酸俾我
kwonghw55
|
通常食醫院開嘅DHA葉酸之外,我仲有食Jamieson隻鈣,你都可以試下