懷孕25週起,早餐後容易出現頭暈,好擔心

carrie2018
|
早餐後突然頭暈,需要訓低
私家醫生話可能食得太飽
又未到期到政府check
最擔心有妊娠糖尿
有媽媽可分享一下嘛?
我要做媽媽
|
食得太飽?我反而覺得係咪低血糖
KwongYuki
|
carrie2018 發表於 19-2-13 13:33
私家醫生話可能食得太飽

係咪應該血糖低/血壓高 先會頭暈?
Harbo
|
私家醫生話可能食得太飽

我之前成日坐低起身都頭暈眼黑一黑
中醫話係低血壓
血上唔到腦所以見暈
要飲紅棗水 煲多d湯飲 食多d肉
但我唔知你個case 係咪一樣
喊包媽媽
|
小心D呀,最好有人陪,老一輩話發仔瘟呀,盡量少自己出門呀
GCHK
|
如果覺得暈就要注意D,最好有人陪住
ELSA_LI
|
喊包媽媽 發表於 19-2-13 14:23
小心D呀,最好有人陪,老一輩話發仔瘟呀,盡量少自己出門呀
我都覺得似系,我有我個仔個陣都系甘,仲要暈到想嘔,標曬冷汗個只,訓系度好快無事
musiccisum
|
私家醫生話可能食得太飽

我都係一食完就覺得好辛苦,暈暈地咁
mylilone
|
私家醫生話可能食得太飽

我之前都因為朝早暈睇過醫生 醫生話早餐一定要有澱粉質 唔係好易暈
carrie2018
|
mylilone 發表於 19-2-13 16:45
我之前都因為朝早暈睇過醫生 醫生話早餐一定要有澱粉質 唔係好易暈

有呀,早餐最愛食澱粉
chubama
|
ELSA_LI 發表於 19-2-13 15:39
我都覺得似系,我有我個仔個陣都系甘,仲要暈到想嘔,標曬冷汗個只,訓系度好快無事
...

係,樓主係發仔瘟,老人家教既。
我都試過,好在老公陪住我,
坐坐吓巴士,突然作嘔作悶,
頭暈,眼花哂,合埋眼都出哂雪花,
個頭係咁轉唔停,頭又痛,
成個人控制唔到,標冷汗,
成個頭滴哂水。辛苦左10分鐘,好難頂!

如果喺街,一定瞓低左,好危險!
我之前貧血,易暈,都未試過暈到咁!
辛苦又嘔又轉到咁!發仔瘟好辛苦!
kaychanff
|
食得太飽頭暈?
射手貓
|
私家醫生話可能食得太飽

唔夠血,食完d血落晒胃所以見暈
我而家19w食完野都會
一來血落胃,2來阿b同你爭血。
射手貓
|
chubama 發表於 19-2-14 02:10
係,樓主係發仔瘟,老人家教既。
我都試過,好在老公陪住我,
坐坐吓巴士,突然作嘔作悶,

我前幾日都係,好好地突然暈見花,額頭出汗,作悶透唔到氣,係mtr坐左10mins先慢慢爬返屋企
haha748494
|
以後少食多餐,易消化,我每次食完飯都想訓一下。
做個靚太
|
你有無好嗜甜?
我上一胎都係咁,我係因為血糖低,因為身體分泌過多胰島素,食完早餐,血糖上升,胰島素大量分泌,急速壓低血糖,所以頭暈~
我最初係食完早餐暈,孕後期直頭,一食完野就暈,暈到眼前黑果種,生完就變番正常啦~我記得自己當時,真係日日都食甜野,生果、糖水乜都食。。
carrie2018
|
做個靚太 發表於 19-2-14 16:46
你有無好嗜甜?
我上一胎都係咁,我係因為血糖低,因為身體分泌過多胰島素,食完早餐,血糖上升,胰島素大 ...

有想食甜食,控制唔比自己食