自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

Lovelovebear 發表於 19-2-16 22:39
係呀,點會放棄小朋友

你老公冇同你爭嘛?

翡翠宮

wingwingyee 發表於 19-2-14 01:52
回覆 soso1227 的帖子

99唔只一句說話,個次c6 又爆話「你咁廢,求其搵任何一個女人都好過你,我搵個第二 ...

回敬番佢,話「大家咁話喇,你咁q廢,求其搵任何一個男人都好過你,我搵個第二個養對仔女幾年,佢哋都實跟佢,冇問題,你又有咩價值?」

公爵府

千千萬萬 發表於 19-2-14 04:47
係99同C6角度睇,妳老公一個人揾錢養老婆仔女工人同間屋,咁佢又真係叻嘅,如果妳係全職主婦,咁妳又應該 ...

衰D講個男人講得出口樓主冇價值
又提離婚
樓主真係要諗下自己對頭家有冇價值
如果冇乜
返工la

翡翠宮

wingwingyee 發表於 19-2-14 13:52
回覆 千千萬萬 的帖子

自從嗌交后99唔俾我父母上嚟我哋屋企,以前如果我爸爸媽媽上嚟,買餸錢都係我出!其 ...

你99又唔係同你地住,佢何德何能唔比你父母上你地屋企呀

同埋,我想問,既然你係有工人的ftm,何解仲要父母晚晚去你度煮飯??

翡翠宮

回覆樓主:

睇哂咁多版,因為我無睇樓主的舊post,所以都係睇番d jm講的野,略知一二~

最初我絕對係企樓主個邊,覺得佢老公同99都好不知所謂~

但係睇埋落去,我開始覺得雙方(講緊樓主同老公,再加埋99同樓主父母,再加埋工人)搞到今日咁的地步,問題唔會全係哂某一方度~

所謂唔會有無緣無故的恨,冰封三尺,非一日之寒~

我覺得前面有位jm講得有道理,99應該係覺得你係ftm,又有工人,佢仔1人搵錢養你地,仲請埋工人過你使,佢的確覺得自己個仔叻同辛苦~

再加埋知道你父母日日上黎煮飯,其實正常人都會覺得你係有工人的ftm,仲要父母黎煮飯,唔知你日日係度做乜,家務有工人做,飯有父母煮…

翡翠宮

回覆樓主:

所以可以好肯定你99一定係你老公面前講唔少野,所以令你老公都覺得你廢~

佢up得出搵第2個湊幾年,仔女都會跟,應該係99講~

同埋,前面有jm講得啱,你地離婚,你99好快補左你個位,你老公有工人有阿媽,但你呢??

一段關係搞成咁,問題唔會只出係單一方面,ftm唔一定無say無地位,你係女主人,就要有女主人的風範,搞99唔掂,同老公關係又差,連工人都可以搞唔掂,比個唔同住的99都收賣到工人~

其實你已經比好多女人好好多,你一日流流長咁多時間,不如重新部處,諗諗可以點改善目前的情況,同埋檢討下自己一直以黎,處理各方的關係出現左咩問題~

翡翠宮

回覆樓主:

你要令你老公覺得其實你係個家的角色係好重要,你係管理成頭家個位黎架!!

但依架的你,只令你老公覺得你無價值,任何1個女人都可以取代到你~

呢個先係問題所在~

依架最重要同最逼切既係,你要盡快搵番份工~

男爵府

小manman 發表於 19-2-17 00:36
你要令你老公覺得其實你係個家的角色係好重要,你係管理成頭家個位黎架!!

但依架的你,只令你老公覺得你 ...

嗯,工人同樓主關係唔好會唔會有可能係公公婆婆日日嚟煮飯食飯嗰陣又駛個工人做多左好多無謂嘢令到工人不滿?講就話幫煮飯,話唔定係工人負責洗洗埋埋,D工作量都變大左喎。

伯爵府

tingbb@mama 發表於 19-2-13 16:44
我有個朋友,一家三口,(女兒剛一歲)

奶奶與家嫂感情不好,無正面鬧交,

太多了,我家隻9之前又係咁。成日要搞D小動作,同距吵完搬走。但心裡始終有條刺。一講起距啊媽一定吵。好煩

侯爵府

Ashleycorina 發表於 19-2-13 16:42
你自己點諗?長期下去,解決到問題嘛?

我有一個朋友,佢由細到大都住公屋,屋企人無乜有學識,佢就schola ...

咁係你朋友嘅福氣,個女仔值得搵到更好,嫁過都係咁話

翡翠宮

千千萬萬 發表於 19-2-17 05:12
嗯,工人同樓主關係唔好會唔會有可能係公公婆婆日日嚟煮飯食飯嗰陣又駛個工人做多左好多無謂嘢令到工人不 ...

唔知呀,呢個真係要樓主自己先知~

明明一家4口可以好好地,ftm,老公又有請工人,生活的確已經好過好多人~

但就牽扯到去99,仲要加埋樓主父母日日黎煮飯,工人又玩野,鬧大交到99可以唔比樓主父母上樓主屋企,又比到唔同住的99收賣工人~

幾方面都出現問題,我覺得樓主的確需要諗諗計,諗下點樣平衡幾方面的關係囉!!

大宅

wingwingyee 發表於 19-2-13 16:58
回覆 myww 的帖子

其實我覺得而家係c6都有情緒問題,我都多次叫見婚姻輔導,但佢唔肯佢話如果俾人留咗reco ...

佢都好自私下,完全無為你想過,你再差都同佢一齊咁多年,又有仔女,呢d男人要黎吧鬼,只能說上錯賊船,唉
如果經濟上可以或離后經濟上可以都係分開對你比較好

大宅

小manman 發表於 19-2-17 00:25
睇哂咁多版,因為我無睇樓主的舊post,所以都係睇番d jm講的野,略知一二~

最初我絕對係企樓主個邊,覺得 ...

睇晒咁多版,我同意呢位JM講法
所有人都有自己工作崗位,咁樓主喺屋企嘅工作崗位又係咩呢?
凡事相向,會唔會因為自己同99傾計乜都起晒槓先搞到D關係咁差?
始終99係長輩,佢講乜都哦哦哦,老公見到自然會知邊個對錯,男人最怕煩,唔好再同99嘈,只有老公在場先同99有接觸,個挑撥離間工人炒唔炒得?得就炒仔女自己湊,唔得就叫老公同佢講以後有事揾mom,唔好問阿sir.
其實最好自己揾份工,屋企裝cam睇仔睇工人,要返工自然少見99少衝突,所有如同99傾計要錄音或wts app,如果你做好本份,以禮相待,99同老公都係覺得你廢要離婚,唔係你有問題,係佢地嘅損失,到時要離婚你都有自己籌碼。

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

Yukyuk 發表於 19-2-13 16:23

我夫家有親戚係因為個長輩而離婚。

個案相似,可否PM,謝謝

大宅

小manman 發表於 19-2-17 00:25

最初我絕對係企樓主個邊,覺得 ...

認同. 唔明點解樓主父母要日日黎煮飯?

換轉咁諗,如果主角是弟婦,你地睇既野又會唔會唔同. 一人搵錢,家已有工人,但日日放工都見外父/外母喺屋企煮飯食飯,冇人講咪冇事囉,但如果你媽話細佬出去搵錢,仲要養埋佢父母,弟婦又乜都冇做野,仲要弟婦唔收口,同你媽又鬧交又不和. 比著自己都會煩,都會留心下現在情況喇!

最重要,樓主話工人都同亞sir打報告,好小工人會唔比面太太到一個點,而且太太是ftm,打完報告還要日對夜對,但都打你報告,成家都好怪!

首頁

尾頁

跳至