1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔就快15個月
佢好細食,所以好瘦
有咩辦法可以令佢食野開胃D
而家一日2-3餐奶 早上6點一餐,下午6點一餐,臨訓一餐大概11點
至於副食品
煲粥佢又吾多中意食
之前呢 奶奶就將1條細條既魚起肉打糊,打完糊再加2-3殼既奶麥糊(美素佳兒)比呀仔食 (一日兩餐)
奶奶下午既3-4點會比1/3條蕉壓成蓉比呀仔食
最近呢幾日奶奶開始煲爛反比呀仔 佢食得又吾多 (1/3碗) 小食多餐囉
呀仔有時都會跟我地食反食大人既送,但佢咀嚼得好慢慢,要好細啖餵,大啖得濟佢會嘔
呀仔又好吾中意飲水,平時便便一日2次到,有陣時又2日先屙便便 (谷到好辛苦先屙到) 餵佢飲水好辛苦,反抗不得了。
一日會比一次維他命同益生菌佢飲

仲有我個仔食野 好似好吾開胃甘,肚餓都吾會喊
同埋食野要搵好多野引開佢或者開電視 (食完就關左去)

水晶宮

回覆樓主:

只係食魚?其他肉?
粉,麵,飯?

太就佢,開電視餵?不過比奶奶湊好難改

可以整多d variety同佢自己食

水晶宮

mokmanman 發表於 19-2-13 17:29
我個仔就快15個月
佢好細食,所以好瘦

正常嚟講一歲三個月唔應該再只食粥、水果蓉。應該至少過渡到軟飯了(我女只肯食大人飯),蕉可以成條自己咬。慢慢但一定要過渡,食物種類都要增加,可以畀字母粉、剪碎麵條、薯蓉等。

複式洋房

試下煮有番茄嘅餸,我女每次都會清哂d飯/意粉

男爵府

魚起骨搓碎就得,打糊?仲食米糊,怪怪地呀?
同一日食N次硬食二啖。蕉都仲要壓,兼食得1/3
好明顯你奶奶照顧出現好大問題

大宅

奶太多了

子爵府

唔知有無特別原因,仔仔飲食停左係6-8個月嘅bb,15個月應該可以食接近大人餸菜,煮爤少少就可以。

宜家開始可以幫佢準備手指食物,主要俾佢認識食物本來樣,培養自主進食,訓練手指,可以比俾煮"林"左嘅西蘭花、合掌瓜、南瓜等,每餐3-4樣唔同顏色質感,同時,可以餵佢食杰粥,佢適應左,就可以食粉麵、通粉、爛飯,多d變化,午餐晚餐需要蔬菜、肉或者蛋、澱粉,只得魚肉、米煳唔夠營養。

下午茶可以俾生果佢揸住食,最初俾"林"生果,好似啤梨、香蕉咁,慢慢可以切細d其他生果好似士多啤梨、木瓜、提子切半或切4份,總之俾多d野佢試,同時留意食物大細質感,佢食嘅時候係佢旁邊觀察,handle唔到時幫佢,注意佢會唔會啃親,當然最好學埋急救,bb始終要過渡到幼兒,我地責任係協助佢地,唔好唔俾佢地試,試試下就得。

複式洋房

BB食飯時最好唔好開電視,習慣左好難返轉頭

試下每餐奶份量唔好咁多,可以減少1餐奶

大宅

回覆樓主:

我覺得食得少有好多原因,我最近都餵到好沮喪。
呎幾個月又粥 又淋飯 大人飯意粉 麥皮 星星粉交替左幾廿次,最近唔知因為情緒定出牙問題,食到三分一碗。

樓主試下煲麥皮比bb 食,都係唔錯嘅口味。雖然唔係最正路,如果99啲魚糊 加埋麥皮嘅纖維和澱粉,應該都幾有營養。

男爵府

我仔都食固比較差,有時幻想會不會叮一聲,自己食飯

大宅

我個仔就快15個月
佢好細食,所以好瘦

佢夜晚訓7個鐘咁少?
15個月應該食飯了,蕉都可以成條俾了
不過瘦唔瘦就天生既我個仔食野正常都瘦架,因為運動量太大,冇1分鐘識停

大宅

回覆樓主:

其實小朋友出哂牙之前,胃口都好反覆,而有啲小朋友又真係天生食得少同冇乜興趣食嘢

不過15個月真係唔可以再食啲糊狀的食物,起碼要食淋飯、肉碎、菜碎等,水果都唔好再打蓉,其實香蕉已好淋,唔使整蓉

唔鐘意食嘢的其中一個原因,有機會係因為食慣糊狀食物,口肌比較弱同敏感,所以唔想咬唔想郁個咀,慢慢對其他質感的食物都會越嚟越抗拒

複式洋房

回覆樓主:

樓上各位都講左,15 個月可以漸進式改食大人食物;
早,晚奶可以照餵,但中間個餐奶可考慮減去,飲飽左點食到其他野?
我囡鐘意 粟米汁,南瓜汁,鮮茄汁 撈濕飯仔,咩都試下;
另外我有用魚湯燴飯俾阿囡食,有營養又好味

大宅

我個仔就快15個月
佢好細食,所以好瘦

感覺d食物太淋
15個月可以食好固嘅固體
食咁爛咁淋對小朋友口肌發展不太好

男爵府

我覺得佢係進食方面唔係幾好 因為我見你話仲食蓉,咁大個應該逐漸過度食大人野啦。而家唔接受食大人野,咁要慢慢開始過度啦。

別墅

我個仔就快15個月
佢好細食,所以好瘦

我女都係15個月,午餐食麵或字母粉,夜晚食飯。
會蒸啲肉,瓜類。夜晚同枱食飯,會比啲大人食嘅魚菜佢一齊食。
我見你六點飲奶,咁幾點晚飯?
係咪可以miss左呢餐奶?
飲完仲點會食飯?
15個月香蕉已經可以成條咬。
唔再需要壓成溶。
你話佢咀嚼得慢,係因為你地將啲食物壓成溶或仲餵糊狀食物。
佢少訓練咀嚼肌,自然咀嚼得慢。
咪逐少逐少餵。
唔可能因為驚佢會嘔或覺得佢食得慢而繼續餵糊狀食物。
我女15個月,已經可以食到好多飯。

首頁

尾頁

跳至