婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

坐月期間,陰道痕癢,去睇私家婦科,被驗出有大腸桿菌,食左一個星期藥,痕癢無好轉,困擾個幾月,有無人試過有尼種菌,之後點醫好

複式洋房

上年就係中左呢隻菌,要吊針先好,因為我仲有息肉,要吊晒成個療程先可以做手術
回覆 JASONKAKA 的帖子

Hi JASONKAKA ,大腸桿菌係一種常寄存於大腸的細菌,通常經由糞便傳染,坐月期間媽媽會比較多分泌物,加強個人衛生,小便後要從陰部開始由上抺向下,大便就由下面向背脊方向往後抺,保持陰部皮膚清潔乾爽,多飲水,充足水份有助將細菌從尿道排出體外,如果媽媽已經困擾個幾月,建議再睇醫生對症下藥呀。媽媽惡露完左未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-14 16:58

Hi JASONKAKA ,大腸桿菌係一種常寄存於大腸的細菌,通常經由糞便傳染,坐月期間 ...

完左了,我陰道無分泌物嘎,只係有時外陰覺得痕

如何選擇:保良局李徐松聲幼稚園,圣文嘉幼稚園
JASONKAKA 發表於 19-2-14 19:19
完左了,我陰道無分泌物嘎,只係有時外陰覺得痕

如果媽媽仍有外陰痕癢, 媽媽再睇醫生早日搵出原因會比較放心。採用溫和、無香味的沐浴露沖涼/下身,避免用熱水、搔抓、陰道灌洗、浸浴,保持敏感部位清爽,穿著純棉內褲(徹底清潔/曬太陽),多穿著裙/鬆身褲,多元化飲食同放鬆心情,都可以增強媽媽免疫力,希望您快D好返

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

JASONKAKA 發表於 19-2-13 22:25
坐月期間,陰道痕癢,去睇私家婦科,被驗出有大腸桿菌,食左一個星期藥,痕癢無好轉,困擾個幾月,有無人試 ...

你老公也應該有的。

禁止訪問

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-14 16:58

Hi JASONKAKA ,大腸桿菌係一種常寄存於大腸的細菌,通常經由糞便傳染,坐月期間 ...

我有乳糖不耐症,請問食邊種益生菌可以殺到大腸桿菌及其他害菌?

回覆 C9313 的帖子

Hi C9313 ,益生菌主要係幫助維持人體腸道菌群嘅平衡,增強免疫系統,並沒有殺菌作用。牛奶、芝士、乳酪都含有乳糖,每個人對乳糖不耐受程度都有唔同,進食時要留意返份量呀。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-5-7 17:46
回覆 C9313 的帖子

Hi C9313 ,益生菌主要係幫助維持人體腸道菌群嘅平衡,增強免疫系統,並沒有殺菌作 ...

因為我本身有陰道炎,而且好容易覆發,中西醫都有睇過,但每次嚟完月經又發!唔知點算好?
C9313 發表於 19-5-7 20:48
因為我本身有陰道炎,而且好容易覆發,中西醫都有睇過,但每次嚟完月經又發!唔知點算好?
...

明白唔能夠根治陰道炎會令媽媽好煩惱常見的陰道炎由念珠菌引致,由於女性陰道通會存有少量念珠菌, 當陰道酸鹼度改變,例如: 服用抗生素、有糖尿病、免疫能力降低時,都可能誘發念珠菌數量增多, 亦有唔少婦女會反複受感染。建議穿棉質內褲和徹底清洗和曬乾,多穿裙或鬆身褲,以4個骨或3個骨襪代替襪褲,不要浸熱水浴或用有香料沐浴露、膀胱脹滿前要小便,然後用柔軟、白色無香味氣廁紙,從外陰前面向後抹,減少將肛門的細菌帶到陰道機會架。加油!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至