論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我要叫救命了!
我菲主工人用左差不多4年, 仲有大半年就續第二個約, 我忍得幾辛苦
1.平時佢行前我行後, 出街自己揹個細袋,把三個小朋友的野就放入小朋友背包, 自己兩手空空.
2.懶, 家務事我都算了, 來左三年幾每日兩餐都要問我煮咩 , 比COOK BOOK 佢睇, 叫佢參考, 佢吾鬼理我.
3.每朝起身遲過我, 早餐吾使佢煮, 阿女女們放假, 直頭係我早起身, 落去買埋全日送反來, 出門口反工叫佢, 佢先起身
4.每日起身或放工回來從來不打招呼, 不講BYEBYE...
5.每日黑口黑面, 要我同佢講野, 講笑佢先至會應下. 先會笑下..日日好似死全家甘...一點笑容都無.. order 佢做野, 一係吾應人, 再講多次佢就應:yes, yes, yes...仲要背住, 望都吾望一眼
6.AGENT打比我問我續吾續,我由上星期開始mark低同佢口角的次數, 竟然個幾星期有3次
7.佢等錢用吾想放假想留在家中工作, 或者出糧前, 新年前就笑笑口..因為知有錢賺, 有利是逗, 我有事叫佢一個月其中一個星期日放星期六都吾肯
8.對我3個小朋友又粗魯, 又無耐性, 又無愛心, 又計較, 好多人都會話佢一湊三好難得, 其實大女二女反小學我接送, 第三女反下午班, 夜晚煮埋飯洗埋碗, 工人就休息, 完全我自己一個理埋三個, 有時大女二女要溫書, 我唯有比部電話細女自己玩, 工人在房傾電話傾到沒日夜, 有時傾到凌晨兩點要我出聲先收線
9.好多野我可以叫佢做, 但一叫, 佢就黑面, 秒起個嘴, 見到佢個樣子真係想一巴車落去
10.心情好時, 做野好醒目, 係好幫得手, 心情吾好時, 叫一叫, 先動一動, 仲要係無啦啦心情吾好, 無啦啦又黑面!

剛剛我沖涼, 叫佢在廳睇住三個小朋友 , 我沖完出來, 工人在房傾電話, 我嬲到話佢, 佢話廢事同我嘈, 我叫佢問AGENT:我沖涼時,有小朋友在家中 佢應該要點做!我話佢傾電話吾緊要, 但要坐廳度傾, 佢就好大聲甘話以後我沖涼時佢坐梳化....我應佢:你嬲又好, 黑面又好, 我無話錯你!!!

平時我地對佢好好...佢一點都吾識得珍惜, 仲要扮大支野....我日日反到來見到佢個黑面樣就想快點完約, 但又擔心新請一個又吾知好吾好

侯爵府

queenie3y 發表於 19-2-13 23:27
我要叫救命了!
我菲主工人用左差不多4年, 仲有大半年就續第二個約, 我忍得幾辛苦
1.平時佢行前我行後, 出街 ...

唔續啦,一續到第五年一定搏炒,請過個

我新工人比上一個做3年幾好太多,後悔換得遲

wcpcelia    發表於 19-2-14 08:45

水晶宮

回覆樓主:

第8樣, 對小朋友粗魯, 呢個工人唔用得!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁都同佢續到約? 仲諗住再續?

禁止訪問

子爵府

咁都做到咁耐,仲要續約?不過睇你講d情況係比個工人食住,佢話曬事咁。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-2-14 01:46
咁都同佢續到約? 仲諗住再續?

沒打算同佢續,但距離續約仲有半年,我考慮緊同佢炒佢,補錢叫佢早走,定係完約叫佢走?完約叫佢走,又驚佢知無得做搞事,補錢叫佢早走,佢甘衰,我又覺得吾抵

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

queenie3y 發表於 19-2-14 07:36
沒打算同佢續,但距離續約仲有半年,我考慮緊同佢炒佢,補錢叫佢早走,定係完約叫佢走?完約叫佢走,又驚 ...

補錢感覺上唔抵,但實際你件垃圾擺多一日都嫌多,你仲有半年約,早斷早享受,揾個好啲啦。佢知唔再續無長服到時又迫你炒。

別墅

唔會忍,搵到即炒,早走得一日得一日,炒得太遲!第二個約先係咁?

大宅

唸都唔駛唸,唔續

wcpcelia    發表於 19-2-14 08:45

男爵府

回覆樓主:

如第2個約都考慮,第3就小心,你一忍佢唔住就炒佢,要俾長服金

男爵府

queenie3y 發表於 19-2-14 07:41
**** 該帖被屏蔽 ****

Why?

子爵府

我要叫救命了!

快快去揾新工人,揾到即炒,唔好俾佢完约。

4 年完約,同一僱主,人哋唔知,以為佢好正

博咀,藐咀,要太太叫佢起身,已經係死罪,你仲認到,炒啦!

男爵府

我要叫救命了!

佢咁款。2年已經唔續, 你都幾忍得。
淨係黑口黑面已經係死罪, 我理得佢幾做得野, 唔可以對我黑口黑面。
起身遲過我, 又係一條死罪, 佢黎打工定當自已係太太???
Anyway, 你工人似太太多過你, 你做到死死下時佢係度煲電話粥。
3年黎我姐姐係我面前煲過一次電話粥, 果一次比我鬧到飛起。我家不是街巿。要煲粥唔該請無薪假出街煲。我無義務忍受佢啲噪音。

下一個工人, 要嚴, 電話工作時間 (尤其僱主在家) 不準傾電話 (我容許有限度 whatsapp)。總之不要制造噪音!
出街, 野佢拎, 我出街有個袋專放小朋友野, 係工人姐姐拎的, 同我個袋分開。

子爵府

屋企一定要装cam!

水晶宮

Solarflare 發表於 19-2-14 10:16
佢咁款。2年已經唔續, 你都幾忍得。
淨係黑口黑面已經係死罪, 我理得佢幾做得野, 唔可以對我黑口黑面。
起 ...

樓主2個小朋友已小學, 另一個都幼稚園, 出街唔洗帶咩特别嘢, 水樽、外套, 放入小朋友自己背包由佢地自己負責好正常。

不過最反感係工人對小朋友粗魯。請工人個主因係小朋友, 工人連照顧小朋友都做唔好, 炒得。

大宅

請左新
即炒

男爵府

birdbird 發表於 19-2-14 10:42

樓主2個小朋友已小學, 另一個都幼稚園, 出街唔洗帶咩特别 ...

野比小朋友拎都算。當教佢地自理。
黑面無禮貌。不能留, 小朋友會學左, 原來可以咁對人, 學晒啲壞榜樣。侍人接物都有問題。
又會覺得媽咪咁都會忍, 係代表咁對阿媽/咁對別人係ok, 留個咁既人係屋企, 對小朋友有長遠影響。
請願請個笨啲, 態度好啲既。都唔留件串串共既係度!

男爵府

queenie3y 發表於 19-2-14 07:36
沒打算同佢續,但距離續約仲有半年,我考慮緊同佢炒佢,補錢叫佢早走,定係完約叫佢走?完約叫佢走,又驚 ...

補錢請走件瘟神, 保證你當堂覺得屋企空氣清新晒。
而且炒左佢, 令佢變斷約工人, 其他僱主都會有介心。
留佢到完約, 而家已經咁既面口, 知你唔續佢約, 有排你受丫。

首頁

尾頁

跳至