論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

queenie3y 發表於 19-2-14 07:36
沒打算同佢續,但距離續約仲有半年,我考慮緊同佢炒佢,補錢叫佢早走,定係完約叫佢走?完約叫佢走,又驚 ...
佢而家就係想呃多個月走。 可能揾到新工。 衰成咁。

公爵府

not renew

男爵府

queenie3y 發表於 19-2-13 23:27
我要叫救命了!
我菲主工人用左差不多4年, 仲有大半年就續第二個約, 我忍得幾辛苦
1.平時佢行前我行後, 出街 ...

唔理小朋友真係接受唔到。你第一次續約時工人喺咪咁嘅態度?

男爵府

little_kid 發表於 19-2-14 12:35
唔理小朋友真係接受唔到。你第一次續約時工人喺咪咁嘅態度?

第一個約仲好d,續約後真係差左好多,因為當時我三個小朋友細,無人幫我湊,在續約前一個月先話突然吾續,想我加人工,我老公話算啦,突然間搵吾到人湊三件,幾百蚊當食少餐飯就加左比佢,所以照同佢續,但依家黑面次數嚴重左,對小朋友,我覺得沒什麼愛心,有時叫佢幫小朋友洗個面,洗對手,都好似吾耐煩

男爵府

queenie3y 發表於 19-2-14 13:04
第一個約仲好d,續約後真係差左好多,因為當時我三個小朋友細,無人幫我湊,在續約前一個月先話突然吾續, ...

第一次續約時已比佢試到你, 加人工都肯續佢, 即係睇死你無左佢唔得。
建議下一個工人, 佢又扭你加人工續約, 唔好加。但同佢講做得好每幾個月有bonus。多出來既錢要用 hard work and good attitude 賺回來。而不是寫落張約度老奉收錢。
如工人不答應 bonus, 係度要寫落張約度, 即係唔打算 work hard 同比 good attitude 你。咁唔該讓位比下一個。

男爵府

queenie3y 發表於 19-2-14 13:04
第一個約仲好d,續約後真係差左好多,因為當時我三個小朋友細,無人幫我湊,在續約前一個月先話突然吾續, ...

原來佢第一次續約已經玩嘢,佢地已經年午加人工,講真快過我加人工,仲想加?

大宅

Solarflare 發表於 19-2-14 11:03
補錢請走件瘟神, 保證你當堂覺得屋企空氣清新晒。
而且炒左佢, 令佢變斷約工人, 其他僱主都會有介心。
留 ...

冇錯,我試左,真係空氣清新左,間屋大左乾淨左,仔女生性左。

侯爵府

我要叫救命了!
我菲主工人用左差不多4年, 仲有大半年就續第二個約, 我忍得幾辛苦

我無妳講得咁detail, 但我唔想續约係因為覺得沒有她我自己都搞得掂。
之前2個姐姐要走就令我覺得世界末日咁,当時我形容自己係中咗女傭毒。
繼唔繼續用就問下自己就清楚囉。

別墅

cherrchan 發表於 19-2-14 17:11
冇錯,我試左,真係空氣清新左,間屋大左乾淨左,仔女生性左。

有同感

禁止訪問

子爵府

我要叫救命了!

你呢件其實太過份了吧以為你無左佢唔得咁喎

算啦, 你唔好續佢啦, 雖然請過一個係有風險, 但你甘心明知佢唔做都同佢續嗎?

再者, 你三個小朋友都已經大啦, 如果你自己搞得掂, 你又唔洗返工, 我其實會選擇唔再請, 情願自己辛苦D, 自己搞. 然後一星期請三日鐘點過來幫忙做清潔. 起碼請人做清潔, 呢個唔好咪換囉, 唔洗比昂貴的手續費嘛.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

重有大半年先續約,勸你即刻行動搵工人,三個小朋友,應該要搵海外,趁有時間揀定,新工人到前炒咗佢,你要返工又有人質,呢啲錢唔慳得,當買個安心。
你工人都唔放你在眼內,你再同佢續約盞佢變本加厲,除非你有被虐狂啦,否則做乜要貼錢買難受?
主 賜 平 安

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

birdbird 發表於 19-2-14 00:04
第8樣, 對小朋友粗魯, 呢個工人唔用得!!!

子爵府

虎到金來勳章

唔好續, 工作時間收佢電話

象牙宮

我要叫救命了!

好多菲主工人用左差不多4年, 仲有大半年就完第二個約,

其实好多雇主, 續第2个。头半年正常, 后半年就
迫使雇主炒佢。 (有理由是博雇主炒佢)

1. 該自己想好, 有什么打算?
2. 不續何時進行。 約完不再績。提前一个月說?

每朝起身遲過我
每日黑口黑面
懶做 家務
不尊重雇主
計較

以上算不合作, 不服從了。
每日兩餐都要問我煮咩。雇主該作主煮什么的。較為合理。
兩小孩都入小學。基本上就能自理。負責家務+煮食。
湊小的一位。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

queenie3y 發表於 19-2-14 07:36
沒打算同佢續,但距離續約仲有半年,我考慮緊同佢炒佢,補錢叫佢早走,定係完約叫佢走?完約叫佢走,又驚 ...

如果忍唔到就炒,工人去到第二、三年就開始串,想食住你凌駕於你之上,我之前有個工人係咁,做到三年三個月我受氣受到暈,我就迫佢走。

公爵府

333s 發表於 19-2-21 16:33
好多菲主工人用左差不多4年, 仲有大半年就完第二個約, 變變變

其实好多雇主, 續第2个。头半年正常, ...

同意,依我經驗,一個工人一個約最好,好多續約後就露出真面目

男爵府

回覆樓主:

炒佢,唔好比佢完約

男爵府

回覆樓主:

樓上講得啱,佢遲啲知無得續約都會迫你炒佢賠錢

侯爵府

我要叫救命了!

衰到咁第二張都唔會續了

首頁

尾頁

跳至