產後五個月皮膚突然變差

melodykks
|
請問大家有無呢個問題,生粒粒係塊面度,唔痕,一直都無轉護膚品化妝品,突然上個月開始生,用哂所有方法都唔退,睇西醫又話敏感,搽完食完藥都無用.........

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ChansBB
|
melodykks 發表於 19-2-13 23:57
請問大家有無呢個問題,生粒粒係塊面度,唔痕,一直都無轉護膚品化妝品,突然上個月開始生,用哂所有方法都 ...

係咪好乾同多油?
melodykks
|
ChansBB 發表於 19-2-14 00:23
係咪好乾同多油?

唔係,剩係生粒粒,本身我都係皮膚乾,平時有好好護理,無偷懶架......><
freshrose
|
melodykks 發表於 19-2-14 00:27
唔係,剩係生粒粒,本身我都係皮膚乾,平時有好好護理,無偷懶架......><
...

係咪hormones 影響?不如睇下中醫
melodykks
|
freshrose 發表於 19-2-14 09:01
係咪hormones 影響?不如睇下中醫

我都有諗過係呢個問題,今晚去睇了,希望中醫幫到我
freshrose
|
回覆 melodykks 的帖子

因為我都係突然出風癩, 食西藥都唔得, 最後去左睇中醫
melodykks
|
freshrose 發表於 19-2-14 09:56

因為我都係突然出風癩, 食西藥都唔得, 最後去左睇中醫 ...

你睇完ok嗎?風癩我又唔似係,最慘係唔知發生咩事,無得對症下藥
freshrose
|

係啊, 敏感係唔知點引起, 只可以食藥, 我食左3日藥暫時無再翻發, 但係咪真係完全好返, 可能要停藥先知
melodykks
|
freshrose 發表於 19-2-14 10:11

係啊, 敏感係唔知點引起, 只可以食藥, 我食左3日藥暫時無再翻發, 但係咪真係完全好 ...

希望大家食完中藥唔好再翻發啦(emoji)(emoji)
唉~
haha748494
|
最好中西結合,似敏感多D。
GCHK
|
係咪荷爾蒙嘅原因
melodykks
|
GCHK 發表於 19-2-14 21:43
係咪荷爾蒙嘅原因

我估多數都係,不過尋晚睇完中醫,中醫都無講咩原因
GCHK
|
melodykks 發表於 19-2-15 08:28
我估多數都係,不過尋晚睇完中醫,中醫都無講咩原因

咁有冇開藥比你亞,呢排飲食清淡D.保持大便正常,應該都會有幫助,同埋睡眠充足
melodykks
|
GCHK 發表於 19-2-15 14:06
咁有冇開藥比你亞,呢排飲食清淡D.保持大便正常,應該都會有幫助,同埋睡眠充足
...

有開呀,大便不嬲都好正常,瞓就唔夠架喇湊仔,不過會食清d,希望有用
GCHK
|
melodykks 發表於 19-2-15 14:54
有開呀,大便不嬲都好正常,瞓就唔夠架喇湊仔,不過會食清d,希望有用
...

咁就好喇,食D藥,休息多D,食清D,希望好快好番
melodykks
|
GCHK 發表於 19-2-16 18:41
咁就好喇,食D藥,休息多D,食清D,希望好快好番

多謝你(emoji)
banda3212
|
可能係血氣問題,之前我睇中醫都有講過皮膚唔好血氣有關,你不如試吓食胡杏兒嗰隻蟲草,對過肝臟同埋血氣都有幫助,應該改善到皮膚
melodykks
|
banda3212 發表於 19-2-20 21:46
可能係血氣問題,之前我睇中醫都有講過皮膚唔好血氣有關,你不如試吓食胡杏兒嗰隻蟲草,對過肝臟同埋血氣都 ...

而家睇完中醫飲左藥好番好多喇,thanksss