自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我第一次聽.....而家諗諗下,我小朋友都有點同你相似,佢唔可以見香蕉,話好臭,似嘔味,同埋車厘子核都唔可以睇到。

介紹你睇一本書: 誰在強迫我的人生,是一本有關心理學的書。我覺得你要承認自己對生果的 '怕',不要覺得是一個不可告人的秘密,每人都有唔同既野驚,係本能,係對自我的保護。自己解決唔到,便搵專業人士幫幫吧!人生苦短,要令自己活得精彩呀!

男爵府

我驚樹架,花花草草都驚,菜都驚

大宅

lovinxenia 發表於 19-2-14 15:38
我驚樹架,花花草草都驚,菜都驚

我都係,因為我驚虫,超級驚果隻。

琥珀宮

放汪明荃?即係咩?

大宅

回覆 s160656 的帖子

雖然聽過有唔同恐懼症但第一次聽到原來有水果恐懼症,希望妳盡快看心理醫生,唯一能幫到妳的是妳自己願不願意踏出第一步去睇醫生,其實好多人都有唔同程度的驚恐症,係外國係好正常的事來他們唔會覺得係件羞恥的事,正如A君有幽閉恐懼症/B君有社交恐懼症等所以唔洗咁擔心,這種情緒病是可以慢慢醫好。相信專業的醫生才能幫妳對症下藥引導妳慢慢從驚恐中走出來。加油唔洗灰心
歡迎歡迎

伯爵府

回覆 s160656 的帖子

唔駛太在意此病。因男仔唔多理。

男爵府

如果我家人/朋友好肉你咁,我覺得無野喎,唔好放大自己個問題,係別人眼中只係個小問題,遷就到的

珍珠宮

Now TV 之前有個節目講呢個病,樓主唔係唯一一個。呢個喺病,無人想,但可以透過行為治療改善,呢個世界好多人都有唔同嘅病,雖然會影響生活,但唔係一啲羞於啟齒嘅嘢,你先要自己接受自己有病呢個事實,先可以面對其他人。

大宅

我都想分享下,我都好怕某一樣水果,d反應同你一模一樣!不過細時我都唔敢同朋友講,只有屋企人知道。都試過有親友又係咁樣整古我...之後更加唔敢同人講!係到我大左,同老公拍拖之後我先敢同佢講,我老公好好,不單無覺得我奇怪,仲會幫我避開唔洗見到果樣水果!所以我更加覺得佢係mr. Right!

樓主加油!

男爵府

Sweetrice 發表於 19-2-14 15:52
我都係,因為我驚虫,超級驚果隻。

但我唔係因為驚蟲架,我都係超級驚。特別驚榕樹,見到會尖叫,會驚到喊,會唔敢望唔敢郁腳軟,一定唔可以係佢隔離行過既。

水晶宮

BK Milk勳章

你首先要接受其實無咩咁大不了
係你自己介意太在意其他人
其實真係好少事
無咩大不了
對外人講句對所有生果敏感咪得
自己人咪直接講
如果整古你咁無聊
以後吾好見

伯爵府

牛年勳章

OforOsaka 發表於 19-2-14 05:46
我都有水果恐懼症、不過冇你咁嚴重。

柑橘類食物我一定唔得、蘋果、西瓜我迫到自己可以接受。
柑橘類食物我一定唔得>> 呢個我都係, 因為佢地好大味, 我聞到都頂唔順.
嘔我都無既
但如果誤食, 我會吐返佢出來.

不過我有興趣知, 你奶奶知唔知你驚生果?

伯爵府

牛年勳章

123cheers 發表於 19-2-14 17:29
我都想分享下,我都好怕某一樣水果,d反應同你一模一樣!不過細時我都唔敢同朋友講,只有屋企人知道。都試 ...
聽你咁講, 你搵到老公,真係太好
其實樓上講既我都有擔心, 到時生仔女咁點..
唔知閣下, 有冇仔女? 如有咁點生活?

伯爵府

s160656 發表於 19-2-16 01:00
柑橘類食物我一定唔得>> 呢個我都係, 因為佢地好大味, 我聞到都頂唔順.
嘔我都無既
但如果誤食, 我會吐返佢 ...

我冇特別去講、不過佢地知我唔食生果、一齊食飯、生果時間我會行開。

我對橙係好大恐懼、係掂下都想死、我情願掂屎都唔想掂到橙 檸檬、柚子之類反而冇咁抗拒、我都唔知點解....

伯爵府

牛年勳章

anniellm 發表於 19-2-14 08:45
我大女都有水果恐懼症,經過生果舖都要行開啲。
係聞到生果味都作嘔那種。
...
呢個我都係

伯爵府

牛年勳章

Alex123 發表於 19-2-14 01:35
有冇試過去睇心理醫生?
外國好多人對某些食物有敏感所以是完全不能吃,會對生命有危險,他們也會實實在在 ...

N年前去威院. 開頭要同護士講下我呢個病..
但個護士就話咁唔食唔見咪得囉..
果一刻我都唔知比咩反應好..

跟著排左期睇左精神科醫生, 佢話未聽過我呢種恐懼症, 佢分享過有人驚龜添.
之後個BOOKING 放左D 要返工既時間, 所以無再去..

我係唔想見佢地, 唔想聞佢地氣味, 同埋唔想食..
由幾歲開始已經係咁, 所以唔知點解會有呢個病..

伯爵府

s160656 發表於 19-2-16 01:13

我自己又從我冇諗過呢個係病、所以冇諗過要去「醫」。

首先、「單身」只係一個狀態、唔係代表你有問題、所以單身。

如果目標係想揾人拍拖、唔知你係咩年紀、我會去揾一份多互動的工作、例如廳餐、uniqo之類、可以做野大家傾下計容易熟落,唔好一入向就鎖定要喺其中一個男同事、女同事都會混熟、你的對象可能係其中一個女同事的朋友。

珍珠宮

回覆樓主:

驚水果好小事當敏感一種,你又唔係對男人敏感,同識男仔冇咩衝突

大宅

s160656 發表於 19-2-14 01:12
話說我之前開過POST 講過我有水果恐懼症..
搞到唔敢出去識人, 所以連男朋友都無..

我有位同事有綠色恐懼症, 所有綠色嘅嘢唔會食/掂。

所有有蔬菜既野一定唔會識。 所以嗌炒飯都要走青。 有一次見到佢食杯麵,麵杯入面嗰啲綠色青蔥,都要撩返出嚟唔食。

衫從來唔會著綠色。座位擺設都唔會有綠色嘢。

除此外,佢份人冇乜特別。 而且佢唔鍾意綠色嘢,又唔會影響到我哋。 我哋都照一齊食飯。 而且我同事都有結婚生仔。

你唔鍾意水果, 對我嚟講都唔係乜嘢奇怪事, 又唔會影響到我。 我都樂意同唔鍾意水果嘅人做朋友。 你唔好太灰

大宅

s160656 發表於 19-2-16 01:13

令我諗起榴槤。 大把人唔鍾意食榴槤。 不過你係放大版, 唔鍾意食所有水果。 其實都冇乜特別。 唔鍾意咪唔鍾意囉。 每個人都有啲佢唔鍾意食嘅嘢啦。

話時話 ,我仲有位同事會唔食所有豆類嘅食物。 我自己就唔會食任何內臟, 我有內臟恐懼症, 行街市/超市一定唔會經過魚檔, 否則會想作嘔。

你唔好將自己嘅一個缺點無限放大, 水果恐懼症其實冇乜嘢。 冇阻你識男仔㗎。 而且你都唔使急住將自己唔鍾意水果呢樣嘢話畀人聽。 同你相處耐咗,啲人自自然然會知, 順其自然。 咁樣啲人就唔會覺得你特別奇怪。

首頁

尾頁

跳至