論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/294215/7%E6%88%90%E5%A4%96%E5%82%AD%E6%AF%8F%E5%A4%A9%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E9%80%BE13%E5%B0%8F%E6%99%82-4-%E6%9B%BE%E8%A2%AB%E5%83%B1%E4%B8%BB%E8%99%90%E6%89%93-%E8%AA%9E%E8%A8%80%E4%B8%8D%E9%80%9A%E6%B1%82%E5%8A%A9%E9%9B%A3

我家工人六點起身,九點半入房,我地返哂工返哂學,佢做哂野就入房或廚房(camera影唔到)call家人朋友,邊有可能由朝到晚不停工作?

如果工人覺得僱主勞役exploit 佢哋,大可回鄕或去大陸做。

呢個中大研究報告完全唔中肯。

子爵府

所謂工作時間計埋佢地玩手機既時間啊?
機不離手當工作一部分?
又係呢啲垃圾research!
難怪咁垃圾都年年有人工加!

伯爵府

畀面勳章

Msolivialeung 發表於 19-2-14 10:13
所謂工作時間計埋佢地玩手機既時間啊?
機不離手當工作一部分?
又係呢啲垃圾research!

最慘重有大把人信哩啲垃圾research
當我地僱主勞役佢地

洋房

我家工人都係甘 大人小朋友返工返學 屋企D野都未做就起廚房2-3個小時玩手機

點話都話唔聽

侯爵府

回覆樓主:

中大研究呢班人梗係冇請過工人,人講乜就寫乜,完全不可信! 點解唔加埋調查吓佢哋玩電話、瞓晏覺、服務質素、break contract、玩嘢等等呀!

男爵府

回覆樓主:

https://www.hk01.com/社會新聞/294570/研究指7成外傭日做13小時-自由黨關注組-湊狗玩手機係咪工作

研究指7成外傭日做13小時 自由黨關注組:湊狗玩手機係咪工作?

自由黨好波!!
其實果13小時, 有6小時係度玩手機, 3小時煮飯洗碗, 仲有果4小時係度傾電話+拖長工作黎做。
我同我姐姐統計過, 佢一日工作時間唔超過6小時。好多時佢係坐係廚房無野做。
點解呢啲中大調查, 只調查班大話工人, 唔調查下班僱主?

我真係好想知有幾多成工人博炒?
幾多成黑面無禮貌?
幾多成虐兒?
幾多成工作時間失縱去左shopping?
幾多成偷野?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

4個鐘抹4塊玻璃, 淨屋內, 窗框無
抹。 開大水喉在廁所,一個鐘, 揾個牙刷, 刷一塊階磚。我好克薄工人。

公爵府

Solarflare 發表於 19-2-14 11:28
https://www.hk01.com/社會新聞/294570/研究指7成外傭日做13小時-自由黨關注組-湊狗玩手機係咪工作

研究指 ...

我想call呢個中大研究社,叫佢地應該訪問埋外傭僱主,唔好聽一面之詞!

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-2-14 11:52
4個鐘抹4塊玻璃, 淨屋內, 窗框無
抹。 開大水喉在廁所,一個鐘, 揾個牙刷, 刷一塊階磚。我好克薄工人 ...

笑左

男爵府

OKC 發表於 19-2-14 12:25
我想call呢個中大研究社,叫佢地應該訪問埋外傭僱主,唔好聽一面之詞!
...

因為訪問外僱好容易。
星期日, 坐晒係條街, 你話訪問佢不知幾開心, 有得借機數臭僱主。日做13個鐘, 而家班公主咁唔捱得苦, 真係日做13個鐘仲唔resign咩?
僱主叫佢做野黑面駁咀, 邊敢叫佢做多過十分鐘野?
訪問僱主, 難好多, 好多僱主日頭返工夜晚趕回家湊仔, 真係好忙, 星期日都排滿晒, 邊似啲外佣咁得閒坐係條街等你去interiview???

伯爵府

完全唔公平, 點解唔訪問僱主。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-2-14 12:26
笑左
我笑唔出, 嬲到出煙。撞鬼, 仲慢過打太極。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

外傭每日玩電話逾13小時我就信
利申:我冇請過工人,屋企人就請過幾個,講真,衰多過好。
我出街見親d外傭都係機不離手,連傾電話都要視像,一係就不停自拍,冇咗電話佢哋可能會死

男爵府

hohoho2013 發表於 19-2-14 15:33
外傭每日玩電話逾13小時我就信
利申:我冇請過工人,屋企人就請過幾個,講真,衰多過好。
我出街 ...

我見過樓下, 有bun湊小朋友, 係度視像得好開心。個小朋友跪係度覧住姐姐隻腳, 呼天搶地, 我見猶憐。但隻bun仲講視像講到好high, 無理過個小朋友。好後悔無錄底佢放上討論區。

佢地唔係做十三個鐘。而係用十三個鐘既時間諗方法點樣偷懶, 點像走精面, 點樣唔做但有人工逗。做十三個鐘? 我媽請工人十幾年, 轉過n個, 我可以話你知從無工人實際做野超過8個鐘。可以既話, 我真係想見識下點樣日做十三個鐘?

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-2-14 14:22

想像唔到果種慢動作 。好恐怖。

侯爵府

OKC 發表於 19-2-14 07:53
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/294215/7%E6%88%90%E5%A4%96%E5%82%AD%E6%AF% ...

我個朝7:30,晚7:30,中間仲有2小時午睡。
出街買餸用咗1.5小時,但market在楼下。
早晨梳洗及中午冲凉平均各用了30-45mins.
最大鑊係做野好~慢,切D羗葱蒜蓉要半個鐘。
中大不如做個统計睇下我工人係果30%裏面嘅第幾%。我地2人家庭咋。

象牙宮

Solarflare 發表於 19-2-14 16:51
想像唔到果種慢動作 。好恐怖。
切薯仔蕃茄做salad, 一個薯仔要半粒鐘, 叫佢be quick, you don't need to eat? 有份食, 2分鐘切好。

大宅

回覆樓主:

我都想問,啲工人連每4小時自己食一次藥都可以計錯,又會計到自己工作幾多個鐘? 亂報數咋!
PS: 順便呻埋,所以我點都要搵啲會俾6個鐘一次藥嘅醫生俾自己兩個仔睇,自己返工餵一次,放工餵一次,中午嗰次寫大字報「午飯後」俾工人。我地呢啲在職雙親,真係遷就佢地啲低能...力,就到自己都低能埋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

lily-of-valley 發表於 19-2-14 14:22

唔好嬲,出糧如果你係出支票,你咪學佢咁慢動作咯,慢慢嚟搞足幾個鐘先至畀佢

wcpcelia    發表於 19-2-15 10:59

象牙宮

hohoho2013 發表於 19-2-14 18:58
唔好嬲,出糧如果你係出支票,你咪學佢咁慢動作咯,慢慢嚟搞足幾個鐘先至畀佢
...
多謝你安慰。
偷野就好叻架。轉吓眼, 野就唔見咗。

首頁

尾頁

跳至