懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

hkmcdmcd 發表於 19-2-14 10:16
有咩原因令妳願意生多過兩個小朋友?

想以後女個女遇到事情可以同兄弟姐妹分享啊

男爵府

回覆樓主:

我願意呀 結婚前已經好想生3-4個,
生左第1胎後,覺得小朋友好天真無邪
而且發覺屋企都唔駛好大空間,因為都會出街玩,
經濟上,簡單生活,都唔會駛到好多錢

別墅

淳熙媽咪 發表於 19-2-15 00:47
我願意呀 結婚前已經好想生3-4個,
生左第1胎後,覺得小朋友好天真無邪
而且發覺屋企都唔駛好大空間,因為都會 ...

我好怕無限loop 換屎片、餵奶
出街又要執野
食餐飯都難
星期六日想訓下hea 下都唔得閒

大宅

回覆樓主:

我就因為自己係only child, 非常恨有細佬妹/阿哥家姐,所以未婚前已同男友(老公)講他日一定要生2個。

其次係,亦因爲自己的經歷,深明當父母年老、多病痛、經常出入醫院個一下,往往只得自己去「面對」,心理壓力甚大!即使有老公可幫手或听下你呻,但終歸也不是「同一條腸出」,佢亦吾一定明白/認同年老外父外母的mindset, 所以我有時也好辛苦同無奈。

所以,我一生到大女之後一年,已努力要下一胎了。明白生左之後又要再經歷夜奶等痛苦,但你諗下,為左小朋友好,呢一年半載的可怕經歷,其實咪又係轉眼就過去? 再者,有兄弟姊妹,佢地既童年亦會充實、豐富一點!

別墅

因為得佢自己一個好慘,
兩個嘅話就得口同鼻拗,
三個或以上最好, 一個小社會咁(emoji)

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

要好多原因,首先系經濟,人力。再次系兩公婆鐘唔鐘意。

複式洋房

本身來自大家庭,家中有四姐妹,所以我都生了四個,熱烈鬧鬧,雖然有時好勞氣,但兄弟姊妹情是無法用錢換來。

男爵府

回覆樓主:

因為流產1次,小產過2次,所以好傻咁諗,想佢地返黎做我既小朋友,
黎緊第3個,3月就出世喇~

男爵府

hkmcdmcd 發表於 19-2-15 01:02
我好怕無限loop 換屎片、餵奶
出街又要執野
食餐飯都難

我都驚架講真
頭幾年無得訓,無晒自由
又勞氣,又辛苦
唯有降低要求,唔好指意屋企勁企理
出街執野,我係早一晚執定,(除左熱水)
夜晚幫bb換定出街衫,基本上一起身就出到門口

男爵府

曈曈媽咪 發表於 19-2-17 02:40
因為流產1次,小產過2次,所以好傻咁諗,想佢地返黎做我既小朋友,
黎緊第3個,3月就出世喇~
...

我都係,小x 兩次,某程度上都想生返果2個出黎

水晶宮

ayu026 發表於 19-2-15 08:17
我就因為自己係only child, 非常恨有細佬妹/阿哥家姐,所以未婚前已同男友(老公)講他日一定要生2個。

其 ...

我同你一樣,only child
所以有時好羨慕有siblings

而家有對孖女,好開心日日睇住佢地大。

大宅

我係見到小朋友可愛,有時他們攬攬錫錫. 很溫馨想生第三個,但係又怕會腰酸背痛. 來緊3月開始備孕. (emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

我自己就係,現有留俾第一個準備好嘅野,係唔需要瓜分佢嘅情況下,可以準備多一份嘅,就會計劃生多個,第三個亦如是~

男爵府

hkmcdmcd 發表於 19-2-14 10:16
有咩原因令妳願意生多過兩個小朋友?

六合彩/老公發達

別墅

cavy0511 發表於 19-2-19 19:14
六合彩/老公發達

自己發達好d
老公發達會搵多幾個女人

男爵府

hkmcdmcd 發表於 19-2-19 22:49
自己發達好d
老公發達會搵多幾個女人

發達未必唔使做, 我想賺錢買花戴就算
自己中六合彩最好

大宅

回覆 hkmcdmcd 的帖子

C6以前明明剩係想生1個,我不嬲想生2個,點知我而家陀緊第2胎,佢就話想生3-4個,想熱鬧,多親人,我以為佢講笑,點知佢話講真。雖然我想追個囡(兩個都係囝)但係我好驚第3個都係囝,我覺得經濟最重要,暫時都唔會聽佢講住。

首頁

尾頁

跳至