自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

[p=35, null, left]機場客運大樓報案中心,懷疑有警員監守自盜,私吞市民拾獲的銀包。拾遺者聯絡物主後揭發事件,警方拘捕一名涉案警員調查。

[p=35, null, left]消息稱,昨晚11時左右,有市民在機場內撿獲一個銀包,內有5萬港元,於是好心交到客運大樓的報案中心;由於銀包內有物主的聯絡電話,該名市民也同時致電物主,告知銀包已交予警方。

[p=35, null, left]約3小時後,物主到報案中心報失及認領,這才揭發事件並沒立案,懷疑有人監守自盜;警方經調查後拘捕一名涉事警員。

[p=35, null, left]《蘋果》正就事件向警方查詢。

[p=35, null, left]有市民對事件感到驚訝,認為會破壞對警察的信任。

[p=35, null, left]市民區小姐稱,若拾到失物會交到警署。「我能夠做就係攞去警署,佢(涉事警員)咁做,係冇咗職業操守,會影響我哋對警察嘅信任。」

[p=35, null, left]何小姐指,見過市民報失,報案中心人員會記錄資料,「問得好詳細,唔係擺低就算。」

[p=35, null, left]Zoey對事件感到驚訝,「身為警察,做偷竊嘅嘢,令我無咗信任。」

[p=35, null, left]根據警方程序,負責處理這類失物案的警員,須將拾遺者的資料用電腦記錄,並向對方發出收據;之後將拾獲財物移交財物室,當物主領回失物時亦需簽署收據。

[p=35, null, left]好彩物主有留電話係銀包,我幾年前係機場都跌過有6千幾蚊既銀包..都唔知係咪...

男爵府

on 居

珍珠宮

Mm233 發表於 19-2-14 13:09
機場客運大樓報案中心,懷疑有警員監守自盜,私吞市民拾獲的銀包。拾遺者聯絡物主後揭發事件,警方拘捕一名 ...

如果拾獲者沒有私下聯絡了失主,估計哪個警察應該可以袋袋平安地過骨了。

侯爵府

回覆樓主:

無爆出嚟嘅應該數唔哂,真正警賊噃,做做下做咗賊,值班警又為2019年犯案數字+1。

水晶宮

回覆 Mm233 的帖子

好傻囉!

wcpcelia    發表於 19-2-14 18:21

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

條友當自己發新年財吞咗佢?

伯爵府

為左少少,就無左份工作同長糧,又令警界多個污點,真係蠢到極

男爵府

因小失大,蠢

翡翠宮

知法犯法

侯爵府

回覆樓主:

衰過乞兒呃錢!

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Mm233 發表於 19-2-14 13:09
機場客運大樓報案中心,懷疑有警員監守自盜,私吞市民拾獲的銀包。拾遺者聯絡物主後揭發事件,警方拘捕一名 ...
交比一個警察呢個可能性非常高[內有多錢]

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

知法犯法

男爵府

cinda72. 發表於 19-2-14 15:25
咁個失主拎唔拎到銀包先?
未立案,同私下侵吞袋左,2件事喎
重點個銀包係失主認領時位置係邊?

就算電腦系統未入record, 都要出左收據俾個執銀包嗰個~

我估收據同system通常at the same time做!唔肯定,無家人做警察!

因為我都試過執過銀包,交俾差館,張收據係即出。物主攞番,差館都會再出一張紙寄俾我,通知我,物主已經攞番!

珍珠宮

2023年兔年勳章

禁止訪問

伯爵府

cinda72. 發表於 19-2-14 15:50
留意爛果用詞呀,只係未立案,都唔敢講咁實,所謂未立案係咪連收據都冇比拾果者先?文中冇講喎
淨係未立案 ...
俾D信心警察,警察調查完拘捕得佢當然有疑點。

禁止訪問

伯爵府

cinda72. 發表於 19-2-14 16:01

調查就緊要架啦,有人吞pop都要查架,真係拘捕先鬧囉
都大大隻字話拘捕左

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至