自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

WunieCon 發表於 19-2-14 15:06
回覆 koalachan2002 的帖子

我都唔知自己算唔算唔痛, 但就無痛gei記憶囉....

請問你生左幾胎?

伯爵府

koalachan2002 發表於 19-2-14 15:24
真係一d都無感覺到痛?

好似pms前咁囉。。。 我又唔覺好痛
我用左三下力就生左
好快,36 分鐘

子爵府

回覆樓主:

我生小朋友真係係無大痛之下生。係腰骨好冤。好似M到咁。係産前房開到八度唔知。因為護士要交更。同我檢查。話我開左八度無感覺咩?話我好忍到痛。我只係感覺到腰骨酸痛。
推落産房。小朋友個頭已經突出。比姑娘剪會隂個下。痛到我畢生難忘。仲要三下咁多。
可能無大痛。比人剪係感覺入肉㗎。
第一胎用左六個小時完成生產。快靚正
助產話我宮頸易開。生第二胎再更快。

男爵府

SJ6 發表於 19-2-14 15:28
好似pms前咁囉。。。 我又唔覺好痛
我用左三下力就生左
好快,36 分鐘

你都咁講,我信住阿媽先
望呢d都有遺傳
P.S. 我阿嫂補句,你阿媽痛到麻木左,你唔好信

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一胎咋~

大宅

回覆樓主:

我覺得唔會唔痛,只係痛得耐,定好快生左,唔使痛咁耐。

我覺得如果冇痛過,佢一定唔會講「希望你唔使痛」呢句說話!因為冇經歷過,一定唔明那種痛是如何「金」!

我媽生我地,好快。(因為佢有做運動)
我生兩個都好快,痛2~3個鐘生左。(因為我都好怕要痛好耐)

係我媽話雖然好快生左,但那種痛,一定難忘!我生過了,絕對認同!(我好忍得痛,當時姑娘駁住機,佢話,你開晒了,10度了,生得了,但冇用麻醉藥,冇吸氣,但我冇叫過,所以姑娘唔知我生得,直至佢定期check我才發現!)

我怕生得辛苦,所以先去做運動,希望快d生!

男爵府

WunieCon 發表於 19-2-14 15:44

一胎咋~

咁我都放心哂,你係咪好後生?

公爵府

koalachan2002 發表於 19-2-14 13:37
我媽媽多次同我強調,佢生兩個都無感覺嫁,助產士仲嚇佢,你好生啦,唔生就難產,佢話痾個屁就生左。
我開 ...

可能auntie係痛到自我更改記憶?
um..我生大仔時係催生,痛到左轉右轉時姑娘叫我用止痛la~ 當年係唔知邊個告政府笑氣超標,搞到停曬笑氣,我又星期六生冇無痛,得番打針點做照殺,果頭打完果頭話我生得,所以藥力生效時我生緊唔覺痛,連生到爆曬連左唔知幾多包線都唔覺痛
到上年生細仔先知痛到趴街!因爲今次係聞笑氣,打麻醉針連針時都痛到我係咁聞!老一輩話如果我第一胎痛到好似等二胎咁,相信我唔會生第二個,冇錯,我依家知痛唔會再俾依件事發生,所以生三個以上果d我好佩服

大宅

smallmama 發表於 19-2-14 14:55

未必係呃佢,因為我生仔都唔痛。

好西利我b出世得5.6磅都生死我

複式洋房

我呀媽就係生左3個都話唔痛,佢仲好串咀講打針都有吉吉地感覺,生我地果陣完全冇痛,話開哂度數都唔知,我問佢你唔痛點知自己幾時要出力,我阿媽話姑娘會講你知點做架la!到我有左佢都話希望我似佢生仔唔痛,但我最後係,所以唔知有冇遺傳到佢,不過我自己諗生仔唔痛,真係極小數囉

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一般啦, 生時31歲不過我大肚時touch wood陀得好好, 飲食運動各方面都OK, 行動自如, 剪到腳甲, 連一般大肚浮腫都無, 唔知關唔關事

返工日子夜晚老公煮飯, 多數都係白灼落丁丁, 跟住留飯第二日帶返工lunch食
其餘日子都係照出街正常飲食, 除咗戒即食面之外, 乜我都食(辣嘢、魚生都有食)
大住肚反而無乜零食癮, 同食嘢口味都淡咗, 無以前食得咁重味~

跟住每晚有做下15-30分鐘FitBall, 臨生前仲上網學咗樣叫"產前會陰按摩"gei嘢, D人話做咗生時會無咁痛同無咁緊張~ 最早32-34週左右就可以做. 我唔記得嗰時幾時開始做, 但就用冷壓椰子油叫C6幫我按, 因為我覺得自己好難做...
你都可以上網搵姿料研究下...

男爵府

hennyyoyo 發表於 19-2-14 14:10
剪會陰我都唔痛(我知佢地剪,有暖水流落嘅感覺)

Same too

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

冇可能會唔痛啦,如果唔痛,就唔駛出現無痛分娩同麻醉藥啦。

珍珠宮

koalachan2002 發表於 19-2-14 13:44
37年前我哥出世,唔知有無得剪呢?可能個時唔洗剪掛

夠大就唔駛剪,但唔剪就容易爆啦,識人爆到幾乎到屎眼,痛到成個月都係打側趴喺到

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我痛到癲左
由0度去到2度已經痛到係咁撞頭落張床度,護士話我b 係入面係咁鑽我下面、鑽呀鑽,所以會好痛 到2度又要打催生(穿左水但開得太慢),又繼續痛到癲、bb 繼續鑽⋯⋯我打無痛,訓左陣⋯⋯開到6-8度開始又feel到少少痛(因有無痛幫手),忍住⋯⋯到10度停無痛等藥力過左先可以生⋯⋯痛不欲生好想用力、又無力,個人又餓、又乾、又係咁想屙、乜都屙唔到最後落鉗
當我有左第二胎,諗返生第一胎果種經歷同痛,我真係有喊
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

koalachan2002 發表於 19-2-14 13:37
我媽媽多次同我強調,佢生兩個都無感覺嫁,助產士仲嚇佢,你好生啦,唔生就難產,佢話痾個屁就生左。
我開 ...

陣痛痛過生仔 爆個刻已經唔理咁多,只想快d生完個肚唔再痛

男爵府

babyesther 發表於 19-2-14 16:07
我呀媽就係生左3個都話唔痛,佢仲好串咀講打針都有吉吉地感覺,生我地果陣完全冇痛,話開哂度數都唔知,我問佢 ...

你比d希望我

男爵府

newspaperhang 發表於 19-2-14 16:54
我痛到癲左
由0度去到2度已經痛到係咁撞頭落張床度,護士話我b 係入面係咁鑽我下 ...

所以我覺得第一胎咁慘痛經驗,仲肯生第二胎個d媽媽真係好勇敢

首頁
23456...10

尾頁

跳至