自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

koalachan2002 發表於 19-2-14 13:37
我媽媽多次同我強調,佢生兩個都無感覺嫁,助產士仲嚇佢,你好生啦,唔生就難產,佢話痾個屁就生左。
我開 ...

我生2個都唔太痛,似攪肚痛,咁就生左

水晶宮

我識得有fd 話 m 痛仲痛過生仔

大宅

回覆樓主:

對我黎講,最痛反而係下面由零度開三度,痛慣左唔使兩個鐘就三度到八度,到真係去產房時都可以接受。
我有時會腸抽筋痛 拍得住d陣痛咁痛。

大宅

猫物語 發表於 19-2-14 16:07
好西利我b出世得5.6磅都生死我

因為全程只係見紅,開到8度都未穿水,要剪陰同剪穿羊水,佢出世6.7磅左右

大宅

回覆樓主:

無聞笑氣,十五分鐘生左,無咩痛,剪得大,不過剪的時候無感覺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我,因為胎胎都打無痛 不過生完之後過2-3個鐘藥力過左傷口就梗係痛啦

大宅

或者我係隔代遺傳(我爺話我嫲嫲又係好快咁就生咗,因為我妹同我爺講開到8度都話唔痛佢就話一定好快攪點)。
我從來無試過孕期既不適,例如嘔(由頭到尾都無嘔),個肚又唔大臨生仲可以見到腳指,全程只係由朝早小小見紅(1度都未開),到晚上已開到7度幾(血流多同密)但所謂宮縮睇時間全部唔準,所以我真係唔痛,但始終係順產,所以點都會記得過程。

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-14 13:37
我媽媽多次同我強調,佢生兩個都無感覺嫁,助產士仲嚇佢,你好生啦,唔生就難產,佢話痾個屁就生左。
我開 ...

我奶奶一樣 話似屙屎咁咋喎 都唔痛嘅(emoji)(emoji)我都好忍得痛…但都頂唔順 真係唔知信唔信佢講(emoji)(emoji)

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

luvkaka 發表於 19-2-14 14:16
依家興唔剪架, 我都冇剪, 冇爆

我2016年生有剪,我高大但BB唔大粒,我剪左都生唔出!

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我舊同事18歲生仔,佢話唔係好痛。

真係唔同人

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

生仔真係唔係想像咁痛……超級攪肚痛重痛!
只不過攪肚痛痾完就爽,生仔就一直痾唔出,剪既時候唔痛架,但會知道佢剪!

大宅

我生第一個吾係太痛,大陣痛時都瞓到覺,直到有想痾屎感覺同姑娘講我想去痾屎,叫佢俾我落床,姑娘度一度我陰道,先知我生得,即刻過床去產房,仲係打尖入去生果隻,預備好晒俾我出力生喇,產程五分鐘,好快,全程無用笑氣無用無痛。

生完第一個覺得吾痛,膽大大生多一個

生第二個都係生得先識痛,仲學人就去沖涼,穿埋羊水都吾知,又係一度話我生得即刻過床去產房打尖生,生第二個產程無力生,可能人大左吾夠力,都生左半個鐘

珍珠宮

好媽媽勳章

我開 ...

樓主,你出世時幾kg/lb? 出世時是否比較細粒?

我生阿女時佢比大仔細粒啲(佢6磅半,哥哥7磅半),細粒的相對易生啲。如果BB再細粒啲,聽過有啲媽咪是不用剪的(不過是少數)。

子爵府

我開 ...

等生(開緊嘅時候)係痛嘅... 但生左bb之後... 基本上一秒後,我已經唔覺痛!望住bb又點會記得d痛吖?! 就算而家問我有幾痛,我都會答痛,但真係唔記得有幾痛,其實都叫bearable嘅! ps 我無用無痛分娩生左兩個啦

男爵府

amypekkle 發表於 19-2-15 00:07
樓主,你出世時幾kg/lb? 出世時是否比較細粒?

我生阿女時佢比大仔細粒啲(佢6磅半,哥哥7磅半),細粒的 ...

絕對唔係細粒,仲要兩個都勁大件,我係差唔多11磅,我哥都10磅,我估而家無咩幾可咁大啦我未聽人講過重過我

男爵府

我媽同阿姨都話唔痛,但我無痛打針,藥力未到之前嘅陣痛都嗌夠命

子爵府

我開 ...

無可能唔痛

琥珀宮

畀面勳章

有個親戚都係咁,冇咩痛又生得快,仲好快起床行來行去,真係好福氣

子爵府

我開 ...

生仔實痛,講唔痛都係想安慰你。不過放鬆心情生都係好事,真係會生得快啲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我好彩, 唔算好痛. 生大仔時聞笑氣冇乜用, 打左止痛針就有覺好瞓, 瞓醒啱啱夠4個鐘就生得.

生二仔三女冇用止痛, 係好痛但頂得順.

陣痛之間回氣時段係可以談笑風生. 講真俾刀界到手既刺痛係仲痛仲難頂.

首頁
45678...10

尾頁

跳至