親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

第一次同埋奶奶旅行,都有d壓力
加上未去過宜蘭,多得呢到各位jm分享,
而家了解左好多,都想分享下自己行程:

第一日
CX早機,先入lounge食早餐
有兩張CX AE + Priority pass + citibank
4人入應該無問題 (記得返黎用citi payme返$5000)

12pm到達,買少少野食,搭統聯1661入宜蘭
(klook買定飛 $50x4)

礁溪落車,唔知係咪得1個落車點,未check
入住No.9溫泉酒店 (jm介紹)
經agoda book, $1200家庭房 包早餐 釣蝦
可惜用錯dbx卡無分儲

放低行李搭的士去食櫻桃谷 1鴨4食

跟住plan去宜蘭站 幾米公園 + 幸福捷運站 + 丟丟噹森林 (好似全部喺附近)

去完搭去羅東夜市 掃街

跟住的士回酒店,仲有得釣蝦就釣埋

子爵府

回覆樓主:

第二日

食完早餐包車一日遊
已book小宇車隊
6hr觀光 + 車出西門町

景點想去:
清水地熱
積木博物館
lunch食 番割田窯缸雞 / 福哥窯缸雞
再去石埞流水麵
然後出返台北

景點好似好少,不過得6個鐘好似差唔多

台北已book西門町民宿,朋友推介
(不合法,明白的)
現考慮book返德立莊,但comment又話4人房唔ok 仲搵緊有冇更適合

行下西門町,食牛肉麵,程美珍,掃下街

第三日

睇緊book 1天遊,遊九份 十分,
有冇jm試過可分享下??
睇中淘寶 & klook,
$1xx 1位,抵過包車去

夜晚士林夜市

第四日

永和豆漿早餐
然後入淡水行下
搭捷運去機場
下午機走

男爵府

sandypink 發表於 19-2-14 17:10
而家了解左好多,都想分享下自己行 ...

同奶奶去旅行,適宜輕鬆為主,可以省去積木博物館,宜蘭出名的是蔥油餅,有一間叫柯氏蔥油餅,大排長龍,很美味!

wcpcelia    發表於 19-2-15 11:13

水晶宮

sandypink 發表於 19-2-14 17:23
第二日

食完早餐包車一日遊

我2年前經淘寶網訂過九份1天團, 覺得OK呀!
唔會全部係國內人。 當時我嗰團有台灣人, 星加坡人, 外國人(唔記得邊個國家) , 香港人。

天空之城, 快樂之地

男爵府

畀面勳章

4日去宜蘭有D趕喎,
頭二日直接包車唔方便D咩?
由接機包到宜蘭,第二日包車玩完宜蘭,第三日包車由宜蘭走去九、十再返台北。
咁得唔得?
你4個人跟one day tour 其實同包車差唔多。
我上次去跟小宇車隊,Ok的。
遲D復活節我再去,用jm 介紹的平過小宇,我會試吓。
你有需要就pm我啦,講明先我未用過,都係JM 介紹的。

德立莊我上次住過双人房,今次都book 咗家庭房。
家庭房有咩負評呀?

子爵府

tammykam01 發表於 19-2-14 17:44
同奶奶去旅行,適宜輕鬆為主,可以省去積木博物館,宜蘭出名的是蔥油餅,有一間叫柯氏蔥油餅,大排長龍, ...

多謝推介,可以加入行程去試試先

子爵府

PCCW2319 發表於 19-2-14 18:07
我2年前經淘寶網訂過九份1天團, 覺得OK呀!
唔會全部係國內人。 當時我嗰團有台灣人, 星加坡人, 外國人( ...

我喺淘見到個$92人仔,去九份,十分,仲去地質公園(呢個點其實無乜興趣),同埋鳳梨酥DIY,仲可以回程揀士林夜市落車

另一個KLOOK見到,就單去九份十分,好似再輕鬆D

有人試過1天團覺得OK就好喇,我可以再搵多D資料,多謝

子爵府

momodolop 發表於 19-2-14 18:29

4日去宜蘭有D趕喎,

4日真係唔夠時間,所以行程上都唔多
唯有留d下次再去過啦。
小字車隊ok就好喇....我都係見好多人推介
加上價錢都合理
本身睇到另一個係小吳,仲會幫人影埋相
又可以講廣東話,可惜佢無期

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都諗過klook 買飛,不過好似老人小孩有半價。

而且客運本身做緊優惠,成人價同klook價錢差不多。唯一好處係可以直接去到礁溪宜蘭先去atm襟錢.....

子爵府

momodolop 發表於 19-2-14 18:29

4日去宜蘭有D趕喎,

仲有未答完
德立莊家庭房浴室磨紗玻璃,沖涼會show哂成個身影,有老有嫩唔方便。
另外負評係房有up味,長期逼人....

珍珠宮

你唔睇下宜蘭其他酒店?其實$1200住9號溫泉,我覺得有少少貴(對比我之前訂的價錢)。

男爵府

畀面勳章

sandypink 發表於 19-2-15 01:10
仲有未答完
德立莊家庭房浴室磨紗玻璃,沖涼會show哂成個身影,有老有嫩唔方便。
另外負評係房有 ...

謝謝,上次住過唔覺有味,早餐知道長期多人,食唔到可以改叫外賣,之前我早D起身行去西門町買返去食,食完先出發。

子爵府

MissMaMa 發表於 19-2-15 08:15
你唔睇下宜蘭其他酒店?其實$1200住9號溫泉,我覺得有少少貴(對比我之前訂的價錢)。
...

MissMaMa..多謝你嘅推介
$1200係家庭房,算ok啦~
因為本身我係book民宿,喺羅東,都係呢個價
加上佢對面嘅just sleep仲貴

珍珠宮

sandypink 發表於 19-2-15 13:36
MissMaMa..多謝你嘅推介
$1200係家庭房,算ok啦~
因為本身我係book民宿,喺羅東,都係呢個價

你訂什麼日子,星期六定平日?我見心曠神怡而家好平,4人房平日價錢$700幾,包早餐(未扣9折code,折左應該600幾),你可以去格下價

子爵府

momodolop 發表於 19-2-15 09:16
謝謝,上次住過唔覺有味,早餐知道長期多人,食唔到可以改叫外賣,之前我早D起身行去西門町買返去食,食完 ...

請問你住間房係咪磨紗玻璃浴室?
我今日都book返德立莊喇,agoda多5%off,
加上係最後一間有窗家庭房,出發前免費取消
所以book左先

始終帶埋奶奶,都係book返酒店穩陣

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

你3月?号去台北?
開心過每一天吧!

子爵府

MissMaMa 發表於 19-2-15 14:18
你訂什麼日子,星期六定平日?我見心曠神怡而家好平,4人房平日價錢$700幾,包早餐(未扣9折code,折左應 ...

我住果晚星期五,check左都$1076
睇完格局,都係鍾意No.9多d
同埋想問包釣蝦可以最夜幾點??
釣到佢係唔係免費幫你煮埋??
thanks

子爵府

希爾達 發表於 19-2-15 14:50
你3月?号去台北?

22號

子爵府

YuYuMother 發表於 19-2-14 21:07
我都諗過klook 買飛,不過好似老人小孩有半價。

而且客運本身做緊優惠,成人價同klook價錢差不多。唯一好 ...

咁即係去到先買飛更好?
多謝你,咁我唔預先買定喇

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

sandypink 發表於 19-2-15 14:52
22號

我21号。你買幾錢?
開心過每一天吧!

首頁
12345...6

尾頁

跳至