論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

打算即日炒菲(佢預先唔知道的),請問有什麼要注意?是否要睇住佢執野?同埋要送佢到agent 度?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

可以不用去A準 但最好有第三者在場

大宅

leslie22 發表於 19-2-14 18:16
打算即日炒菲(佢預先唔知道的),請問有什麼要注意?是否要睇住佢執野?同埋要送佢到agent 度? ...

我最近炒左個舊工人,因為未試過,我驚做漏野同埋計錯糧等等,事前已約好左agent我個日會炒工人。 到左個日咪同工人講炒佢,都預左佢爆喊,但都幸好佢尚算肯走,睇住佢收拾,之後咪call車同埋佢上去agent度計數同簽野等等。

若你agent 可信,不妨搵佢地做witness, 我吾想有咩手尾跟,所以選擇左甘做,至少agent 比我熟當中的procedures (例如計糧、計假,亦有叫工人black and white 寫下大家協定單程機票日子及我幫佢買、入境個張407e form等等)

我吾敢在無third party 見證下炒工人。

男爵府

請教,我黎梗都準備炒人,所以指3RD PARTY可以搵咩人?實Q果D應該啋我都傻,又唔想麻煩鄰居,THANKS

大宅

oken 發表於 19-2-15 00:50
請教,我黎梗都準備炒人,所以指3RD PARTY可以搵咩人?實Q果D應該啋我都傻,又唔想麻煩鄰居,THANKS ...

你咪搵返agent. 我有些朋友的agent係會上門接返工人走,但我agent 無呢些服務,所以我只好同工人上去agent度搞簽文件同計糧。

水晶宮

回覆樓主:

係咁想要 3rd party 而又冇 agent, 用 cam 影低過程。
唔好以為 agent 實幫僱主, 有d agent 係幇工人㗎, eg. 機票, agent 硬要 僱主包寄倉行李, 又或開個高機票價錢叫僱主比。

其實香港地有邊個老闆/公司 炒人係會找 agent (什至上 agent 度)??
我估只係得 外傭僱主會係咁做

wcpcelia    發表於 19-2-15 10:58

大宅

birdbird 發表於 19-2-15 08:37
係咁想要 3rd party 而又冇 agent, 用 cam 影低過程。
唔好以為 agent 實幫僱主, 有d agent 係幇工人㗎, eg ...

其實都係架,大抵係因為「外傭」而非香港人。
我地驚有人玩野嘛⋯⋯甘當然亦有好多人係在自己家錄影,影哂成個過程、做好哂paper work計埋數送工人走啦,所以係有多種方法即炒,大家衡量過利弊及環境情況再自行決定選取邊個方法。

甘我都認同agent界有好有吾好既,所以都係睇返自己情況。我個間agent 就正常既,成件事最後也解決左,因為我係屋企問題要即炒工人,本身同工人關係係正常,我自願包佢寄倉行李既,agent無講d咩,只係著我自己上娋訂e ticket 再email返比佢地幫手同工人簽收返。

複式洋房

ayu026 發表於 19-2-15 00:22
我最近炒左個舊工人,因為未試過,我驚做漏野同埋計錯糧等等,事前已約好左agent我個日會炒工人。 到左個 ...

請問你個agent上門做witness要收錢嗎?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

VIDEO拍底+簽收, 都可以了

大宅

leslie22 發表於 19-2-15 10:57
請問你個agent上門做witness要收錢嗎?

佢無上門接收服務、有些agent我知有,但有否涉及費用我吾太清楚

男爵府

謝謝解答,我就係驚AGENT會上黎幫外傭,咁我搵CAM拍低好了,THANKS

首頁

尾頁

跳至