0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

放完產假反工,買左優合the one放公司泵奶,但用左一段時間,覺得好似泵唔清禁,仲塞過兩次。想問下有無人用緊,用邊隻mode同幾大力?
平時係屋企用開medela symphony,15分鐘就泵清。優合泵30分鐘都係唔得

別墅

hcy727 發表於 19-2-14 20:57
放完產假反工,買左優合the one放公司泵奶,但用左一段時間,覺得好似泵唔清禁,仲塞過兩次。想問下有無人 ...

我用8004 10-15mins 泵清

別墅

pinki8888 發表於 19-2-14 22:40
我用8004 10-15mins 泵清

請問用仿生模式定係深吸。用深吸L1都已經覺得痛

別墅

hcy727 發表於 19-2-15 00:39
請問用仿生模式定係深吸。用深吸L1都已經覺得痛

我系用橙燈果個模式
喇叭唔岩都有機會痛嫁

大宅

hcy727 發表於 19-2-14 20:57
放完產假反工,買左優合the one放公司泵奶,但用左一段時間,覺得好似泵唔清禁,仲塞過兩次。想問下有無人 ...

我都用緊The one主機, 泵得幾清!

我 10分鐘-休息-10分鐘咁泵。 (但我無試過其他牌子,係陪月幫我睇話幾ok, 暫時未塞過)。用按摩-仿生-深度 3種mode...感覺深度mode真係好清,但力度係真係好大(有時太痛我唔會用)

我換了Spectra 9+的喉,覺得比the one本身條喉好好多! 因為粗身d ,感覺試泵得有力d。今晚會再試Medela 的喉同配件,睇下會唔會效果更好!

複式洋房

Lovehopefaith 發表於 19-2-16 18:48

我都用緊The one主機, 泵得幾清!

我想問隨了膠管外,其他配件可換另外牌子嗎?

大宅

annamummy 發表於 19-2-16 22:02

我只係機用the one, 喉用maymom, 其他所有parts 用medela. 完全冇問題的。

大宅

我反而係除了主機係The One,
其他配件全部用Medela,正!

我試過真係好過原本The one的配件! 因為The One 配件有以下問題:
1. 喉太幼,材料較兒戲
2. 樽太矮肥,難睇數字(我剛剛生奶量唔太多更難睇)
3. 如果將個樽的奶倒入其他樽集乳,個樽口設計令奶好難倒哂出黎,有點浪費人奶

Medela配件我剛試過,
只需要買4樣野,即可以駁入The one 主機:
1. Medela Freestyle spare parts kits
2. Medela Freestyle replacement tubing
3. Medela 適合你size的啦叭一對
4. Medela /maymom樽

2. 的Y型喉要做d手腳,其中2邊可以直接駁入1. 的spare parts, 另一邊得一個口的要剪走個medela黃色膠,條膠管就可以插入The One的氣孔了(唔做呢個剪膠steps係唔得嘅)

大宅

唔用medela可用spectra 的喉及樽,都fit到落The one,但個樽我覺得唔好用,因為好輕身又頭重腳輕,有時差d會成支倒瀉,設計得唔太好

複式洋房

Lovehopefaith 發表於 19-2-17 13:13

我反而係除了主機係The One,

謝謝你的回覆。等我試下先~~

首頁

尾頁

跳至