醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

我11月咳到依家, 今日痰又多左, 我真係投晒降
我食過兩個療程抗生素, 飲左兩支咳水, 止咳藥都有食....

鄧橙, 洋蔥水都有試

羅漢果無花果有飲過

仲有飲過6劑中藥

全部上面都是單獨服用, 不是食抗生素時又食中藥.......總之完左先試第二樣野....

我咳得好辛苦, 白色痰, 氣管敏感

我在報紙見到
1) 太和久咳丸
2) 正品

不知是否有用, 大家有無試過......想知邊樣好, 定有其他選擇, 大家可否俾些意見.

男爵府

咳嗽係感冒後喉嚨的刺激反應, 可以用生理鹽水霧化, 淘寶有霧化機, 200-300元一部。

大宅

yitaihop 發表於 19-2-15 10:56
我食過兩個療程抗生素, 飲左兩支咳水, 止咳藥都有食....
會否有鼻涕倒流
所以經常刺激到喉嚨所以咳

侯爵府

11月咳到依家,是感冒/流感後咳嗎?

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

我尋晚睇多次醫生,說咳左幾個月,醫生話唔駛照肺因為中間有好過一陣。

我尋晚食左藥,心跳得好勁,心嗡著,今朝回診所同醫生講,佢換了藥俾我。 希望今次可以斷尾。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

通常一起咳我食八仙果或者龍角散
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

試下龍角散

大宅

回覆 yitaihop 的帖子

如氣管敏感咳,可以嘗試食菠蘿,我每次氣管敏感都咳到甩肺,但食完菠蘿一日後就冇咳

男爵府

熱血勳章

可以試吓supplement,比起食抗生素安全好多,想了解pm我

子爵府

yitaihop 發表於 19-2-16 18:16
我尋晚睇多次醫生,說咳左幾個月,醫生話唔駛照肺因為中間有好過一陣。

我尋晚食左藥,心跳得好勁,心嗡 ...

可以考慮去睇我睇開的中醫,在佐敦.不過要自己煲藥,要介口

珍珠宮

有沒有經常飲凍嘢?

禁止訪問

大宅

回覆 yitaihop 的帖子

其實你可以試下睇專科我朋友都係咁
佢照完鼻鏡後
發現係鼻竇炎
所以令到佢勁咳

禁止訪問

大宅

我的情况亦差不多,亦咳了三個星期,就是喉嚨好痒,特别在晚上就更厲害。你可試下飲熱薑檬水,飲完會幾舒服的。 另外可多用口罩,減少敏感的機會。 最後,我亦只可以講好番是時間的問題,再食藥亦幫不到太多…

男爵府

pkbkek 發表於 19-3-8 08:50
我的情况亦差不多,亦咳了三個星期,就是喉嚨好痒,特别在晚上就更厲害。你可試下飲熱薑檬水,飲完會幾舒 ...

我食左廿日抗生素, 好好多。
仲有好少咳, 間唔時一啖痰。
d菌真勁。。。
我再睇中醫清個底。

大宅

yitaihop 發表於 19-3-8 13:11
我食左廿日抗生素, 好好多。
仲有好少咳, 間唔時一啖痰。
d菌真勁。。。

廿日抗生素咁多?
我都係咳左好耐唔斷尾。
依家又唔係勁咳,又冇痰,硬係喉嚨痕痕地,成日咳一聲咁。
我都準備睇中醫調理,真係投晒降

男爵府

hei85 發表於 19-3-8 22:30
廿日抗生素咁多?
我都係咳左好耐唔斷尾。
依家又唔係勁咳,又冇痰,硬係喉嚨痕痕地,成日咳一聲咁。

睇左5,6次醫生,我都想攪好佢,咪聽佢講

男爵府

Try honey?
Add 陳皮 for all soup
Avoid cold drink.
Dont eat grapes

首頁

尾頁

跳至