自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

實check
早幾星期喺aeon被收多10蚊
上星期惠康又收多幾蚊
收多嘅都係減價貨品

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我通常計左約數,如有出入先check ,平常去超巿唔會掃好多貨

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

會check
還你千世笑來世未必能遇到

伯爵府

畀面勳章

一定check

男爵府

一定 check 因為試過好幾次收多咗錢

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

多數都check, 由其是買好多嘢

子爵府

有,試過幾次計多,就學精,dui機時就已經係個Mon 對價錢,有錯即出聲。

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

而家睇住收銀過機嘟,有問題會即刻出聲
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

現在無論買野食野都要check單,好多時真系會收多左咖,我成日都覺得或多或少係博大霧,你check 到咪俾番你囉,吾check就賺左,雖然數目吾會大,一個客十蚊八蚊,但積埋就吾少了

男爵府

回覆樓主:

珍珠宮

回覆 火車媽媽 的帖子

是HSBC每三個月發一次的滙豐信用卡"獎賞錢"禮劵, 收到該通知書, 自己帶同通知書和信用卡去超市換領有關超市的coupon, 之後再用該coupon 來購物

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一定CHECK

男爵府

Strawberrys 發表於 19-2-15 12:51
一邊推車行住買,放入車內即用電話計數機計住幾多錢,過自助/收銀機再對多一次總數,數齊件數/數量,正確才 ...

同你一樣, 收銀時如不對, 即時追回差額 ! 快靚正 !

伯爵府

回覆樓主:

講開 check 單,借樓主 post 提提大家,嘟8 8 達通時都要留意銀碼先嘟咭,我喺 7 仔見過有人買嘢嘟 8 達通,但上手客都係 8 達通,唔知冇清機定點,加埋上手個數一齊,咁果個人冇睇就照嘟。我發覺好多人嘟 8 達通時係冇睇個數就嘟,嘟多咗都唔知。

男爵府

回覆樓主:

一定 check, 會發現好多蠱惑嘢,而且只會收多唔會收少

男爵府

kyk 發表於 19-2-15 16:48
講開 check 單,借樓主 post 提提大家,嘟8 8 達通時都要留意銀碼先嘟咭,我喺 7 仔見過有人買嘢嘟 8 達通 ...

之前見過增值,收咗$100,但係只增值咗$50,連張單都係出$50,即時出聲,但收銀唔認收咗$100,嘈曹吓先知同一間舖頭,唔只一次

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

會望下

伯爵府

wasabikingdom 發表於 19-2-15 17:11
之前見過增值,收咗$100,但係只增值咗$50,連張單都係出$50,即時出聲,但收銀唔認收咗$100,嘈曹吓先知 ...

增值都要 check! 收銀唔認叫佢返 cctv! 有 d 可能真係唔小心,但都唔排除係有心嘅!

男爵府

kyk 發表於 19-2-15 17:15
增值都要 check! 收銀唔認叫佢返 cctv! 有 d 可能真係唔小心,但都唔排除係有心嘅!
...

就係見個阿媽帶住個初中嘅仔係 7仔嘈,次次比$100 個仔增值,但係好快用完,初時仲鬧個仔扼錢,但個仔話無扼阿媽,所以個阿媽咪叫個仔每次增值完攞番單比阿媽,咁個仔就留意到增值少咗,同個收銀講,個收銀唔認,個仔 call 阿媽,阿媽嚟到嘈,個收銀仲鬧個學生唔好講大話,於事個阿媽話要睇CCTV, 個收銀,話只有經理先可以睇,佢就係經理! 咁阿媽話報警等警察睇,個收銀就攞返 $50出嚟

後尾同啲行坊講閞,原來有好多人都係明明增咗值,好快無咗錢

男爵府

小小馬奇朵 發表於 19-2-15 14:53
實check
早幾星期喺aeon被收多10蚊
上星期惠康又收多幾蚊

減價貨收多咗可能唔小心,可能無留意
但係明明無買嘅嘢會入咗張單囉

首頁

尾頁

跳至