婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有時經過望到呢到d post, 95%都係比較負面既,我都明白家家有本難念的經,好既6299比例比較少(或者少d新抱分享)。而我就係個5% 幸運既新抱,所以都想分享一下6299 既好,新既一年多d正面開心事。(唔係哂,純分享,歡迎大家分享)

我同我老公識左年之後結婚,而家都做左人新抱兩年。我自問唔係滿分既新抱,一般新抱做既例如屋企家務,得閒請佢地食下飯送下小禮物都會,但…我唔識煮飯(係真係好差個隻)……6299由我第一次見面已經知道,但係好好到而家從來都無比說話我聽,只會叫老公有時間煮比我食,無時間6299會煮比我食,老公唔係香港而我要OT時都會留比我。

未係新抱時都當我係新抱,所有家庭活動都預埋我,仲叫埋我爸爸媽媽一齊去,意外地佢地相處得好好,而家差唔多每個月都會見面。

6299唔偏心,對仔女都一視同仁。我同老公有事,大至搬屋,小至買食物6299都二話不說盡心幫忙,係真心愛錫我地。今個情人節同老公都無打算慶祝,老公工作太忙碌99雞雞幫老公買左幾支花俾我,好感動

到而家expect緊小生命既來臨,6299更加關心我地,擔心我係老公唔係香港時我有無食好訓好。而且由有左個一刻,已經同我地講會幫手凄孫,對我呢位新手要返工既媽媽黎講,係好大支持。

老公都係好孝順既仔,有個好習慣係每星期都會同6299去食飯,每年都會同佢地去一次旅行。

6299太多優點不能盡錄,好感恩有佢地。亦希望你都幸福快樂

edhepp    發表於 19-3-25 13:27

大宅

善慕

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

感覺真好

男爵府

真係好
有好既6299,全家都會和諧,珍惜!

edhepp    發表於 19-3-25 13:27

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

luf11 發表於 19-2-15 11:55
有時經過望到呢到d post, 95%都係比較負面既,我都明白家家有本難念的經,好既6299比例比較少(或者少d新抱 ...

唔係冇。

奶奶都算通情達理,少囉嗦,都好少走上來我哋屋企。 做冬食飯佢會煮啲我啱食嘅嘢……
整體嚟講都有85分

子爵府

回覆樓主:

我99知道我病左都有專登whatsapp關心我

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我6299都好好呀! 隨傳隨到

大宅

有時經過望到呢到d post, 95%都係比較負面既,我都明白家家有本難念的經,好既6299比例比較少(或者少d新抱 ...

邊有咁完美架

男爵府

好善慕

子爵府

禁止訪問

男爵府

恭喜啊有好既老爺奶奶要好好孝順,未必個個人咁好彩

大宅

你老爺奶奶咁好,老公應該要孝順

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我老爺奶奶都好好,好錫我地。

複式洋房

我都係嗰5%嘅幸福新抱~

雖然只係新婚2個月多d 我地同6299同住的 6299係各方面都好照顧我同老公

每日收工番到屋企 62就煮好飯等我地 每個禮拜都不定期有湯水 涼茶 每日生果更加唔少得 99直頭係"批"埋皮俾我食嗰種

食完飯都係99洗碗 我識洗但佢地都唔會俾我洗 有時要我開到聲威脅下佢地先有得洗

番office嘅我每日都有住家飯帶 99每朝都會係佢番工前淥定d菜俾我帶飯 因為佢話隔夜菜冇益

佢地成日講笑話要"曹"肥我 如果唔係唔知點同我屋企人交代~ 所以對我 特別係飲食上 照顧得好好

家務 基本上都唔駛我做 我最多都係摺下3 幫下手開枱食飯

雖然只係短短2個月 大家又成日話6299會變臉 但呢1切都唔係必然 感恩就好!

大宅

回覆樓主

有衝突多數係生左小朋友之後

公爵府

babemanki 發表於 19-3-5 14:24
我都係嗰5%嘅幸福新抱~

雖然只係新婚2個月多d 我地同6299同住的 6299係各方面都好照顧我同老公

幸福的心抱仔 要好好珍惜 這是緣份

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我是一半半, 99好好, 62就…救命! 其實真係要感恩, 我自己同99同住也有小朋友, 我們反而是有小朋友後才close 左, 咁當然最初會大家有不同意見。但我覺得最重要睇個人心地, 我99 份人心地係好, 雖然會哦,但都係想你健康同有行動,因我同老公要返工,佢會打理好屋企, 煮好野食, 幫我好多湊女ge 事。 反而62 口講叻,但沒行動,也只唸自己享樂,最怕佢勁食煙, 慶幸不用同住。

大宅

老人家有幾好,都要後輩識做,冇幾多個好似樓主你咁,識感恩,會同人地分享同讚賞。多謝你既正面分享,我6299雖然都係怪脾氣一族,有時我c6都覺得佢地難頂,但我都堅持每次見面都笑騎騎咁,仲叫c6多D同佢地見面。

首頁

尾頁

跳至