懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

gloriehungws 發表於 19-2-21 14:47
我而家7個月,最近都試過幾次關於讓座既有趣事件:
1. 當時5,6個月,我坐地鐵關愛座,有位老伯伯拎住拐杖 ...

仲有一次又係西鐵,我自己搭,有個媽媽抱住個bb坐關愛座,佢見到我冇位坐就起身讓俾我座,但我見佢抱住個bb點好意思坐喎,咁危險,我叫佢坐返,如是者大家讓來讓去都擾讓左一陣,但全個過程中其餘坐起度果啲都冇咩反應,冇人讓。

別墅

而家都8個月,坐咁耐火車,只係俾人讓過4-5 次,多數係男人,有一次坐火車(個時七個月),見到一對情侶,女的好心讓我坐,男的就好大聲講佢地做開sales 企慣,使乜讓我坐,之後我聽到超級嬲,好大聲鬧返個男人,我而家有出聲叫你讓坐咩?之後xyz....! 全車人望住個男人,佢同佢女友勁尷尬

禁止訪問

大宅

自從知道有左bb我就夠膽坐...唔好理其他人目光..最緊要自己保護bb...放工時間冇位坐我都會用手圍住個肚....d人係咁迫入黎起碼我隻手頂住佢地先

別墅

wowobibi 發表於 19-2-15 14:22
我懷孕初期0個時都係照坐...

個座位係關愛座,唔係關老座

我會直接叫男仕讓座

複式洋房

mommy2015 發表於 19-2-21 14:02
算啦!發覺香港越嚟越多啲old seafood ,似老賣老。我試過地鐵搭lift,好多人排隊,差唔多排到我入lift時 ...

我7個月大,有次比個呀伯打尖,我就吾理,由佢上車先,點知後面個呀婆吾知係我排先,叫我排番隊,總手推推咁我家姐就同呀婆講我地一早排緊,點知巴士佬幫呀婆話我地:咁後生就讓下D老人家啦!可能我著全黑衫,無人留意到我個肚,D老人家想上先味講聲Lo,最憎手推推咁,佢又老,我又大肚,係味想兩個都出事呢

複式洋房

我而家7個月,唔係好睇得出有左,次次搭mtr/巴士都冇人會讓位(摸住肚都冇用),就算見到d 人都會望向另一邊or 合埋眼,坐巴士坐關愛座成日俾人眼望望,搞到我自己都以為自己做錯野

大宅

回覆樓主:

自己身體同bb要緊,唔舒服就照坐啦

複式洋房

brandy.thy 發表於 19-2-15 11:55
4個月,微微見肚。今日拎住袋野坐輕鐵, 見淨係得關愛座有位坐,就坐低左。個袋放左係大脾上面,遮住咗個肚 ...

我成日覺得唔好話係咪孕媽媽先。成日叫人起身d阿姐阿叔通常都中氣十足,聲大大咁!係人都唔想理佢。

真有有需要坐既人,點會咁黑人憎。所以堅唔洗理lee d人!

大宅

邦邦貓 發表於 19-2-21 11:47
我4個月,已經見肚...試過坐地鐵見有一個關愛座,當行過去打算坐時比一個4x既阿姐搶左個位,我老公好嬲想出 ...

我都留意到係4至50個d大媽特別乞人憎。
明知大肚照撞之如,仲會搶位。
今日坐車,明明後面大把位(因我準備落車,由後上左前排坐),個大媽係都要坐我入面個位,企係我面前眼神示意我讓開佢入,妖,我個肚甘大點讓開,即要我企起身行出去畀佢入,火都尼。

複式洋房

其實我覺得返工係街度行果時都好危險,中環d30幾歲唔知結左婚未,但肯定未生過嘅女人,個個都好似坦克咁,只要你有少少阻到佢 就會將你撞開

男爵府

我有左之後, 唔理人地點睇. 有關愛座我都照坐.
宜家3個幾月, 肚都現現地. D人唔會見到, 見到亦係唔會讓你.
但見D到行動不便老人家/傷殘人士我都會起身俾佢地坐.
自己坐得幾耐就幾耐.暇睇唔過眼係D後生仔/ 3x-4x男人一上車飛入個關愛座角落頭, 咪眼訓覺

有D大嬸/大叔係企係我面前, 希望我見到會讓俾佢.
但我見你唔係真係咁有需要我真係彩你都傻.
唯有自私D顧自己. 因為有事無人可憐.
同埋唔好用袋遮肚. 由佢show出黎

大宅

回覆樓主:

我記得當時係 38週多,我係隧巴坐普通坐,見到有個婆婆要手抱住個2歲幾的孩子,好辛苦企係度,我只好讓坐俾佢,實在唔忍心。

企係度,就俾人話,你大住個肚就自己搵位坐,你自己唔小心,冇人會幫你。不停俾說話你,但當然唔會讓坐俾你。

洋房

我19week 7點幾收工美孚撘西鐵,一上車已經見到個7.8個月既大肚婆企左係車箱中間冇人讓座。然後就2個大肚婆企正係中間。
最嬲係前面2個4x歲講鄉下話既女人望住我個肚之後,用手遮住對眼 擰頭望向另一邊扮見唔到。 其餘坐係到既都係上班族。
我知香港人返工攰啊,你唔讓我坐,都讓隔離7.8個月大既坐啊!

首頁

尾頁

跳至