少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上星期同阿女(12歲)去朋友度睇bb兼拜年,事後朋友同我講返,第二朝銀包啲錢唔見左,佢手袋係放左晌餐枱,阿女就坐晌隔離,朋友都話唔肯定係咪自己記錯銀包有錢,叫我唔好認定阿女偷,同佢傾下,睇下佢有咩難處,但我唔知點開口問佢,朋友話如果阿女話冇就信佢,唔好質疑,因為媽媽嘅信任係好重要,但如果真係佢做,咁易比佢過關又怕佢會變成慣犯

大宅

個朋友自己都唔肯定,點解平白無故要你懷疑自己個女?你朋友有病架?!定係細路好蝦啲?係我一句頂死佢:你係成年人,你講嘢要負責任!

Cindyma520    發表於 19-3-31 21:53

男爵府

jounhappy 發表於 19-2-15 16:12
上星期同阿女(12歲)去朋友度睇bb兼拜年,事後朋友同我講返,第二朝銀包啲錢唔見左,佢手袋係放左晌餐枱, ...

唔肯定就唔應該叫你開口問個女啦,你朋友有無病呀。
銀包放係餐枱咁明目張膽照偷?個廳唔會無人係到掛。
你想知個女會唔會偷錢,自己記住銀包有幾錢,睇下個女會唔會診你煮飯沖涼個陣去偷錢仲好啦,捉賊要拿莊。

男爵府

blackpeppercrab 發表於 19-2-16 23:10
個朋友自己都唔肯定,點解平白無故要你懷疑自己個女?你朋友有病架?!定係細路好蝦啲?係我一句頂死佢:你 ...

你女有前科?如果唔係,點會無端端懷疑你女,你朋友無病啊嘛

做人,5好難为自己

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

上星期同阿女(12歲)去朋友度睇bb兼拜年,事後朋友同我講返,第二朝銀包啲錢唔見左,佢手袋係放左晌餐枱, ...

咁大動作無人睇到?!
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

首先,你自己信唔信個女先?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主冇須心慌,亦不須一口咬定阿女偷錢,更多不要開口直接問阿女有冇偷錢?可以話俾佢聽有antie話銀包唔見錢,問下阿女當日有冇見到有人郁autie個銀包。
不要嬲你朋友屈你女,畢竟她是提醒,好過她內心一口咬定,但又對你隻字不提。

Ronnym    發表於 19-2-22 15:59

男爵府

回覆 1209yoyo 的帖子

大宅

懷疑人偷錢,已經係侮辱。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你朋友又唔肯定,叫你問又話唔好一口咬定,即係想點?小朋友就算偷左,都未必對人承認啦!問都無意思,呢樣要有實質証據先好話人

水晶宮

先不要嬲你朋友,萬一真係,你一定要正視架麻~
我女有個女同學,係學校偷銀包,比人發現左佢都唔認,佢媽媽仲講到人地屈佢女女,有一次佢屋企裝修,留左係我屋企住,我正想借佢個袋仔落街買少少野時,發覺袋裡面係我屋企既計時器,指甲鉗等.....我無即時同佢呀媽講,第二日佢呀媽拎返個指甲鉗比我,我先講不如帶佢睇醫生啦~佢媽媽當然唔聽,仲覺得我蝦佢個女.....依家無再聯絡我~(一齊玩既個段時候,身邊朋友間中就唔見野)
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

你朋友咁同你講真係當你係朋友。
真心為咗你個女好。

唔好直接問,講開又講咁問。

伯爵府

1209yoyo 發表於 19-2-19 15:05
樓主冇須心慌,亦不須一口咬定阿女偷錢,更多不要開口直接問阿女有冇偷錢?可以話俾佢聽有antie話銀包唔見 ...

咁問個女都幾好。
有d咁好的朋友三生有幸。 佢唔見極咪一千幾佰。如果下次再唔見咪最多唔再同亞女一同出席。

但佢肯同你講係真係關心佢個女。怕佢易得手繼續做。

估唔到呢度咁多亞媽咁火。話個朋友唔啱。

侯爵府

畀面勳章

我覺得其實你朋友內心係肯定唔見錢,只不過基於客氣同怕你難堪先咁講。我會問下個女,果日auntie話唔見左錢,記得你座過附近,有冇見到邊個拎左唔記得呀,再睇下佢反應就知道自己個女有冇講大話。

珍珠宮

回覆樓主

你朋友真心關心你同呀女
偷嘢呢樣係慣犯....
偷得一次自然有第二次....
試下擺低個銀包係廳,銀包裡面擺幾張大面額紙幣
然後你就會搵出事實真相......

假設真係你呀女做.....
唔好扯火大鬧,鬧係無用
我家姐都係呢個年紀有偷媽咪錢
媽咪淨係識大鬧,家姐例牌唔認,偷過幾次之後就到警署打嚟
家姐係街偷嘢被人拉咗,最後警司警戒

表達出你嘅失望同痛心....
了解一下點解呀女d錢用嚟做咩,想買咩/去邊度玩,12歲偷錢離不開拎錢去吃喝玩樂
偷竊係刑事罪,會留有案底同負上刑責,前途盡毀.....

侯爵府

回覆樓主:

我記得細個又係新年去某親戚家拜年~
之後就被人問我係咪拎左掛係吉樹上面利是 d錢,雖然用[拎]同只係問左我二句,但我一直記到依架~當時好難受~因為個親戚有個小朋友,平時都成日去玩,

子爵府

回覆樓主:

我覺得你朋友同得你講都應該幾肯定,話“唔知係唔係”要不過係客氣說話。
先了解咗件事,睇下阿女點講,佢唔認就算喇,再睇下佢做咩咁等錢使,同教育下佢唔夠錢應該點做。
無論佢有冇認都好,一定要佢知道偷野係犯法,後果可以好嚴重。

洋房

都吾明點解有人覺得你朋友吾岩?
你朋友講得咁隱晦系比落台階你姐..

我建議你兜個圈問佢 比一次機會佢講真話⋯
問佢系未有野想要 或者系未約左朋友出街吾夠錢用?
跟住再進一步問
話阿姨話吾見左錢
如果你呢家認偷左 我吾會嬲 淨系想知點解
但無論你小朋友講咩你真系吾可以嬲⋯
一定吾可以秋後算帳
吾系佢以後吾信你有咩都吾講。
大話一個一個 愈滾愈大。

男爵府

o_____o 發表於 19-3-2 17:47
我覺得其實你朋友內心係肯定唔見錢,只不過基於客氣同怕你難堪先咁講。我會問下個女,果日auntie話唔見左錢 ...

我都覺得其實樓主朋友知道真係唔見錢,但又唔想樓主唔開心所以咁講
Nijnje

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至