夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

莎拉公主 發表於 19-2-15 16:26
五星期前同C6話買英國樓。其實已經傾得7788,佢話想用佢名。我話無問題,結婚簽個紙。佢答應。到簽紙前一日 ...

呼之欲出啦

大宅

moon7632 發表於 19-2-20 17:23
一般人最容易犯的是口業。
一個人的命運好不好,
從他有沒有口德就看的出來。

唔唔。。明白,咁我應該係有口德,因為其實so far我人生都好幸運好幸福,我都好多謝上天咁眷顧我。

jm你自己都努力參透佛偈吧,你之前話讀唔成書既鬼佬先沒責任感,衣D我地中國人難聽D咁講係叫“狗眼看人低”,可能唔屬於沒口德,但相信佛教都唔鼓勵吧。

禁止訪問

大宅

moon7632 發表於 19-2-20 17:23
一般人最容易犯的是口業。
一個人的命運好不好,
從他有沒有口德就看的出來。

我都係修行人。一隻手指指出去,其實都有三隻手指指返自己。人地低,做咩要比佢拉低。呢到每個都係千萬化身提緊你。

大宅

liumeowjen 發表於 19-2-20 18:55
自以為修了道也不代表能修到佛心

我看到的是你自以為在提醒别人但卻以高高在上的語氣批判別人。

哈哈,shake個 hand先

男爵府

莎拉公主 發表於 19-2-20 21:19
哈哈,shake個 hand先

唔好意思,騎劫左你個post
不過明明討論你的問題,她要衝入黎show off or分享自己獨有見解
講梗你c6 有少少問題,點解要講我c6同自己d洋人朋友唔係咁,其實關事嗎?

同埋呢句說話有 何不食肉糜 有乜分別

仲要攻擊他人見識少再以佛之命叫人要有口德

男爵府

ChloePP 發表於 19-2-20 19:21
哈哈,多謝jm你明亮的眼睛(emoji) 我只係講佢咁講係崇洋,咁就叫沒見識沒口德,仲話修佛,簡直影衰佛道, ...

禁止訪問

男爵府

你話唔駛簽紙喇,唔想佢唔開心,樓亦會照買嘅,不過寫自己名啫

大宅

liumeowjen 發表於 19-2-20 21:28
唔好意思,騎劫左你個post
不過明明討論你的問題,她要衝入黎show off or分享自己獨有見解
講梗你c6 有少 ...

算啦,佢睇唔清姐~世上有幾多人可以睇清吖,包括我

翡翠宮

回覆樓主:

只係討論樓主個 case 吾好拉到到冥王星咁遠。人人經歷吾同,好多時討論點到要即止,無需要 chur

樓主,非常好奇,你老公一去到比錢位平時咩反應? 有D人係堅驚結婚呢樣我反而無乜所謂,落吾落名我真係要研究下佢性格先知佢乜心態

大宅

mini1204 發表於 19-2-21 09:15
只係討論樓主個 case 吾好拉到到冥王星咁遠。人人經歷吾同,好多時討論點到要即止,無需要 chur

樓主,非 ...

I like you , 你係唯一一個會問我佢平時係一個點既人! 那首先其實佢對家庭係一百個percent付出嘅 佢係會做家務煮飯嘅男人嚟嘅, 性格就比較城府啲囉, 嚴肅啲呀 ,孤寒啲呀 我哋平時都係分開銀包嘅。 其實你講得啱嘅,我同佢都係破碎家庭中長大,我明佢話佢唔信一張紙既婚姻所以其實簽唔簽名我真係冇所謂嘅, 不過講真我係真係驚有咩事我去到英國冇人冇乜,佢話唔要我 。咁我先冇安全感,死都唔落佢名。

大宅

mini1204 發表於 19-2-21 09:15

樓主,非 ...

講多樣其實我之前已經瀨過一次嘢,我同對上嗰個partner 又係喺關係入面我信佢,跟住有啲嘢落咗佢名賣咗之後佢唔畀返錢我。

翡翠宮

莎拉公主 發表於 19-2-21 10:16
講多樣其實我之前已經瀨過一次嘢,我同對上嗰個partner 又係喺關係入面我信佢,跟住有啲嘢落咗佢名賣咗之 ...

咁我覺得真係要攤開黎講; 2個做左夫妻咁多年; 有咩唔可以講?
你有背景佢亦有; 大家都有恐懼,
有D女人將韓劇當真; 以為男人愛你就咩都得你講咩都yes
呢D, 初戀或者無咩history既單純男人, 可能都work (到時可能又嘈佢係媽寶)

有過去既人; 無可能一D諗法都無

男人都係人, 佢會有恐懼亦會有窒礙,

係佢眼中, 可能係老婆你會唔會用層樓黎要脅我簽名? 我平時既表現你睇唔到我係咩人?

大家心平氣和傾, 將你既過去同憂慮講比佢聽, 唔好保留
橫掂最差就係分開; 打哂底你仲有咩好驚?

男爵府

莎拉公主 發表於 19-2-15 16:41
我。

你出錢用佢個名?唔好傻啦,最多埋唔買,夫妻都不外如是。佢連紙都唔簽,好明顯心有屎啦
做人,5好難为自己

大宅

mini1204 發表於 19-2-21 10:28
咁我覺得真係要攤開黎講; 2個做左夫妻咁多年; 有咩唔可以講?
有D女人將韓 ...

你肯定係男人嚟㗎 其實你講嗰啲嘢我哋已經幾個月前已經 溝通緊 心平氣和講過嘈又嘈過 但係都係冇個結果。 佢覺得我威脅緊佢我又何嘗唔係覺得佢隨時會走咩。 咁兩個都唔讓步咪變囉,咁咪寫返我名, 而家又話我唔信佢唔寫佢名嬲咗我到而家, 咁你要人讓步你都要做啲嘢畀人睇,人哋先信你,做都唔做就要求人哋寫層樓落你名。 其實真係睇下邊個愛邊個多啲。 感性上寫佢名冇問題但係理性叫我唔好

大宅

mini1204 發表於 19-2-21 10:28
有D女人將韓 ...

其實除咗呢單之外,層樓仲有啲插曲令到我唔信佢嘅

翡翠宮

莎拉公主 發表於 19-2-21 11:25
其實除咗呢單之外,層樓仲有啲插曲令到我唔信佢嘅

咁如果唔止一樣野; 你咪趁呢個機會要好好諗下呢個人, 你是否仲要同佢一齊.
愈講愈多野, 你只會愈來愈睇佢唔順眼. 關係舜間崩潰

翡翠宮

莎拉公主 發表於 19-2-21 11:23
你肯定係男人嚟㗎 其實你講嗰啲嘢我哋已經幾個月前已經 溝通緊 心平氣和講過嘈又嘈過 但係都係 ...

唔買又得唔得?
錢袋係自己度, 唔洗亦唔會無啦啦唔見左
維持現狀

我唔係男人, 我只係一個阿婆

大宅

mini1204 發表於 19-2-21 11:49
咁如果唔止一樣野; 你咪趁呢個機會要好好諗下呢個人, 你是否仲要同佢一齊.
愈講愈多野, 你只會愈來愈睇佢 ...

呢層我都有諗過, 我亦都試過執曬嘢話同佢講我唔需要靠你喇,我自己有錢怕咩啫,我大可以同啲小朋友自己生活,但係冷靜落嚟之後就去諗,人邊度有完美, 佢係老土啲孤寒啲尖酸刻薄啲,其外其他都好好 佢亦都同我講,如果你要搵一個完美嘅男人,係唔會搵到㗎,你呢世都只會無限loop結婚生仔又離婚。

首頁

尾頁

跳至