0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個b激死我喇,餵完奶,每次都會掃好耐風(有20分鐘倒),有時會成功,有時唔成功。不過我會照抱佢坐好耐,都坐20分鐘倒.....
跟住先放佢上床訓,到好耐之後佢先嘔奶,嘔到好多衫同包披都濕晒,我係咁換洗都洗唔切......
有冇人可以比d意見我?
另外我想問餵奶粉既朋友,你地餵既時候,奶奶既溫度係微暖定完全灘凍呢?因為我醫院餵係全凍,所以返黎屋企照跟住....

別墅

kanaxka 發表於 19-2-15 19:21
我個b激死我喇,餵完奶,每次都會掃好耐風(有20分鐘倒),有時會成功,有時唔成功。不過我會照抱佢坐好耐, ...

唔好餵凍奶啦。奶粉罐上有教點沖奶

大宅

我個b激死我喇,餵完奶,每次都會掃好耐風(有20分鐘倒),有時會成功,有時唔成功。不過我會照抱佢坐好耐, ...

醫院個d係水奶,你沖奶粉要按奶粉罐上寫嘅溫度沖咖。

男爵府

凍奶「生風」硬嘔啦!用暖水開,買支食品探熱針,奶溫42-44度飲

大宅

回覆樓主:

會吾會奶粉吾夾?我仔成日飲凍奶無咩問題,我仲要吾多掃風,最多回幾滴奶出黎,同埋關吾關奶樽事,我自己用chuchu奶樽

禁止訪問

複式洋房

奶粉最好40度左右畀bb飲
我個b同你一摸一樣,仲要11點個餐嘔得最勁,嘔到訓唔到
我幫佢換左dr brown奶樽,去藥房買枝吳德物次腸痛水,係佢嘔得最勁個餐加畀佢飲,飲完勁快er,無肚痛,仲要無乜嘔奶

複式洋房

都有機會係佢個胃裝唔落禁多奶

別墅

KhloeNg 發表於 19-2-16 02:53
奶粉最好40度左右畀bb飲
我個b同你一摸一樣,仲要11點個餐嘔得最勁,嘔到訓唔到
我幫佢換左dr brown奶樽, ...

咩是吴德物次腸痛水?几多個月先可以飲?

別墅

我都聽过話凍了的奶不好

別墅

餵完用高枕頭或bouncer 或high chair 俾佢坐20 分鐘先俾佢訓, 有時分下坐下, 風就易出d

大宅

水奶同沖既奶粉都分不清...
點會比bb飲凍既沖奶...
佢未病都已經好好

複式洋房

回覆樓主:

唔好飲凍奶呀,聽講話會增加肚風。
我通常係微暖,奶粉罐上面有講溫度,我個B食緊果隻就話係40-50度的溫水。但係健康院姑娘之前又同我講話要70度熱水。我諗每隻奶粉個要求都有少少分別。

大宅

回覆樓主

沖奶一定要用最少70度嘅水沖架,之後再坐涷人比BB飲,唔係會有菌
你睇番衞生處指引啦

複式洋房

meowmoew2018 發表於 19-2-16 06:41
咩是吴德物次腸痛水?几多個月先可以飲?

初生嬰兒已可以飲,係去肚風,令佢容易d er同少d肚痛

別墅

可以試下唔同方法掃風,幢直/坐住掃/輕輕打圈搖(可以上YouTube睇教學),掃下停一停,坐直佢個人,睇下佢自己er唔er到,唔駛掃到自己手軟,如果屋企有三角枕/餵奶枕,試下放上床墊高佢個頭頸,你可以趁機行開執埋d野
沖奶粉要用熱水加凍水,搖均後,我會試上手背,只要feel到暖暖地就ok(我個心急B唔會容許我好準確地再用溫度計度),如果太熱,可以用凍水座凍;太凍就用熱水座暖,用奶樽餵會多風,所以最好飲到一半就同佢掃一次風,一餐可能要掃2-3次,唔好心急,每個BB都有唔同習慣。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我用40度水開奶。BB飲凍奶,肚仔一定唔舒服。

大宅

姐係掃風+座 加埋40分鐘?如果有咁耐,好少可會嘔咁多。
有無留意佢嘔既時候係點?噴泉咁嘔?會唔會嘔晒成餐奶既份量?
可以再試下大家既意見,比返温奶bb飲先。如果無改善會唔會係 乳糖不耐症?咁就要轉奶粉,bb健康院覆診時你可以問下姑娘可以點做

首頁

尾頁

跳至