夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天是情人節,你們有慶祝嗎⋯⋯
我就當然沒有啦
大家都坐在家晚飯而已(可能佢肉身响度已不錯了)
3天前,結婚7周年,也沒有任何的慶祝和禮物
剛在這裏看夫妻情感真係越看越灰
好像就是看自己的人生
今晚佢出左同同事去吃飯,我又會諗你有時間出去應酬但永遠不會和我和仔女應酬,出去食好一點。永永遠遠遠就是food court, 大快活,唐記。。。
平時話也不多,想行埋就踢走我

為何會變成這般的生活啊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

formelin 發表於 19-2-15 21:51
我就當然沒有啦

……

洋房

我就當然沒有啦

性愛係夫妻間既潤滑劑,點解要踢開你?

大宅

crystal媽咪 發表於 19-2-15 23:57
平時話也不多,想行埋就踢走我???
點解會係踢走你
幾時開始變成咁?中間發生咩事

是越來越淡的關係吧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

formelin 發表於 19-2-16 00:47
是越來越淡的關係吧

琥珀宮

洋房

我就當然沒有啦

我好同意呢句(在這裏看夫妻情感真係越看越灰
好像就是看自己的人生)深同感受

男爵府

joannefu 發表於 19-2-16 15:15
我好同意呢句(在這裏看夫妻情感真係越看越灰
好像就是看自己的人生)深同感受
...

呢度確實負能量照標

男爵府

熱血金章

我就當然沒有啦

絕大部份男人嘅通病,結婚後一切就停頓了!又邊會繼續談情說愛吖!他們完全不理解女人無時無刻都係需要被愛呢!結果兩個人的感情就變得愈來愈淡。

公爵府

formelin 發表於 19-2-16 00:47
是越來越淡的關係吧

咁你地感情應該愈嚟愈淡喇

公爵府

Bob_Lennon 發表於 19-2-16 16:25
絕大部份男人嘅通病,結婚後一切就停頓了!又邊會繼續談情說愛吖!他們完全不理解女人無時無刻都係需要被 ...

所以話最開心個陣就係佢追你果陣,結咗婚就冇喇

男爵府

熱血金章

hoganbaby 發表於 19-2-16 17:24
所以話最開心個陣就係佢追你果陣,結咗婚就冇喇

咁又唔一定嘅!我就會抱著下一秒冇人知會發生乜嘢事嘅心態去對待身邊嘅人和事,盡力做好每一刻,愛就會慢慢滋養,開心幸福事就自然會到來。

男爵府

回覆樓主:

我都完全零慶祝,佢隻字不提
今晚同佢講,有個朋友收到情人節禮物,係手鐲,佢即刻黑晒面同我講冇諗住同人比較

我話人地肯花心思,你完全冇,你仲好意思話唔同人比較。我食食下飯忍唔住走人廁所喊。

我地今年結婚第十年,佢份人愈來愈自我,佢講嘅嘢啱晒,我做所有嘢都係唔啱,每一日都係受佢批評,無論係教女,做家務,以致我做家務、洗衫……做所有嘢都係唔啱

我話我今日要洗兩機衫,佢話因為我平時唔洗,係都堆埋一次過洗,實情係昨日去玩完今日好多衫。

男爵府

回覆樓主:

細女最近一次欠交功課俾老師寫手冊,佢自己搵筆塗咗佢,我同佢講,希望佢幫手同個女傾下,佢竟然話因為係我鬧個女,嚇親個女,所以個女先會咁。

我要返工,冇工人,每日仲要煮飯,放工返來做家務,睇兩個女啲功課,考試前直頭陪讀,佢完全唔理。

有時夜晚想輕鬆下,煲下劇,佢又會話我煲劇,仲教壞啲女。

性生活更加唔洗提,一個月大慨1至2次,每次都係我開口,有時仲要求返來,自己好似乞兒咁。

有時真係好灰,自問做到問心無愧,但每一日嘅生活就係被批評,我唔通真係冇嘢值得人欣賞。

我今晚直頭憎到佢連望佢一眼都唔想!

大宅

Silver1127 發表於 19-2-18 03:39
我都完全零慶祝,佢隻字不提
今晚同佢講,有個朋友收到情人節禮物,係手鐲,佢即刻黑晒面同我講冇諗住同人 ...

有jm私信我,告訴我平淡是福
都是對的。

小朋友健康自己有收入
鍾意買嘢獎勵自己
把自己打扮得漂亮些

另外,無期望就無失望
少看放閃
也少看負面
心緒便會平靜下來

上回我就等他回來嘈,嘈到3點,於事無補,破壞了感情,自己仲激氣到睡不著覺

算吧,還是好好過自己的生活
對待自己好一些

佢對你的挑剔,我也受了不少
佢批評我就哦一聲,消極的抵抗就算
亦無同佢呻,因為呻黎都無用

我諗都有好多夫妻過這樣行屍走肉的生活吧

男爵府

formelin 發表於 19-2-18 09:09
有jm私信我,告訴我平淡是福
都是對的。

其實除了接受,我都冇晒辦法,我一直都係默默忍受。

我昨晚搬了去女間房瞓,半夜醒咗仍然眼淚係咁流,最傷心係諗到自己30幾歲,原來我人生係咁過。

佢唔煙,唔酒……外人睇就好老公
但其實有苦自己知
我從未試過咁憎佢,係佢不斷破壞我地之間嘅關係。

大宅

Silver1127 發表於 19-2-18 09:47
其實除了接受,我都冇晒辦法,我一直都係默默忍受。

我昨晚搬了去女間房瞓,半夜醒咗仍然眼淚係咁流,最 ...

聽到你這樣說真是很難過

我都是30多,有時都會想這一生好像就這樣過了,很不甘心
但為着子女,卻是什麼也不敢去做,只想很努力的維持一個正常的家庭給他們

只有三個字,「無辦法」啊

之前我們的情況更加惡劣,每星期鬧幾次交
後來我去女兒學校的主日崇拜,聽下耶穌,老公不愛我但天父會愛我,雖然我現在也沒有受洗,但感覺平靜左許多
改變不到老公唯有改變自己的心態
現在,我只是大時大節先有所感觸
鬧交的次數以減低為每個月一次
都已有很大的進步

沒辦法中的辦法你也是試試看吧

伯爵府

我老公初初結婚頭兩三年都會買下野哄下,後來呢幾年.......完全唔會有驚喜心思......大時大節淨係買個蛋糕就算,我都悶,同佢講想要d驚喜!佢就話無錢呀之類等.........我話驚喜唔一定要好多錢,係你有冇心思去做!佢連買蛋糕都係節日當天收工先去臨時買,即使我生日又係

伯爵府

formelin 發表於 19-2-18 10:09
聽到你這樣說真是很難過

我都是30多,有時都會想這一生好像就這樣過了,很不甘心

是呀,我也是唯有改變心態吧!!!以前好執著成日嘈,呢兩年我覺得小朋友大了,嘈對佢地成長也不太好,只好改變自己心態,睇開D,無謂嘈。

大宅

花花b 發表於 19-2-18 10:10
我老公初初結婚頭兩三年都會買下野哄下,後來呢幾年.......完全唔會有驚喜心思......大時大節淨係買個蛋糕 ...

有蛋糕收已經好好了

我買埋蛋糕插埋蠟燭求佢過黎映張相

首頁

尾頁

跳至