自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

反而幫我屋企睇嘅cF叫人唔好幫小朋友睇。

複式洋房

ash_yehyeh 發表於 19-2-16 02:51
幾年內...
真係龍門任佢搬

比火整親,好易喳喎。一陣熱水淥親又入數。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

如果你信你依家個師父咪比佢改,懷疑就搵多個師父睇下個名係咪有需要再改囉

子爵府

szeszes 發表於 19-2-16 11:32
其實,我以前完全唔信。我仔出左世向親友報喜,有個有錢朋友講,佢女搵呢個師父改左名,旺到而家。跟手我又 ...

我都一樣,細仔一直唔掉頭,醫生俾個期我入院開刀,但我一睇就知自己比醫生個期早生。剛巧當日產檢時有規律宮縮,醫生要我立即入院,安排開刀,點知係手術室想打麻醉藥時,突然有廣播話有個病人比我緊急,我推番出手術室等,個仔遲左2個鐘出世。

侯爵府

LittleRoxie 發表於 19-2-16 00:05
我認為時辰重要d
我們現代大多數用英文名
變相中文名所產生的共鳴會較小

咁請問如果時辰重要 d , 擇時辰開刀小朋友係未會比較順利 d

謝謝賜教

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

lokmodee 發表於 19-2-15 23:33
我身邊朋友都無咁情況,自己有問到師傅係咪必須,只係答改左未必會變好好,但可能避開好多負面嘢
...

個面相隨住歲月又會轉變,難道又要再改好多次

珍珠宮

其實個師傅第一次幫人改名?無理由唔知道要睇埋面相, 一早知既點解唔同你講聲,你可以唔改名架,最多出世紙比錢

珍珠宮

綠荳媽媽 發表於 19-2-16 22:37
反而幫我屋企睇嘅cF叫人唔好幫小朋友睇。

有無解釋點解既? 怕比人講中啲衰野?

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

我朋友三十頭改名,我睇到佢事業運好左,例如之前係合約轉長工,內部升職和升左後份工輕鬆自在,人工又多左。佢想再升職所以報課程讀,未改名之前吾收佢,但改名後就收佢讀。
但佢改名改幾次,開頭改B但係手腳成日有少傷,之後問改名師父,師父話可能其中一個字吾夾,改左一個同字數和屬性既C名,雖然改左C名手腳吾傷,但姻緣好似馬馬。所以今年又改返B名。我自己就睇到佢改B或C名,運氣都有好左。

男爵府

Yukyuk 發表於 19-2-15 23:56
老師說過有用。

朋友因為承受唔到個名,所以出事。

黎嬰個名就係例子

侯爵府

LittleRoxie 發表於 19-2-16 00:38
其實時辰真的天註定
其實擇了時辰又可以順利用到
係唔超過50%

係,之前朋友擇日生 B 師傅都咁話

師傅要係正常 38 週 1 至 39 週 6 內搵一個日子夾父母,而小朋友又平平順順嘅時晨,選擇已經唔多

最重要仲要 BB 肯配合

男爵府

熱血勳章

lokmodee 發表於 19-2-15 23:06
話說我小朋友出世時,搵左個師傅改名,佢講左幾樣嘢關於我個小朋友,例如幾時會經歷啲咩嘢,真係中9成。
之 ...

改,如你覺得你既師傅的準繩度高。始終相學係一門高深的學問,涉及很多計算,觀察和推測,易學難精,所以有很多未遇高人的jm都話好多師傅好流。

水晶宮

我生第一個時窮,只好自己上網望下個仔五行欠咩,跟住字典找字改,用到而家。第二胎我就可以有少少錢找師傅改。不會想將來再改。改名涉及好多文件,我不會改。即使我討厭而家的名,我都費事改。

公爵府

lokmodee 發表於 19-2-15 23:06
話說我小朋友出世時,搵左個師傅改名,佢講左幾樣嘢關於我個小朋友,例如幾時會經歷啲咩嘢,真係中9成。
之 ...

好怪!
出世已經根據時晨八字改一次名,
依家三歲又要改一次⋯⋯⋯

佢有冇話下次幾時再改?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

lovebobo 發表於 19-2-15 23:34
恕我孤陋寡聞,第一次聽改名要睇面相

我都好奇尼點。。。

珍珠宮

LittleRoxie 發表於 19-2-16 01:19
擇了好時辰,而又可以準時出生
係唔夠50%

我師傅都有同我講,佢話要睇父母受唔受到,所以佢擇日一般會睇埋父母條命~
佢話佢遇過有D父母,一心幫小朋友擇到大富大貴,又乜都好,但其實父母本身無咁嘅褔氣,結果小朋友都係早產~

珍珠宮

大力大力 發表於 19-2-16 08:28
其實什麼運氣,貴人都是個人性格決定,如果平時勤力不怕困難,幫助别人,對别人好,命運已不同了~

我主要 ...

尼點,我以前會好似你咁諗,但當我經歷過,會明白尼個世界,唔係好人有好報。。。
好醜命生成,真係無講錯~

珍珠宮

LittleRoxie 發表於 19-2-17 01:17
其實好好的時辰,可遇不可求
只能避開d極差,如父母離異,體弱多病
咁通常擇時辰又順利出生的

好認同你講,好難擇到極好嘅時辰,只能避開D極差,我遇過兩個同年同月同日生嘅男人,但就唔知係咪同時辰,我自己估係,但佢兩個都係極差,古靈精怪野乜都掂齊,讀唔成書,兩個都坐過監,所以有D野,唔到自己唔信!

首頁

尾頁

跳至