有冇試過為小朋友睇風水?

mimi222shi
|
我同意性格對命運有很大影响,但性格好難改!
ope
|
ash_yehyeh 發表於 19-2-16 02:51
幾年內...
真係龍門任佢搬

同感,同埋點解 2 歲在 BB 車冇着鞋,2 歲大部分小朋友也識行路
1010k
|
szeszes 發表於 19-2-16 02:59

幾年內咁大個 range, 勁既會講明幾歲及季節,我仔果個係講 ...

Del

ahlungko
|
大力大力 發表於 19-2-16 08:28
其實什麼運氣,貴人都是個人性格決定,如果平時勤力不怕困難,幫助别人,對别人好,命運已不同了~

我主要 ...

非常對!!!
LittleRoxie
|
大力大力 發表於 19-2-16 08:28
其實什麼運氣,貴人都是個人性格決定,如果平時勤力不怕困難,幫助别人,對别人好,命運已不同了~

我主要 ...

性格決定命運,我們成日叫人改性格
但亦偏偏冇幾多個人做到
LittleRoxie
|
mimi222shi 發表於 19-2-16 09:00
好多野睇八字,小朋友一出世起命盤,已知有書缘.雖不是讀神校,但自小書不離手.

...

我個命中讀到書,但要阿媽嘔血地迫
李露眉
|
imjudy 發表於 19-2-15 23:11
出世個名係佢改嘅,點解以家要再改?
今日的我打倒昨日的我?

李露眉
|
思澄爸爸 發表於 19-2-16 01:47

順產難控制,但擇日時辰開刀都多人做到?!

未必,好多擇日果日前作動出世
李露眉
|
LittleRoxie 發表於 19-2-15 23:47
功效不大

名可決定一生?我女名自己改,純粹好聽同有意思
ChloeMa
|
你係信風水命理,師傅咁講得,如果你最終唔照做,你可能會梗住梗住,日後有咩發燒頭痛,你都會埋怨自己。 所以乖乖哋改啦。

利申: 我兩個嘅名係我自己改嘅。
mimi222shi
|
LittleRoxie 發表於 19-2-16 09:39
我個命中讀到書,但要阿媽嘔血地迫

我講緊阅讀課外書,書不離手...

成績,經常粗心大意,我都嘔血...
andyan324
|
唔改,一陣3年後又話要改點搞
szeszes
|
LittleRoxie 發表於 19-2-16 08:25
其實真的可以連大約甚麼季節多病
那一年讀書比較心散都睇到

係,直程取名時第一句就講阿仔筋骨有事,叫我一定要去睇,咁我仔未滿月前已有斜頸症,排期等滿月搵物理治療。

性格固執有些特別,要花心機教,又中(因是 special need)

到8歲夏季會整親筋骨,無拿拿被人整到要打石膏(當時褓母 ee 都話勁,因為我仔係文靜乖巧,未到整到果時都唔信呢個批命位)

跟手13歲會 脫穎而出,點諗到小學至中一第一個學期,一直中下成績既小朋友,真係13歲(仲要一足13歲,生日後)會突然轉左名列前茅,可上台取學業獎,跟住呢1年都仲係 keep 到成績。我真係希望師傅批命書係準啦!

再三講句,唔好問我師父資料,因朋友介紹已失去聯絡,加上師父唔出名
szeszes
|
其實,我以前完全唔信。我仔出左世向親友報喜,有個有錢朋友講,佢女搵呢個師父改左名,旺到而家。跟手我又怕老爺奶奶改個老土核突名比仔,所以叫佢比師父資料我,咁有錢朋友越來越有米,就失聯。

我仔出世開刀時間,係政府醫院比我,無得揀,只係產前覆診(37周5)話未轉頭已落盆,加上大 size bb, 38周1(星期一)第一個時段要開刀啦。

真係命運天注定,無拿拿果日開刀第二時段果位太太會早到2個鐘登記入院,變左佢開刀先,同我換左時段。
LittleRoxie
|
szeszes 發表於 19-2-16 11:19
係,直程取名時第一句就講阿仔筋骨有事,叫我一定要去睇,咁我仔未滿月前已有斜頸症,排期等滿月搵物理治 ...

我女起初被批為發展遲緩
當時師父拍心口話冇事
仲話她有讀書運,應該入到名校
怎料當年,她嘢都未識講
就誤打誤撞入到名幼
又係唔好問師傅資料
大戶
|

搵多個師傅睇下,聽下唔同意見
不過,一命二運三風水,我覺自身命同運仲緊要過風水,唔好太上心
大肉兒
|
lovebobo 發表於 19-2-15 23:16
我好奇想知,三歲大,講中左D咩?師傅會講哂每年既運程?

可能畀師傅批中
1歲要去面試考幼兒園
2歲要去面試考k1
而且兩歲比較一歲難湊
仲有就係巧面試好多人爭
tsung
|
20091223 發表於 19-2-15 23:14
信則有不信則無
我不改

思澄爸爸
|
lokmodee 發表於 19-2-15 23:06
話說我小朋友出世時,搵左個師傅改名,佢講左幾樣嘢關於我個小朋友,例如幾時會經歷啲咩嘢,真係中9成。
之 ...

學其jm話斎要改就趁早改,唔係好多文件之後要改。

舉個例,小朋友一返幼兒園,幼稚園,就會開始多感冒發燒,相信改咗名都避唔到。就算你小朋友壯過其他人,touchwood 可能發一兩次感冒氣管炎你都已經成日形住糾結係改名之事。
1010k
|
留毛學野