自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 eehhmm 的帖子

想問係邊間~謝謝

侯爵府

hkgra 發表於 19-2-19 11:50
回覆 eehhmm 的帖子

想問係邊間~謝謝

AIA

珍珠宮

angelawoo 發表於 19-2-18 23:02
有大病時,可能有保險最後也係政府醫
但有保險,可先去私家住院,做所有test, 按情況考慮去政府還是私家
如有 ...

我朋友家姐 breast can,有保險,即刻睇名醫私家治療,由確診到醫生話穩定,用咗唔夠 1 年。埋單條數要 7 位數字,好彩有保險

佢家姐得 40 頭,教書,生活極正常,早睡早起,生過 breastfeed 過兩個 b,無家族遺傳,都中。今時今日呢啲嘢真係話唔埋,望就梗係望永遠唔好 claim 啦! 但有起事上黎,有錢有條快路行,呢啲嘢快得 1 個星期就係 1 個星期

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

除非好有錢,如果唔係保險都好值得買。但如果日常生活已經要度過計過要捱到,倒不如將保險筆錢儲起仲實際

男爵府

我覺得首先要搵到個好agent
第一次買, 個保險agent係朋友介紹, 以為好好啦
買危疾+住院
點知到要claim既時候, 好多甩漏, 來來回回幾次要我補交文件
我仲要只係claim脫疣, 覺得個agent愛理不理咁
最後一年就cut左, 而家冇再買
如果有個負責任既Agent, 可能我會再買
但係暫時未遇到

子爵府

按照自己及家人需要而買,不是人有我有!建議不用買儲蓄成份,除非自己唔識儲錢

大宅

回覆 fungenergy 的帖子

因為太green?

男爵府

如果有小朋友, 意外保都需要, 跑跳撞傷一定會有, 我女試過做勞作意外俾鐵線插親, 小傷口, 但睇夜診都要千幾2千, 都CLAIM到, 但如果有儲蓄成份既就算把啦, 會蝕通漲, 除非你地係果種月光族儲唔到錢, 咁可能就要靠呢D 儲蓄PLAN幫你儲喇, 但我地家庭自己理財係OK既就冇買呢種

男爵府

imcd 發表於 19-2-19 14:07
回覆 fungenergy 的帖子

因為太green?

唔係啦, 朋友幫襯佢好耐, 但一直冇claim過
係我咁岩claim先知個agent唔好
講真普通case都做成咁, 入院都唔知點搵佢claim好
完全冇信心

男爵府

買唔買保險,自己諗下
利申:自己有買

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

zitzai 發表於 19-2-19 12:36
我朋友家姐 breast can,有保險,即刻睇名醫私家治療,由確診到醫生話穩定,用咗唔夠 1 年。埋單條數要 7 ...
問題就喺尼度, 要買到幾大先夠? 如果要好似你朋友家姐咁有事倍到 7 位數字, 保費真係唔平, 唔係個個都負擔得起...

水晶宮

回覆 kokochow 的帖子

好有錢有大量現金唔洗買, 有DD錢一定要買.冇錢都要買因為政府不是全包好多病好多藥都要自己比.

大宅

2024年龍年勳章

kokochow 發表於 19-2-16 00:29
請比意見,
唔係大富家庭。

屋企唔係好有錢就應該買

水晶宮

請比意見,
唔係大富家庭。

有說話咁講: 可投保的風險, 而不投保, 便是投機.

因為是博緊, 冇事發生.

投不投保, 自己衡量.

水晶宮

回覆樓主:

點解來唔時就會出呢類post? 各人需要不同,有覺著數,有人覺搵笨,真係睇自己

珍珠宮

catcat@cat 發表於 19-2-19 14:44
問題就喺尼度, 要買到幾大先夠? 如果要好似你朋友家姐咁有事倍到 7 位數字, 保費真係唔平, 唔係個個都負擔 ...

咁就要睇餸食飯,無可能夾硬買份供得好辛苦嘅

但點細份都好,touchwood 有起事上黎有始終好過無

大宅

一定要買 而家政府醫院咁大獲 排得隊黎都辛苦死

別墅

好似有錢人先會唔買, 因為佢可以負擔到醫療開支

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

買份有少許保障嘅 當有事上黎真係好無助嫁

珍珠宮

請比意見,
唔係大富家庭。

睇你買咩保險,同對家庭既责任有几多

有D人覺得醫療果D要買,有人又覺得claim唔到齋俾唔扺

我自己覺得人壽同saving要買,人壽對家人有保障!而saving就將來不用成為仔女負担

總而言之,睇自己需要同能力啦

首頁

尾頁

跳至