自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

eehhmm 發表於 19-2-16 01:15
我媽未到75,今年買仍受保。貴我都決定買

買邊間可以買到75歲?
唔該

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

catcat@cat 發表於 19-2-19 14:44
問題就喺尼度, 要買到幾大先夠? 如果要好似你朋友家姐咁有事倍到 7 位數字, 保費真係唔平, 唔係個個都負擔 ...

其實如果淨係計買危疾,我覺得又唔係真係貴喎... 我25歲果年買係每USD1000保障額俾2.02一年,每5年調整保費,依家35歲係俾3.58一年,照計返如果保障額想要USD130000(HKD1,014,000),其實3.58*130*7.8=HKD3630,即每月大概俾$300,你覺得貴嗎
覆樓主,我覺得保險係需要的,但如果係budget唔多既話,我覺得最少都要買大件事既嘢(例如:危疾,意外傷殘,人壽),呢d因為無實報實銷既醫療/住院/門診成份,通常保費都唔會太貴

珍珠宮

畀面勳章

cinda72. 發表於 19-2-16 00:33
點都買危疾同住院啦,有事呢d幫到下手架

係香港只買尼兩個就好夠

珍珠宮

畀面勳章

fungenergy 發表於 19-2-19 13:29
我覺得首先要搵到個好agent
第一次買, 個保險agent係朋友介紹, 以為好好啦
買危疾+住院

無錯搵著個agent唔掂真係死得

我因家族有甲抗,子宮肌瘤,糖尿

所以搵朋友買左保險

尼個朋友係比較手緊同有甲癌

諗住點都會買就搵佢

點知早兩年去check甲抗話我份保單無保

好彩我唔係甲狀線有事,但有其他病

跟住我打去問佢,佢連公司都轉埋即要支吾以對答我唔到

嬲死我,我即cut單

禁止訪問

大宅

kokochow 發表於 19-2-16 00:32
咁買齊人壽住院危疾?咁一年比幾多錢?

最普通供得斷果啲約一千蚊一個月,我舊年生左粒瘡係大脾,痛到行路都痛,一去睇醫生就要安排入院放膿,之後洗傷口痛到癲(已打止痛針及食止痛藥)噤就住左一個星期,出院2萬幾claim足~ 出院後去政府洗傷口,啲姑娘話如果係政府做係連止痛藥都冇得俾你

珍珠宮

kokochow 發表於 19-2-16 00:29
請比意見,
唔係大富家庭。

人人盤數唔同, 識個慳到......後生女, 去地攤買婆仔2手野,淘都貴喎

但出雙糧包進供! 我識兩個慳到爆,都買話怕有事無錢醫病喎

我自己無買, 保險係有受保範圍, 萬一個病係唔受保, 咁係咪唔醫?

錢放自己到, 銀行到, 最好屋企人都唔知有私己, 朋友被細佬謀了

大宅

hfl2000 發表於 19-2-20 01:27
其實如果淨係計買危疾,我覺得又唔係真係貴喎... 我25歲果年買係每USD1000保障額俾2.02一年,每5年調整保 ...

係咪你年紀細所以咁平....
3千幾一年,我問過先保50萬港幣喎...
仲要每年隨年紀增長加保費...

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

hfl2000 發表於 19-2-20 01:27
其實如果淨係計買危疾,我覺得又唔係真係貴喎... 我25歲果年買係每USD1000保障額俾2.02一年,每5年調整保 ...
有咁平嗎? 你嗰份係保到幾多歳? 原位癌嗰啲包唔包?

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

請比意見,
唔係大富家庭。

有閒錢就買!死慳死抵供保險就無謂啦!

侯爵府

kokochow 發表於 19-2-20 08:02
係咪你年紀細所以咁平....
3千幾一年,我問過先保50萬港幣喎...
仲要每年隨年紀增長加保費...

我係11年前25歲仲係健康良好,買既舊式人壽附加保障呀,依家都係跟返當時投保既保費表每5年調整,無話要加我loading呀,反而我前年再新買果份危疾人壽儲蓄就貴d啦,因為我已驗到有乙肝帶菌,要加我3成幾loading先受保(但唔會影響舊果份保費的),所以保險真係要趁早趁健康買囉,d唔信保險既人成日話保障額蝕通漲,但其實有無諗過保費都係會通漲呢?用11年前保費買到既嘢同依家比較又可以買到d乜呢?同埋不同plan都有不同受保危疾種類範圍的,保費當然都會不同,消費型同儲蓄型保費更加相差更大啊

公爵府

回覆樓主:

全家有買。
身邊有個孤寒朋友平日大飲大食, 洗腳唔抺腳,覺得保費好貴, 又話點解份人壽自己買完受益人寫佢老公個名?咁係好唔底,唔合理,之後成份cut 咗,而家無事就無問題, 日後有事唔知佢點

侯爵府

catcat@cat 發表於 19-2-20 10:17

喺電話搵到之前review果時agent俾我睇既資料,應該係原位癌保到65歲,其他危疾保到85歲,但我係11年前買㗎喇,所有嘢都係跟返當年投保既條款,如果要知準確詳情細節的話,我要返屋企搵返份保單出來睇但其實同依家新投保果d應該會有d唔同

侯爵府

catcat@cat 發表於 19-2-20 10:17

(續)依家新型果d危疾人壽儲蓄可以供斷,受保危疾種類多d &保到100歲,我前年都買咗,果時都有開topic討論,你可以睇睇啊 https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20956784

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

請比意見,
唔係大富家庭。
要,年輕時又平點解唔買

大宅

20150618bb 發表於 19-2-20 14:16
要,年輕時又平點解唔買

而家已不年輕

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kokochow 發表於 19-2-20 14:19
而家已不年輕

大宅

都係嗰句,醫療買得大賠得大,買得小賠得小。人壽呢...我會自己儲。

首頁

尾頁

跳至