有冇人睇過「流浪地球」呢套戲

小豬Pigpig
|
唔知好唔好睇
莫失莫忘
|
我老公話如果香港上畫會入戲院支持下
babynetnet
|
無,睇片頭似抄外國戲咁!
hhmum
|
新年上過廣州見到戲院做真係好想睇,但無時間
D大調卡農
|
babynetnet 發表於 19-2-16 00:45

呢部戲系改編自劉慈欣嘅原著小說,應該唔會系抄嘅。而且睇啲介紹,話同外國啲科幻英雄片好唔同喔。
FJmom
|
我凈係知上映幾日票房大賣,重有中國外交部叫人—定要去睇
rean_chau
|
作為中國第一部科幻片,效果係都算幾突破嘅!我係戲院就見到有人睇到喊,大陸人睇呢啲情懷戲係比較激動。
ddzq89
|
垃圾片
ddkaka
|
ddzq89 發表於 19-2-16 02:14
垃圾片

垃圾片上畫8日票房已經26億,一般會上影30日
wcpcelia    發表於 19-2-16 08:56
woodpecker
|
垃圾片

係啦,都係低俗喜劇同恭喜八婆呢類片啱睇D!

#曲綫要講明
芝麻街    發表於 19-2-16 20:31
ddkaka
|
woodpecker 發表於 19-2-16 02:27
係啦,都係低俗喜劇同恭喜八婆呢類片啱睇D!

#曲綫要講明

係,我都相信真係大把人覺得王晶啲戲仲好睇過呢啲大製作科幻片

#曲完再曲
小小馬奇朵
|
垃圾片

你睇咗?
小小馬奇朵
|
我喺國內睇咗
入場前只知有吳京
原來達哥都有份

3D效果好得
同埋有兩個位真係好感動

我個人覺得非常值得入場睇
Maxki
|
我都覺得很好好睇。特技水準已經同Hollywood 一樣,而且故仔又幾有創意。d感動位我都有喊。
牛子
|
babynetnet 發表於 19-2-16 00:45

你連睇都無睇就已經可以斷言呢套片抄外國戲?
抄啲咩? 因為外國Sci film有過宇宙同飛船, 所以以後的科幻片都唔可以有宇宙同飛船, 如果唔係就係抄?
睇咗ge人就知道呢套戲同以前所有科幻拯救地球片最大的不同係:佢無強調個人主義, 拯救地球的再唔係一隊小組或者好似老美成日拍嗰啲個人英雄(美國總統揸住架直升機去救地球都好攞命)
《流浪地球》講ge係「人類命運共同體」, 到嗰時只有一個聯合政府, 無共產黨, 無美國共和黨, 得一個地球政府

講番, 我去深圳imax睇, 60蚊人仔, 坐又坐得舒服, 銀幕又大
香港就算以後上, 都只會係細院, 享受程度差幾皮
香港片商寧願上埋啲低俗戲, 都唔肯同步引入呢套喺海外場場爆滿的電影, 都唔知係商業觸覺低定係只係純粹抗拒內地電影
學會放下    發表於 19-2-16 15:54
moman1689
|
牛子 發表於 19-2-16 07:24
你連睇都無睇就已經可以斷言呢套片抄外國戲?
抄啲咩? 因為外國Sci film有過宇宙同飛船, 所以以後的科幻片 ...

因為片商覺得香港人唔接受內地戲冇市場咪唔上畫。
sophiac
|
小豬Pigpig 發表於 19-2-16 00:36
唔知好唔好睇

我睇咗,我覺得幾好睇喎!
wyl
|
我睇咗,我都覺得幾好睇。男女主係新人,但都做得幾自然幾好,吳京其實只得好少戲份,意外驚喜有達哥。
另外我仲睇咗瘋狂的外星人,搞笑之外其實係諷刺美國佬。
lovelyec
|
專程上深圳睇,科幻得嚟又有感動位,值得睇
細細聲
|
有達哥想睇! 吾知香港會吾會上畫