幼稚園老師同小朋友講唔應該同大人訓

KoneyB
|
個女四歲
我比佢一星期一次同爸爸媽媽一齊瞓

但佢今日放學返嚟話
老師話原來小朋友唔可以同大人瞓覺
因為會跌落地

俾你你會點樣解釋比小朋友聽?
我冇所謂佢同唔同我哋瞓
但係怕解釋得唔好 佢以後唔信老師嘅說話
ash_yehyeh
|

其實老師都係鼓勵小朋友獨立d,我覺得好正常呀 (可能老師以為晚晚你地晚晚一齊)

我覺得唔需要解釋

同小朋友講:咁我地小心d就唔會跌落床

輕鬆帶過就好
wcpcelia    發表於 19-2-16 08:57
Ferfer88
|
我都想要呢的老師。 最好快的教我女可以自己訓
我愛Corina
|
Ferfer88 發表於 19-2-15 18:26

我都想,等緊呢一日
crystal媽咪
|
KoneyB 發表於 19-2-16 00:42
個女四歲

老師都會同小朋友講唔好同大人一齊沖涼,講緊係不同性別。 因為有個K2小朋友同老師講爸爸同佢一齊沖涼
yuensiu
|
之前我女細要我地係佢張床陪訓到佢睡着左,我地就走。到k2老師同全班同學講佢地大個要自己訓,自始阿女話唔洗我地陪,佢自己訓就得
Nbs
|
我女都係同大人訓的。
如果我想佢自己一個訓,咪話係呀老師講得啱呀bla bla bla 再加以發揮。。。
如果我想佢繼續同我訓住先,就話係呀訓側邊就會跌落床,訓中間有爸爸媽媽就唔會跌喇。。。
Supertalkative
|
個女四歲

唔係咁囉!小朋友要學習獨立,咩跌落床細時都驚啦!加床欄係咪又可以丫?

睇你自己想啦,只能說愈大愈難分房訓,陪一陣可以,但最後都都要學習自己訓。

又唔係咩嚴重的問題,一步一步囉
李露眉
|
Ferfer88 發表於 19-2-16 02:26

ckfamily
|
個女四歲

成日都會有呢d 事發生,老師講說話有時小朋友未完全明白,可能知d 唔知d , 家長當然唔會話老師錯,不過可以解釋老師點解咁講,如果因為怕唔去解釋,就可能令小朋友誤會
KoneyB
|
ckfamily 發表於 19-2-16 08:33
成日都會有呢d 事發生,老師講說話有時小朋友未完全明白,可能知d 唔知d , 家長當然唔會話老師錯,不過可 ...

係呀我就係怕我解釋得唔好
佢以為老師講嘅野係錯 以後唔聽老師講

我個女話點解老師咁講
係原來有一個小朋友每晚都一定要同媽媽瞓
咁個老師就同佢講 小朋友唔可以同大人訓
咁我個女就覚得一星期一次都唔得
奇異果小邱
|
幼稚園老師好多時都會講D野去令小朋友講番俾父母知

我記得開學時,阿女成日講,係學校好開心

問佢咩事最開心...都係STANDARD的答法

老師都係想小朋友可以獨立瞓, 一齊瞓其一係小朋友會跌落地,, 如你鍾意可以闡釋多D D....例如: 爸爸有時反瞓,會令你有機會整到你

careycarey
|
我反而諗,老師咁講係咪可套用喺所有小朋友case?如果個家庭住劏房,得一張床,一家三口一齊瞓,老師咁講完,小朋友唔肯同大人瞓嘅話,點算?
lovececing
|
你可以話老師咁講都有道理喎,我地一齊諗方法解決呀,會唔會小朋友訓中間咪唔會跌law,我成日用諗方法解決呢一招,因為可以俾小朋友諗吓野,就算唔係佢諗嘅,大家一齊諗,我都會讚佢諗到方法解決,我阿囡就會好開心,因為覺得自己好叻
Jasmine-4711
|

可能老師想鼓勵幼兒獨立睡,但你女兒只是一週一次無所謂啦。可同佢解釋,夾佢在中間就不怕跌落床,但咁逼,在睡夢中可拍打到隔離的人。但被人在瞓著時手拍腳yang到的,多數是在兩旁的父母。
KoneyB
|
lovececing 發表於 19-2-16 09:18
你可以話老師咁講都有道理喎,我地一齊諗方法解決呀,會唔會小朋友訓中間咪唔會跌law,我成日用諗方法解決呢 ...

好wor
我試下
catiou627
|
Ferfer88 發表於 19-2-16 02:26

X2,我都想老師可以幫到我,唔使一齊瞓
brindlewin
|
個女四歲

我贊成的。
brindlewin
|
careycarey 發表於 19-2-16 09:13
我反而諗,老師咁講係咪可套用喺所有小朋友case?如果個家庭住劏房,得一張床,一家三口一齊瞓,老師咁講完 ...

我覺得個分別係個小朋友表示“一定要同父母一齊瞓”才引出老師咁答,話唔定係家長求救於學校。
talktime
|
個女四歲

解釋好處和壞處,然後作比較